5 tips voor een goede basis.

5 tips voor een goede basis.

5 tips voor een goede basis

Dogsview.nl

5 tips voor een goede basis

Een beslissing maken om een hond te nemen is zo gemaakt. Wat maakt het dat je een goede relatie met je hond krijgt? Een goede basis met je hond bouw je op, dit heb je niet zomaar omdat je hond in je huis mag wonen. Daarom heb ik 5 tips voor een goede basis met je hond.

Gelukkige hond

1. Heb je een goede ras-keuze gemaakt?

Wat is jou levens-style? Ben je actief of juist passief? Denk dan eens als je een actief leven leidt hoe hierin een hond zou passen. Je wil dan samen met je hond sporten wat voor beide goed is of laat je je hond thuis? Voordat je een hond koopt lees dan ook eerst mijn lees dan het gratis te downloaden E-Book. Waarom zou je een actieve hond willen als je zelf het liefst op de bank ligt? Hier maak je een actieve hond en jezelf helemaal niet blij mee.

 

Rasgroepen

Weet je waarom het belangrijk is meer over rasgroepen te weten als hondeneigenaar?

Weet je dat het ras van jouw hond onder te verdelen is in rasgroepen en je daardoor heel makkelijk al meer te weten komt over de raseigenschappen van je hond? 

 2. Schenk aandacht aan de koop van je hond.

Als je een raszuivere pup wilt kopen, is het veel verstandiger om via een rasvereniging of RvB je pup te kopen. Het blijven levende wezens, er kan altijd een mentaal of fysieke zieke pup tussen zitten, maar de kans is veel kleiner dat je een zieke pup koopt. Als dit wel het geval is kan je bij je fokker of rasvereniging adviezen inwinnen, ziektes zoals Parvo is uitgesloten. De kans op een pup met Parvo is vele malen groter bij een pup van een broodfokker omdat vele van deze puppy’s onder erbarmelijke omstandigheden zijn geboren, daarna veel te jong bij hun moeder zijn weggehaald, en in overvolle bussen op transport naar Nederland worden gezet.

In mijn boek de psychologie leg ik je uit wat en waarom het vaak mentaal niet goed is om een puppy uit de broodfok te kopen.

Boek

Producten

Gelukkige hond
Gratis E-Book
Opvoeding en vorming
Opvoeding en vorming
15 hondenhobby's
15 hondenhobby’s

Dr. L. David Mech vertelt over de termen ‘alfa’- en ‘bèta’-wolven en waarom deze niet langer wetenschappelijk accuraat zijn.

3. Kies een hondenschool die bij je past.

Heb je eindelijk je puppy gekocht.  Je bent totaal niet ervaren met het opvoeden van je puppy, zoek dan een hondenschool die je kan Coachen met de opvoeding van je puppy. Het leren van de trucjes (zit, sta, af, enz.) is echt niet voldoende, sterker nog, het geeft meer nadelen dan voordelen. Er komt namelijk veel meer kijken bij de opvoeding van je pup.

Is het wel zo verstandig om met je pup naar Puppy training te gaan? Dit kan ook veel te veel stress geven bij je pup, waar je pup op latere leeftijd heel veel last van kan ondervinden door bijvoorbeeld het uitvallen aan de riem.

Zoek een Coach die bij jou methode past, dit voorkomt heel veel frustraties achteraf. Als je je puppy liefdevol wil opvoeden met respect, dan stap je niet naar een school die de dominantie theorie toepast. Dit zijn de hondenscholen waar met de slip of wurg kettingen of erger wordt gewerkt. Deze Hondenscholen werken op basis van de allang achterhaalde Dominantie-theorie ontwikkeld door David Mech en ook weer teruggeroepen door David Mech in 2008.

4. Omgang met je puppy.

Hoe je met je puppy omgaat is heel essentieel voor een goede relatie met je puppy. Je puppy is heel gevoelig voor actie-reactie. Hoe je jouw puppy opvoedt hangt erg af hoe je reageert naar je puppy. Dit wordt over het hoofd gezien of zelfs vergeten in de opvoeding.

De pup komt vaak heel onbevangen binnen om zijn nieuwe avontuur in zijn/haar leven bij je te beginnen. Je pup staat open voor alles! Alles wat je pup onderneemt is leuk, je pup is gewoon de leukste. Je pup groeit op en gaat nog meer dingen ondernemen naarmate je puppy ouder wordt. Je puppy leert ook elke dag zowel positieve als negatieve ervaringen. Je puppy, als die wakker is je constant in de gaten houdt. Als je net zoveel tijd en energie in je pup zou steken als de pup in jou steekt dan merk je hoe snel je pup zich ontwikkeld. Wat je veel te vaak ziet is: als de pup een aantal weken in huis rondloopt, is het toch wel vervelend dat je pup nog niet zindelijk is, je pup begint met slopen, je pup je uit gaat testen, enz enz.

