Dogsview.nl
5 tips voor een goede basis
Een beslissing maken om een hond te nemen is zo gemaakt. Wat maakt het dat je een goede relatie met je hond krijgt? Een goede basis met je hond bouw je op, dit heb je niet zomaar omdat je hond in je huis mag wonen. Daarom heb ik 5 tips voor een goede basis met je hond.
1. Heb je een goede ras-keuze gemaakt?
Wat is jou levens-style? Ben je actief of juist passief? Denk dan eens als je een actief leven leidt hoe hierin een hond zou passen. Je wil dan samen met je hond sporten wat voor beide goed is of laat je je hond thuis? Voordat je een hond koopt lees dan ook eerst mijn lees dan het gratis te downloaden E-Book. Waarom zou je een actieve hond willen als je zelf het liefst op de bank ligt? Hier maak je een actieve hond en jezelf helemaal niet blij mee.
2. Schenk aandacht aan de koop van je hond.
Als je een raszuivere pup wilt kopen, is het veel verstandiger om via een rasvereniging of RvB je pup te kopen. Het blijven levende wezens, er kan altijd een mentaal of fysieke zieke pup tussen zitten, maar de kans is veel kleiner dat je een zieke pup koopt. Als dit wel het geval is kan je bij je fokker of rasvereniging adviezen inwinnen, ziektes zoals Parvo is uitgesloten. De kans op een pup met Parvo is vele malen groter bij een pup van een broodfokker omdat vele van deze puppy’s onder erbarmelijke omstandigheden zijn geboren, daarna veel te jong bij hun moeder zijn weggehaald, en in overvolle bussen op transport naar Nederland worden gezet.
In mijn boek de psychologie leg ik je uit wat en waarom het vaak mentaal niet goed is om een puppy uit de broodfok te kopen.
Dr. L. David Mech vertelt over de termen ‘alfa’- en ‘bèta’-wolven en waarom deze niet langer wetenschappelijk accuraat zijn.
3. Kies een hondenschool die bij je past.
Heb je eindelijk je puppy gekocht. Je bent totaal niet ervaren met het opvoeden van je puppy, zoek dan een hondenschool die je kan Coachen met de opvoeding van je puppy. Het leren van de trucjes (zit, sta, af, enz.) is echt niet voldoende, sterker nog, het geeft meer nadelen dan voordelen. Er komt namelijk veel meer kijken bij de opvoeding van je pup.
Is het wel zo verstandig om met je pup naar Puppy training te gaan? Dit kan ook veel te veel stress geven bij je pup, waar je pup op latere leeftijd heel veel last van kan ondervinden door bijvoorbeeld het uitvallen aan de riem.
Zoek een Coach die bij jou methode past, dit voorkomt heel veel frustraties achteraf. Als je je puppy liefdevol wil opvoeden met respect, dan stap je niet naar een school die de dominantie theorie toepast. Dit zijn de hondenscholen waar met de slip of wurg kettingen of erger wordt gewerkt. Deze Hondenscholen werken op basis van de allang achterhaalde Dominantie-theorie ontwikkeld door David Mech en ook weer teruggeroepen door David Mech in 2008.
4. Omgang met je puppy.
Hoe je met je puppy omgaat is heel essentieel voor een goede relatie met je puppy. Je puppy is heel gevoelig voor actie-reactie. Hoe je jouw puppy opvoedt hangt erg af hoe je reageert naar je puppy. Dit wordt over het hoofd gezien of zelfs vergeten in de opvoeding.
De pup komt vaak heel onbevangen binnen om zijn nieuwe avontuur in zijn/haar leven bij je te beginnen. Je pup staat open voor alles! Alles wat je pup onderneemt is leuk, je pup is gewoon de leukste. Je pup groeit op en gaat nog meer dingen ondernemen naarmate je puppy ouder wordt. Je puppy leert ook elke dag zowel positieve als negatieve ervaringen. Je puppy, als die wakker is je constant in de gaten houdt. Als je net zoveel tijd en energie in je pup zou steken als de pup in jou steekt dan merk je hoe snel je pup zich ontwikkeld. Wat je veel te vaak ziet is: als de pup een aantal weken in huis rondloopt, is het toch wel vervelend dat je pup nog niet zindelijk is, je pup begint met slopen, je pup je uit gaat testen, enz enz.
Als je pup in deze fase komt zie je ook vaak dat de pup steeds meer wordt ingeperkt.
Je pup is na 3 weken nog niet zindelijk, Na 5 a 6 maanden hebben de puppy’s pas goede controle over hun sluitspieren. Tegen de tanden-wissel (ca. 5 maanden) zie je dat veel pups gaan slopen en knagen. Hoe ga je hiermee om? Vaak worden de pups hier ingeperkt, is dit wel zo verstandig? Hoeveel tijd besteedt jij in de ontwikkeling van je pup en heb je je verdiept in de hoelang het duurt om je puppy goed op te voeden?
5. Sporten met je hond
Als je een actief leven wil is het niet aan te raden om een ras met korte snuiten (Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS) ) te nemen. Je zal je afvragen waarom? Lees hier meer over BOS.
Zoals de naam je doet geloven is dit niet alleen beperkt tot de korte snuiten, feitelijk is het een kraakbeen-ziekte die door het hele lichaam voorkomt. Daarom is het niet verstandig om te sporten met Brachycephaal type honden.
Welke rassen precies geschikt zijn voor actieve hondensporten is helemaal afhankelijk welke sport je samen met je hond wil gaan doen. Zolang de sporten rechtlijnig zijn en er geen gekke sprongen moeten worden gemaakt zijn vele rassen geschikt.
Het allerbelangrijkste is dat je hond het geweldig leuk moet vinden om deze sporten te doen.
Welke sporten zijn dan geschikt om samen met je hond te doen?