10 Tips verantwoord socialiseren

Een goede socialisatie van een hond is essentieel om ervoor te zorgen dat hij zich gedraagt op een manier die veilig en prettig is voor zowel de hond als de mensen en andere dieren om hem heen. Hier zijn enkele belangrijke stappen en tips voor een goede socialisatie van een puppy.

Socialisatie

De socialisatie begint al bij de fokkers

Socialisatie begint al op veel jongere leeftijd.

1.  De vroege socialisatie:

Begint met de socialisatie bij de fokker, deze start meestal rond 4 weken en eindigt bij ca. 12weken. Dit is een cruciale periode waarin de pup openstaat voor nieuwe ervaringen.

Geleidelijk introduceren

2.  Geleidelijk introduceren:

Introduceer verschillende mensen: Laat de pup kennismaken met verschillende soorten mensen, inclusief kinderen, ouderen en mensen met verschillende etnische achtergronden.

Andere honden en dieren: Laat de pup op een gecontroleerde en veilige manier andere honden en dieren op afstand bekijken.

De habituatie begint al bij de fokkers

Socialisatie begint al op veel jongere leeftijd.

3. Geluidsdiversiteit:

Stel de hond bloot aan verschillende geluiden zoals verkeer, sirenes, huishoudelijke apparaten, vuurwerk (op een afstand), en andere geluiden die deel uitmaken van het dagelijks leven.

Belonen

4.   Beloningen en lof:

Gebruik beloningen zoals traktaties, speelgoed en lof om positieve associaties te creëren met nieuwe ervaringen. Let hierbij goed op wat de pup zelf ervaart als een beloning. Dit is voor elke pup weer iets anders.

socialisatie
Socialisatie

De late socialisatie bij de nieuwe eigenaars

Socialisatie begint al op veel jongere leeftijd.

5. De late socialisatie:

Begin met de socialisatie zodra de pup bij je thuis komt, meestal bij 8 weken oud. Dit is een cruciale periode waarin de pup openstaat voor nieuwe ervaringen, Let er wel op dat elke ervaring die de pup opdoet, de pup daarna moet slapen om de opgedane ervaring een plekje te kunnen geven en weer open staat voor nieuwe positieve ervaringen. 

Diverse omgevingen en situaties

6. Nieuwe omgevingen:

Neem de hond gedoceerd mee naar verschillende plaatsen zoals parken, straten, winkels (waar huisdieren zijn toegestaan), en andere omgevingen. observeer de pup om te verzekeren dat het niet teveel is voor de pup. 

Geduld en observatie

Observeer je puppy

7.  Positieve bekrachtiging:

Gebruik altijd positieve bekrachtiging bij het opvoeden van je puppy. Vermijd strafmethoden, omdat deze angst en agressie kunnen veroorzaken.

Geduld hebben voor je puppy

8.  Geduld:

Wees geduldig en consistent in de socialisatie. Sommige puppy’s kunnen meer tijd nodig hebben om zich aan te passen dan andere puppy’s.

Vermijd negatieve ervaringen

9. Vermijd negatieve ervaringen:

Zorg ervoor dat de ervaringen van de pup positief en niet beangstigend zijn. Forceer de pup niet om situaties aan te gaan waar hij nu duidelijk bang voor is.

Hondenschool
zit

Hondenschool

Socialisatie begint al op veel jongere leeftijd.

10. Puppy-klas:

Bouw eerst aan een goede relatie met je puppy voordat je overweegt om je puppy in te schrijven voor de puppy-klas. Dit is belangrijk voor het veiligheidsgevoel van je pup. Kan de pup je niet vertrouwen door eerdere negatieve ervaringen, dan heeft een puppy-klas helemaal geen zin want welke pup leert als hij zich niet veilig voelt?

Wat je vaak in de puppy-klas leert is het trucje koppelen aan een commando, dus het minst belangrijke.

 

Puppy-klas? Iets om over na te denken.

Wat ik mis in de puppy-klas is: er wordt totaal voorbij gegaan wat de pup aan emoties ervaart en hoe jij als liefhebbende eigenaar met deze emoties om zou moeten gaan. voorbeelden zijn:

 • In de speel minuten worden de introverte pup vaak in een hoekje gedreven door een extroverte pup en wordt er niet ingegrepen.
 • Tijdens de oefeningen niet wordt gekeken waarom een puppy de oefening niet wilt doen, maar gedwongen wordt om de oefening goed af te sluiten.
 • Er geen rekening wordt gehouden of de pup zich veilig voelt.
 • Niet naar de achtergrond van de pup wordt gekeken.  
  • Waar komt de pup vandaan? 
   • Erkende fokker of broodfok?
   • Hoe is de hechting van de pup?
   • Wat is de mentale gezondheid van de pup?
   • Wat is de fysieke gezondheid van de pup?

Al deze factoren spelen een enorme rol in hoe je puppy functioneert in het leven.

Dit juist zo verschrikkelijk belangrijk is, dat het mij enorm verbaasd dat er maar zo weinig aandacht aan wordt besteedt.

Gedrag
Share This