Als je pup in deze fase komt zie je ook vaak dat de pup steeds meer wordt ingeperkt.

Je pup is na 3 weken nog niet zindelijk, Na 5 a 6 maanden hebben de puppy’s pas goede controle over hun sluitspieren. Tegen de tanden-wissel (ca. 5 maanden) zie je dat veel pups gaan slopen en knagen. Hoe ga je hiermee om? Vaak worden de pups hier ingeperkt, is dit wel zo verstandig? Hoeveel tijd besteedt jij in de ontwikkeling van je pup en heb je je verdiept in de hoelang het duurt om je puppy goed op te voeden?

5. Sporten met je hond

Als je een actief leven wil is het niet aan te raden om een ras met korte snuiten (Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS) ) te nemen. Je zal je afvragen waarom? Lees hier meer over BOS.

Zoals de naam je doet geloven is dit niet alleen beperkt tot de korte snuiten, feitelijk is het een kraakbeen-ziekte die door het hele lichaam voorkomt. Daarom is het niet verstandig om te sporten met Brachycephaal type honden.

Welke rassen precies geschikt zijn voor actieve hondensporten is helemaal afhankelijk welke sport je samen met je hond wil gaan doen. Zolang de sporten rechtlijnig zijn en er geen gekke sprongen moeten worden gemaakt zijn vele rassen geschikt.

Het allerbelangrijkste is dat je hond het geweldig leuk moet vinden om deze sporten te doen.

Welke sporten zijn dan geschikt om samen met je hond te doen?

Workshop
Gelukkige hond
De psychologie van de hond
kaft Opvoeding en vorming
15 hondenhobby's
Boek
Copyright © 2024 Dogsview.nl. All Rights Reserved.
Angst, het grootste probleem van puppy’s.

Angst, het grootste probleem van puppy’s.

Angst, het grootste probleem van Puppy’s.

Hoe komt het dat ik met mijn puppy waarmee ik naar de hondenschool ben geweest slechter luistert, mijn andere hond waarmee ik niet naar de hondenschool ben geweest heb ik een betere connectie mee en luistert ook veel beter? Hoe komt dat?

Bange puppy
?c=358&m=3732&a=420229&r=&t=html
?c=9620&m=386566&a=420229&r=&t=html
Yarrah biologisch proefpakket Puppy
Hondenschool

De Hondenschool

De liefhebbende hondeneigenaren die alleen maar het beste willen voor hun hond, geloven helaas nog steeds dat als je met je puppy naar de puppy-klas gaat, de beste plek is om je puppy op te voeden. Wat je in de puppy-klas helaas vaak alleen wordt geleerd is, het trucje leert koppelen aan een commando. That’s it!

 Helaas wordt er niet gekeken wat deze oefeningen mentaal en fysiek met je puppy doet.

Angst van de puppy/ hond is altijd de bron van gedragsproblemen.

 

Win aan Lounger van Beddies bij Yarrah
?c=36734&m=2134051&a=420229&r=&t=html

Wat doet het Fysiek met je puppy?

 

Een puppy die voor het eerst naar de puppy-klas gaat Leert in de 1e les al direct het commando “ZIT”.

Eigenlijk geldt dit voor alle oefeningen die je in de puppy-klas leert.

Elke oefening die een puppy leert op de hondenschool kan op latere leeftijd problemen veroorzaken zoals artrose op veel te jonge leeftijd.

Laten we even de “ZIT” uit de eerste les als voorbeeld nemen.

 1. De “ZIT” wordt te pas en te onpas gebruikt om het de eigenaar te vergemakkelijken.
 2. In de les wordt er van je puppy verwacht om de oefening 3x te oefenen, (3x zitten), thuis ook nog 3 a 4x per dag.
Dogsview.nl
?c=9620&m=1966698&a=420229&r=&t=html
10% korting banner augustus
zit

Realiteit fysiek

Reken even mee……

2.1  3x zit tijdens de oefening

2.2 Tijdens het wachten tussen de oefeningen (10x)

2.3 Oefeningen thuis 4x daags 10 minuten oefenen ( 3x)

2.4 Bij elke stoeprand waar de pup moet zitten want mag niet oversteken….(…?x)

2.5 Als je even staat te praten met bijv. je buurman (wie wil er nou zo’n jengelende pup aan de lijn)(…?x)

Wanneer laat jij je puppy zitten?

Bedenk dan dat je puppy nog lang niet dat sterke lichaam heeft die al deze immense krachten op rug, heupen en knieën helemaal nog niet aankan.

Om tot bewustwoording te komen wat we de pup aandoen adviseer ik bij elke keer dat je je pup laat zitten, doe dan zelf eens een diepe squat, hoe voelt het voor jou?

?c=32610&m=1755531&a=420229&r=&t=html

Wat doet het mentaal met je puppy?

Je bent enorm druk bezig om je puppy goed te socialiseren, volgens de instructies die je krijgt van de hondenschool.

Kan je puppy trauma oplopen van de “ZIT” oefening?

Ja, dat kan….

Naast de onveilige hechting van je puppy (broodfok) kan je puppy ook trauma oplopen door je introverte puppy in de puppy-klas te laten zitten en er rennen allemaal extroverte puppy’s waardoor het introverte puppy zich niet veilig voelt, vaak gebeurt dit in de 10 minuten spel vvor of na de les.. Dit kan zeer traumatisch zijn voor jouw introverte puppy.

Is het wel zo wijs om dan met je puppy naar een puppy-klas te gaan?

Wat doet dit mentaal met je introverte puppy in het volwassen leven?

Wil je zelf aan de gang met je puppy, Bestel dan nu de

EZINE + 3 Werkboeken.

?c=2822&m=2043679&a=420229&r=&t=html

Realiteit mentaal

Heb je er wel eens bij stil gestaan wat het mentaal met je puppy doet als jouw puppy de oefeningen zoals bijvoorbeeld de “ZIT” moet doen?

  • Zonder dat er enig rekening wordt gehouden hoe veilig jouw puppy zich voelt bij jou?
   • Dit veroorzaakt schade in de vertrouwensband die jij met je puppy op moet bouwen elke keer als jij je puppy laat zitten.

Heb jij wel eens gecheckt of het veiligheidsgevoel van jouw puppy niet in het geding is/komt?

In welke situaties laat jij je puppy zitten?

Ik heb speciaal een video-lezing gemaakt, waarin ik je precies de 12 essentiële omgevingsfactoren uitleg hoe je een gelukkige hond krijgt die graag bij je is en bij je blijft. Deze basis begint al bij de pup.

i?c=5746&m=2204297&a=420229&r=&t=html
i?c=5746&m=2189330&a=420229&r=&t=html

Vraag van een hondeneigenaar met 2 honden.

Hoe komt het dat ik met mijn puppy waarmee ik naar de hondenschool ben geweest slechter luistert, mijn andere hond waarmee ik niet naar de hondenschool ben geweest heb ik een betere connectie mee en luistert ook veel beter?

Hoe komt dat?

Heb jij een idee nu je dit blog hebt gelezen hoe dit kan komen?

Eigenaar

Ik hoop dat ik met dit blog de ogen open van alle liefhebbende eigenaren. Laat me weten hoe ik je heb geholpen en waarmee je bent geholpen. Welke nieuwe inzichten heb jij gekregen?

Ik ben reuze nieuwsgierig. Zet ze hieronder in de comment.

Ballen gooien, verstandig of juist niet?

Ballen gooien, verstandig of juist niet?

Ballen gooien, verstandig

of juist niet?

De temperatuur wordt weer warmer dus trekken we er weer

op uit met met onze honden. Vaak met een werpstok om de hond

lekker moe te maken.

Is dit wel zo verstandig?

pet trainer illustration 08@2x 1

Spelen of Stress

Iedereen kent ze wel, de werpstok, Frisbee, bal of stok.

Hier kan je lekker ver mee gooien zonder al te veel moeite.

Maar, Is dit nou wel zo verstandig?

werpstok
Frisbee

Blessures

Een hond is gebouwd om rechtlijnige bewegingen te maken, niet om rare sprongen in de lucht te maken en vervolgens te vaak verkeerd terecht te komen. Hierdoor ontstaan veel knie blessures zoals kruisband en knieband scheuringen. Ook wervels die scheef komen te staan door de krachten die het lichaam te verduren krijgt door onnatuurlijke bewegingen tijdens het opspringen, draaiing en neerkomen en dan direct in de remmen gaan waardoor pezen, spieren en gewrichten het heel zwaar hebben en kunnen scheuren of breken. Met alle (financiële) gevolgen die dit met zich mee kan dragen.

 

De voor- en nadelen van ballen gooien kunnen zijn:

Ballen gooien

Voordelen van rechtlijnige sporten

 • Goede wam-up
 • Opbouwen van spiermassa
 • Goede interactie tussen hond en begeleider
 • Goede opbouw samenwerking
 • Opbouw Dopamine.

Het risico op blessures bij je hond is dan ook veel kleiner.

Beter kan je rechtlijnige sporten doen.

pet trainer illustration

Nadelen bal gooien

 • De tennisbal is gemaakt van glasvezel, Tand-slijtage
 • De hond gaat van stilstand naar volle snelheid, dat zeer belastend is en je hond kan rare draaiingen maken waardoor blessures in o.a. de rug, heupen en knieën kan ontstaan.
 • Bal gevangen, de hond gaat vol in de remmen wat heel zwaar is voor de gewrichten spieren en pezen.
 • Hoog stressniveau

Het risico op blessures bij je hond is groot.

Beter kan je rechtlijnige sporten doen.

   Veilige activiteiten voor je hond

  field trips

  Fietsen

  • Met de hond fietsen waarbij de hond in draf loopt. (let op, ook hier gaat veel fout omdat men de hond naast de fiets laat racen en veel te hard fietsen voor de hond)
  obedience

  Canicross

  • Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen.
  lodging

  Steppen

  • Steppen met je hond op onverharde paden en een lage treeplank hebben zodat je makkelijk mee kunt steppen.
  field trips

  Zwemmen

  • Zwemmen met je hond is geweldig, denk er wel om dat je honden moet leren zwemmen. Geef hem voor de veiligheid een goed zwemvest. Je zou kunnen denken om te gaan waterwerken met je hond.
  obedience

  Bos of strand

  • Naar het bos of het strand, maar dan zonder bal, frisbee, of stok. Laat de hond daar lekker zijn ding doen
  lodging

  Speuren

  • Speuren De hond moet een menselijk geurspoor volgen van de vermiste persoon.

  Sporten en Spelen

  • Denk verder aan de volgende cursussen bij de hondenschool: Hersenwerk, Hoopers, Balance-training, A-B-C-training, TreibballDetectie  enz. 

  Wil je met je hond sporten en spelen is helemaal goed, maar let erop dat je rechtlijnige sporten gaat doen met je hond om blessures te voorkomen.

  pet trainer illustration
  Copyright © 2024 Dogsview.nl. All Rights Reserved.

  Dominantie, rangorde en hierarchie

  Dominantie, rangorde en hierarchie

  Dominantie, rangorde en hierarchie

  Echter, recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat de termen rangorde en dominantie mogelijk niet relevant zijn in het begrijpen van de interacties tussen honden. In plaats daarvan, wordt er gepleit voor een meer genuanceerde benadering van de sociale dynamiek van honden.

  Ik heb het communicatiemodel ontwikkeld om te laten zien hoe gedrag bij honden zich ontwikkeld. De ontwikkeling van gedrag bestaat uit vele nuances en de ontwikkeling is bij elke hond verschillend.

  Dogsview.nl

  Dominantie, rangorde en hiërarchie in de hondenwereld?!

  Dominantie, rangorde en hiërarchie bij honden zijn  onderwerpen van “de Dominantie theorie”. Deze theorie roept al lange tijd discussie op bij vele hondenbezitters,  Kynologisch Instructeurs en gedragsdeskundigen. Hoewel de theorie vooral in het verleden populair was. Bij veel professionals binnen de totale hondenopvoeding zijn veel professionals recentelijk echt begonnen met het betwisten van deze dominantie theorie.

   

   

  De psychologie van de hond

  Vanuit een gelukkige hondenbezitter en een goede hondengedrag deskundige zit in de mate van opvoeden en begeleiden op basis van deze theorie een bepaalde hardheid die ikzelf ook absoluut verafschuw. Dit heb ik ook allemaal beschreven in het boek De psychologie van de hond. Ik sluit mij dan ook volledig aan bij de professional die ook de hardheid bij het opvoeden van je hond zoals slipkettingen gebruiken, commando’s koppelen aan “trucjes met snoepjes” of het beperken van karaktereigenschappen en raseigenschappen waar de hond voor is gefokt. Ben je benieuwd en wil je hier meer over weten koop dan het Ebook Opvoeding en vorming.

  De spychologie van de hond

  Nieuwe inzichten dringen maar langzaam door bij vele mensen die met honden te maken hebben.

  Veel hondenbezitters geloven dat het belangrijk is om zelf een dominante positie te hebben over hun hond om bijvoorbeeld gehoorzaamheid af te afdwingen. Vele hondenbezitters passen methoden toe zoals de ‘alpha-roll’ om dominantie te tonen. Echter zijn er nieuwere studies en wetenschappelijk onderzoeken in hondengedrag die hebben aangetoond dat dit begrip van dominantie en rangorde niet klopt. Al deze inzichten heb ik verwerkt in De psychologie van de hond en er een werkboek van gemaakt. Wil jij dus meer weten over deze inzichten en met deze inzichten aan de slag om te weten hoe en met welke begeleiding jij jouw hond zelf wel bij oplossingen in de problematiek van gedrag kan helpen en bijstaan? Kies dan hier voor De psychologie van de hond werkboek.

  David Mech

  De ontwikkelaar van de dominantie theorie heet David Mech. in 1970 gepubliceerde boek (naam Boek) Daarna heeft hij 20 zomers lang, tot 1990 onderzoek gedaan en wolvenroedels in de vrije natuur geobserveerd. In 1999 maakte hij officieel bekend dat de tot dan toe wetenschappelijke informatie ten opzichte van de onderzoeksbron onjuist was. De bron had moeten bestaan uit een familiegroep wolven in plaats van een samengestelde groep die uit  meerdere familiegroepen kwamen. Uit deze onderzoeken komt naar voren dat een roedel wolven uit een familie bestaat. Een ouder paar met jongen. in de workshop heb ik een film van David Mech voor je gereed staan en ga je ook met een video van mijn lezing en het communicatiemodel aan de slag

   

  Wetenschap is voortschrijdend inzicht. David Mech heeft vanaf die tijd al vele nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Helaas duurt het vaak jaren voordat nieuwe inzichten in de maatschappij zijn doorgedrongen. Uit deze onderzoeken komt naar voren dat een roedel een familie is. Dit betekent dat er een ouderpaar is met hun nakomelingen. Kijk hier naar het filmpje van David Mech

  Het is belangrijk om te begrijpen dat honden individuen zijn met unieke persoonlijkheden en behoeften. Hoewel er nog steeds dominante of onderdanige gedragingen kunnen voorkomen, is het niet langer nodig om te denken in termen van strikte rangorde.

  Het is veel zinvoller om te werken aan het opbouwen van een positieve en evenwichtige relatie met onze honden. Dit kan worden bereikt door consistente opvoeding, sociale interacties en respectvolle begeleiding. Door de nadruk te leggen op positieve versterking en het belonen van gewenst gedrag, kunnen we een gezonde en liefdevolle omgeving voor honden creëren.

  Ons begrip van rangorde, dominantie en hiërarchie bij honden is veranderd. We kunnen nu werken aan het bevorderen van een positieve en harmonieuze relatie met onze honden die gebaseerd is op begrip en respect voor hun individuele behoeften.

   

  {

  Het communicatiemodel van de hond is ontworpen op het model dat uitlegt, hoe een externe prikkel omgevormd wordt tot het uiteindelijk gedrag wat de hond vertoond. 

  Het gevaar van hitte?

  Het gevaar van hitte?

  Het gevaar van hitte?

  De zomer komt er weer aan. Eindelijk mooi weer om veel met je honden te kunnen doen. Zorg ervoor dat je je bewust bent hoe gevaarlijk hitte kan zijn voor je hond. Voorkomen is beter dan genezen.

  Wat is het gevaar van hitte voor je hond?

  De zomer komt er weer aan. Eindelijk mooi weer om veel met je honden te doen. Zorg ervoor dat je je bewust bent: Hoe gevaarlijk kan de hitte zijn voor je hond? Elk jaar wordt je gewaarschuwd op de gevaren van de hitte door Blogs, artikelen en nieuwsberichten. Ondanks alle informatie, komen er jaarlijks nog teveel honden om van de hitte.

   

  Honden zijn extreem gevoelig voor warmte.Honden regelen verkoeling via de tong door middel van hijgen maar ook in mindere mate via de voetzooltjes. (kussentjes)Zij kunnen veel minder makkelijk hun warmte kwijt raken dan mensen.

  De lichaamstemperatuur kan oplopen tot 42 graden, dan veranderen de eiwitten in het bloed en de cel-structuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden zullen in coma raken en onherroepelijk sterven.

  voetzolen
  hitte
  hijgen
  voetzolen
  vacht<br />

  Weet jij hoe jouw hond warmte reguleert? 

  dog breeder 34

  Hijgen

  Reguleert de warmte waardoor koele lucht over de tong ingeademd wordt om zo af te kunnen koelen.

   

  dog breeder 34

  Voetzolen

  Het enige punt waar honden kunnen zweten zijn de voetzolen. Om af te kunnen koelen spelen de voetzolen dus een belangrijke rol.

  Hoe kan jouw hond afkoelen als de stoep vaak al 50 graden is in de zon?

   

  dog breeder 34

  Vacht

  De vacht reguleert warmte en kou door hun haren. De vacht werkt isolerend en houdt dus ook de warmte tegen. Zeker rassen met dubbele vachten regelen hierdoor hun temperatuur.  Laat honden met een dubbele vacht daarom nooit scheren. Het is nog maar de vraag of de vacht nog goed terug komt. De kans op verbranding van de huid is veel groter.

   

  Inspanning en warmte

  • Wandelen naast de fiets, 
  • Mee in de auto,
  • Wild ravotten op het uitgestrekte veld.
  • Balletje gooien of frisbees

  Veel honden maak je hier ontzettend blij mee.

  Maar niet, als het buiten boven de 20 °C is!

  Veel van onze honden hebben lange haren en/of een ondervacht.

  Omdat ze alleen door hun voetzolen kunnen zweten en de ondergrond te warm is, hoopt de warmte zich al snel op in het lichaam.

  voetzolen
  buiten
  fietsen
  hitte
  auto
  dog breeder 34

  Bij directe zon, geen wind en lage luchtvochtigheid kun je afgaan op onderstaande tabel:

  • Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C
  • Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C
  • Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C 

   Wil je er op uit? Ga dan vroeg op de dag wandelen of kies een schaduwrijke plek met water zodat de hond zich met zijn voeten kan koelen tijdens het wandelen.

   

  dog breeder 34

  Fietsen met je hond

  Fietsen met je hond is niet meer verantwoord als de temperatuur >15 gr. komt. De stoepen en fietspaden worden dan te heet voor de honden. Druk je hand maar eens 7 seconden tegen het hete asfalt aan om te zien of het te heet is. Je zult gauw genoeg merken of het al dan niet prettig is voor de hond om op te lopen. Honden kunnen hun warmte niet kwijt omdat de straten en stoepen al snel te warm zijn, de kans vergroot om hun voeten te verbranden. De kans dat honden hun voeten verbranden is wordt groter naarmate het warmer wordt.

   

  dog breeder 34

  Zwemmen en daarna fietsen met je hond

  Mensen die met hun hond in de warmte naar het park fietsen en daar de hond te laten zwemmen om af te koelen. Na de zwembeurt in het park weer terug te fietsen. Wat is hier nu erg aan zou je denken?

  Een hond die al oververhit raakt door de heenweg naast de fiets te moeten rennen/lopen op een hete ondergrond is al oververhit voordat je hond aankomt. Daarna gaan ze heerlijke zwemmen waar helemaal niks mis mee is. Dan moeten ze weer naast de fiets mee naar huis. Dan heb je dus als je alles optelt 3 dingen waardoor je hond overhit raakt.

  1. Door de warme lucht heeft het hijgen minder effect omdat de hond dan niet genoeg afkoelt.
  2. Ze moeten naast de fiets op de hete ondergrond weer naar huis lopen waardoor de honden hun warmte niet kwijt kunnen.
  3. Hun vacht is nat waardoor hun vacht veel te zwaar is, hierdoor kan de hond zijn temperatuur niet reguleren.

  3 punten waarbij honden veel gevaar lopen om oververhit te raken wat levens gevaarlijk voor je hond kan zijn.

  dog breeder 34

  Hond in de auto

  De Dierenbescherming krijgt jaarlijks tientallen meldingen binnen over honden die in hete auto’s zijn achtergelaten. Elk jaar sterven er zelfs zo’n tien honden aan oververhitting. Daarom heeft de Dierenbescherming een filmpje gedeeld waarin ze laten zien hoe gevaarlijk het is om in een oververhitte auto opgesloten te zitten.

  Zijn er honden met extra risico?

   

  Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde, volwassen honden dat u ze goed in de gaten houdt en alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt.

  Honden met korte snuiten zoals bijvoorbeeld:

  • Franse en Engelse Bull-dogs,
  • Mopshonden,
  • Boxers
  • Enz.

  Deze hondenrassen lopen significant meer risico op oververhitting.

  Door hun onnatuurlijke lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar met dit warme weer.

  kortsnuiten
  Broodfok

  Hoe herken je oververhitting?

  • Heel erg hijgen.
  • Veel kwijlen.
  • Sloomheid.
  • Warm aanvoelen.
  • Bij meting temperaturen boven tussen 40.5 en 42! graden.
  • Rode slijmvliezen.
  • Buiten bewustzijn raken.
  oververhitte hond

  Tips om oververhitting te voorkomen 

  • Laat uw hond nooit achter in de auto, caravan of andere kleine ruimtes. De temperatuur kan zeer snel (binnen enkele minuten) zeer hoog oplopen, boven een buitentemperatuur van 15ºC!

  Uit onderzoek is gebleken dat bij 15ºC of meer in de volle zon de temperatuur binnen in de auto soms zelfs tot 70ºC kan stijgen.. Binnen enkele minuten kan uw hond zo al oververhit en in shock raken.

  • Vermijd zoveel mogelijk directe zon
  • Laat je hond voldoende water drinken
  • Ga bij warm weer niet fietsen met je hond
  • Zwemmen (in veilig water) is verstandiger dan wandelen
  • Kies voor beschaduwd bos
  • Wandel in de koelte van de ochtend en laat in de avond
  • Doe geen snuit-bandje om, hierdoor wordt hijgen namelijk belet
  • Gooi geen emmer koud water over uw hond heen, het verschil in temperatuur kan namelijk erg groot zijn
  • Vergeet u ook niet dat het asfalt/stenen warm zijn voor de hondenvoeten?

  Als jij je hand niet langer dan een een paar seconde op het asfalt/stenen kan leggen, kan uw hond er ook niet overheen lopen, loop dus liever als het kan op gras!

   

  Temperatuur
  verbinding

  Wat te doen als je hond toch oververhit is geraakt?

  • Is de temperatuur van uw hond boven de 41.0 graden Celsius, dan is het belangrijk om snel te gaan koelen. U kunt koel (geen ijskoud) water over de buik, liezen, oksels en oren gieten. Wrijf goed door de vacht zodat het water op de huid komt en het niet alleen langs de haren afstroomt. Koelen met alcohol gaat nog sneller maar het effect is ook sneller uitgewerkt omdat dit sneller verdampt. Alcohol kunt u op de liezen, oksels, en voetzooltjes spuiten, plekken waar de beharing dunner is. Indien uw hond wil drinken dan kunt u hem kleine beetjes koel water geven, eventueel met een klein beetje keukenzout erdoor om tekorten aan te vullen.
  • Het is belangrijk om de temperatuur elke 10 minuten te controleren. Wanneer de temperatuur daalt, ga dan minder intensief koelen. Een te snelle koeling kan een te lage temperatuur geven. Onder de 40 graden kan het koelen gestopt worden. Controleer hierna zeker nog elk half uur de temperatuur.
  • Het is verstandig te overleggen met een dierenarts. Deze zal enkele vragen stellen om erachter te komen of er mogelijk blijvende schade is, en of er verdere behandeling door een dierenarts nodig is. Dit houdt bijvoorbeeld in het toedienen van infusen en eventueel medicatie.

   

  Socialisatie pup

  Socialisatie pup

  Dogsview.nl

   Socialisatie pup

  Wist je dat er 2 socialisatie – periodes zijn in de opvoeding van je puppy? 

  Moet de socialisatie voor de 12e week zijn afgerond? NEE…..

  Socialisatie

  De socialisatie start bij de fokker

  Een groot deel van de socialisatie start al bij de fokker. Een verantwoorde fokker zal een goede start willen maken door de pup te laten kennismaken van bijv. de normale huisgeluiden zoals een stofzuiger, wasmachine, droger, tv, radio, gesprekken, vaatwasser, mensen, enz. enz. Ook wel habituatie genoemd.

  Dogsview.nl

  Met de nieuwste inzichten word je de beste vriend van je hond

  Dit wetenschappelijk onderbouwde boek, een echte vraagbaak voor bijna alle problemen die de hond met zich mee kan brengen.
  Hierin wordt op een heldere en eenvoudige wijze uitgelegd hoe de psychologie van de hond werkt.
  Stap voor stap wordt door mij beschreven hoe de pup zich ontwikkelt.

  Kortom een ‘must have’ voor elke hondenliefhebber.

  Dogsview.nl

  Overprikkelingen

   

  Er wordt veel van het puppy verwacht.

  Er staat vaak een enorme tijdsdruk op de kersverse nieuwe puppy bezitters. Er wordt ze geleerd om de pup met zoveel mogelijk situaties kennis te laten maken voordat de pup 12 weken is, de pup het anders niet meer goed zou opnemen.

  Maar is dit nou wel zo verstandig?

  Nee, is daarop mijn antwoord.

  Een pup die binnen 12 weken met alle dagelijkse dingen die de pup in zijn leven tegen zou kunnen komen kennis moet maken, geeft heel erg veel overprikkeling bij de pup, waarvan de pup nog meer beschadigd raakt. Dit is nou net een van de grootste problemen. Te veel informatie in veel te korte tijd, dit kan de pup nooit bolwerken.

  overprikkeld

  Dogsview.nl

  Te veel en te hoge verwachtingen van de pup-eigenaar

  Er worden veel te veel enorme stappen van de pup verwacht.

  Kan jouw puppy dit echt aan?

  • Socialiseren (te veel en te snel)
  • Leren luisteren naar commando’s, (Puppy cursus)
  • Zindelijk worden (liever gisteren nog dan vandaag)

  Leren luisteren en te snelle socialisatie bij een onveilige hechting is gedoemd te mislukken.

  Emoties van de pup die niet (h)erkent worden dus ook niet naar gehandeld kan worden om de pup wel de goede begeleiding te kunnen geven. Door de onveilige hechting die vele puppy’s al hebben, hun veiligheidsgevoel dan nog onveiliger wordt.

  In de pubertijd gaat jouw hond pas de eerste tekenen van probleemgedrag laten zien. Helaas gebeurt dit veel te vaak, zodat het geen toeval meer kan zijn.

  Dogsview.nl

  Verantwoorde socialisatie

   

  • Geef je pup de ruimte om de opgedane kennismakingen met mensen, dieren en voorwerpen te kunnen verwerken.
  • Zorg ervoor dat je je puppy nooit ertoe moet dwingen om te socialiseren.
   • Als je puppy niet wil, respecteer dat dan ook. Probeer het een paar dagen later dan weer eens.
   • Jouw puppy moet eraan toe zijn, en zeker niet bang of onzeker.
  • Vergeet nooit dat jij je puppy moet beschermen, om juist het veiligheidsgevoel van jouw puppy te laten groeien.
   • De verbinding (veiligheidsgevoel) beter te kunnen ontwikkelden.
  • Stel je eigen verwachting desnoods bij.
  • Besef: Je puppy is een baby die ook alles nog moet leren.
  • Focus je op het veiligheidsgevoel van de pup, niet dat je pup zo snel mogelijk moet leren luisteren.
   • Als de pup zich veilig bij je voelt gaat de hele opvoeding incl. luisteren veel makkelijker.
  • Hou rekening met de emoties van de pup, overschrijt deze grenzen niet.
   • Als je pup angstig is voor een situatie, help dan je pup daar weg te gaan en niet te dwingen.
   • Als je puppy eraan toe is, gaat je pup het op een gegeven moment zelf doen zonder dwang of drang.
   • Het is beter dat je puppy weet dat ze veilig is, dan durven ze ook meer te ondernemen.
  • Weet waar je hond vandaan komt.
   • Broodfok is je puppy helemaal niet gesocialiseerd en heeft je puppy een onveilige hechting gehad.
   • Bij een goede fokker kent jouw puppy al alle huiselijke geluiden en heeft vaak een veilige hechting gehad. 
    • Dit valt of staat met de emotionele staat van de moederhond.
  • Durf de pup fouten te laten maken.
   • Zonder het maken van fouten zal je puppy ook niks kunnen leren.

  kruispunt
  socialisatie
  Workshop

  Dogsview.nl

  Wat vindt jij belangrijk bij de opvoeding van jouw puppy?

  Herken je het socialisatieproces?

  Zo ja,

  • Wat heb jij ondernomen om je hond te helpen?

  Zo nee,

  • Heeft dit blog je geholpen om meer inzichten te krijgen in het gedrag van je hond?

   

   

  Banner

  Dogsview.nl

  Een stabiele band met je hond VIP

  Coaching voor hondeneigenaren

  Dogsview.nl

  Online puppy coaching

   

  Coaching voor puppyeigenaren

  best

  De psychologie van de hond

  Met de nieuwste inzichten word je de beste vriend van je hond

  Dit wetenschappelijk onderbouwde boek, een echte vraagbaak voor bijna alle problemen die de hond met zich mee kan brengen.
  Hierin wordt op een heldere en eenvoudige wijze uitgelegd hoe de psychologie van de hond werkt.
  Stap voor stap wordt door mij beschreven hoe de pup zich ontwikkelt.

  Kortom een ‘must have’ voor elke hondenliefhebber.

  K9 Shop de dierenwebshop

  Wil je ook die extra stappen zetten?

  Je hond beter leren kennen, en omdat jij de motivatie van jouw puppy/hond beter leert te begrijpen, leer je ook nieuwe stappen te zetten door je hond te begeleiden vanuit een andere kijk op jouw puppy/hond.

  sasha en ik

  Blog

  5 tips voor een goede basis.

  5 tips voor een goede basis.

  Dogsview.nl5 tips voor een goede basis Een beslissing maken om een hond te nemen is zo gemaakt. Wat maakt het dat je een goede relatie met je hond krijgt? Een goede basis met je hond bouw je op, dit heb je niet zomaar omdat je hond in je huis mag wonen. Daarom heb ik...

  Angst, het grootste probleem van puppy’s.

  Angst, het grootste probleem van puppy’s.

  Angst, het grootste probleem van Puppy's. Hoe komt het dat ik met mijn puppy waarmee ik naar de hondenschool ben geweest slechter luistert, mijn andere hond waarmee ik niet naar de hondenschool ben geweest heb ik een betere connectie mee en luistert ook veel beter?...

  Ballen gooien, verstandig of juist niet?

  Ballen gooien, verstandig of juist niet?

  Ballen gooien, verstandig of juist niet? De temperatuur wordt weer warmer dus trekken we er weer op uit met met onze honden. Vaak met een werpstok om de hond lekker moe te maken. Is dit wel zo verstandig?Spelen of StressIedereen kent ze wel, de werpstok, Frisbee, bal...

  trustpilot review 6090628ff9f4870a786d5ca4
  trustpilot review 60942fc1f9f4870a6ca7f3b1
  trustpilot review 61d8be22e1196e51d75d0fbb
  trustpilot review 60c39601f9f4870bbc52df3a
  trustpilot review 6212290a441cb9c2473ea848
  trustpilot review 608d57d6f9f48708f0e8ec69 1
  Gedrag