Dogsview.nl

Boeken / Coaching

7 Tips voor een goede samenwerking met je hond.

emotie
reactive

Het is moeilijk om een weg te vinden in de omgang met je hond!

Echt…..

Nee hoor, dat is niet moeilijk, maar omdat je de emoties niet herkent kan je er ook niet op inspelen om daarbij je hond op een goede manier te kunnen begeleiden.

 1. De emoties

Herken en erken dat je hond vele emoties heeft. Het hangt mede van deze emoties af hoe je hond reageert op verschillende situaties. Ook spiegelt de hond zich aan jou als begeleider hoe je hond reageert. Er zijn meerdere factoren waarom je hond reageert. Ook pijn speelt hier een hele grote rol in.

Werk met mij

Dogsview.nl

2. Emotionele en fysieke pijn

Honden die pijn hebben, hebben vaker ook een korter lontje. Honden met pijn zullen dan ook vaker uitvallen als het ze teveel wordt. Eerste herkenning van pijn, kan je vaak herkennen doordat je hond anders dan anders reageert.

 

Laat bijvoorbeeld eerder zijn tanden zien of gromt eerder. Ook kan de hond echt uitvallen als de andere hond zijn grenzen op dat moment overschrijdt. Hierbij kan een van de honden ook gewond raken.

 

ijsberg

3. Hondentaal

ijsberg

 

Hondentaal is onderschat.

Ik hoor bijvoorbeeld vaak:

  • Heft een pootje
    • dat betekent dat de hond onzeker is?
  • Maakt zich groot
    • de hond kan gaan vechten?
  • Laat zijn tanden zien
    • De hond is gevaarlijk

Is dit allemaal wel waar? Waar komt hier dan emotie bij? De vraag die ik mij al heel lang afvraag?

Zowel bij spel als bij agressie laten honden hun tanden zien en grommen, wat is dan wanneer wat?

  • Hoe zit het dan met serieuze grom of spel grom? wat is het verschil? Dit geldt overigens ook bij het tanden laten zien.
    • Waarom je de grom niet mag afleren is omdat het een onderdeel van de hondentaal is. Door het grommen af te leren maak je je hond feitelijk monddood.

Dit doen we eigenlijk al onbewust door de pup niet de nodige tijd te geven om te kunnen leren, pups mogen geen fouten maken. Ook pups leren van hun fouten. Het hangt van jou reactie af hoe je pup iets leert en of dat positief is of negatief. 

Werk met mij

Dogsview.nl

4. Frustraties of conflicten

met je hond

Frustraties of conflicten worden vaak onterecht op de pup/hond afgereageerd. Dit is jou frustratie omdat je niet duidelijk naar de pup bent of je pup heeft het nog niet geleerd. De pup snapt niet wat je bedoeld. Het is niet fair naar de pup dat je jou frustratie afreageert op het puppy.

Let eens op hoe en wat jij allemaal van je pup vraagt. Met snoepjes ben je je pup aan het manipuleren, om precies te doen wat jij als begeleider wilt.

Hierdoor lopen de frustraties op. Dat is het begin van de negatieve spiraal waar je dan in beland.

Zorg dat je niet in die negatieve spiraal terecht komt. Hou jezelf de spiegel voor, wat kan je zelf anders doen om je hond te laten begrijpen wat je van je hond vraagt? Je bent zelf namelijk niet duidelijk naar je hond.

Conflict

5. Samen werking

ijsberg

 

Door nauw samen te werken met je hond, betekent ook dat je kijkt naar wat de hond nodig heeft. Als het goed is heb je het ras niet op uiterlijk gekocht maar juist om zijn ras-eigenschappen zodat je samen met je hond kan doen wat je leuk vindt.

Doordat je bij elkaar past kan je ook met je hond samenwerken in bijv. samen de sport of hobby die je hebt. Dit kan zijn van samen hardlopen tot samen bankhangen. Er zijn tegenwoordig zoveel hondensporten, waar je samen met je hond voldoening voor jezelf, zeker ook voldoening voor je hond kan geven.

Werk met mij

Dogsview.nl

6. Bouw vertrouwen op

 

Door samen te werken met je hond, bouw je een enorme goede gezonde vertrouwensband op. De hond kan op je bouwen en vertrouwen. Helaas gaat dat al heel snel fout in de puppy periode. Bijvoorbeeld: Begeleiders van puppy’s lopen veel meer op hun telefoon te kijken dan dat ze bezig zijn om op hun pup te letten en te begeleiden met alle gevolgen van dien.

 

Omdat het buiten al spannend is voor je pup zou je eigenlijk je volle aandacht bij je pup moeten hebben. Hij loopt aan de lijn , en het kan toch niet de bedoeling zijn, dat je steeds zijn vertrouwen beschaamd. doordat je pup een ruk aan zijn riem krijgt omdat je niet oplet, als communicatie terwijl de pup niet weet wat je bedoeld , laat staan wat je wilt. Draai het een een keer om: Zou jij een begeleider vertrouwen die jou steeds pijn doen en heel onduidelijk tegen je is?

Schermafbeelding 2021 04 11 om 20.45.04

7. Actie – reactie

ijsberg
Pyramide

 

De pup zal altijd op jou actie reageren en daarop een reactie inzetten, en vice versa. De Actie-Reactie tussen begeleider en pup is een wisselwerking en geen eenrichtingsverkeer. Alles moet in samenspraak met je pup gaan. Als je pup niet toe is om bijv. een andere hond te ontmoeten, dan dwing je de pup niet, maar respecteer je dat je pup dat nog niet aankan. De pup bescherming bij je zoekt, en je trekt de pup aan de riem en zet de pup in de situatie, is ook niet echt iets dat je pup je kan vertrouwen. Hierin wordt je pup zijn vertrouwen in jou steeds geschaad onder het mom dat je puppy’s moet socialiseren. Jij als begeleider hoort ervoor te zorgen dat je pup zich veilig bij je voelt. Voelt de pup zich niet veilig, zal de pup altijd eerder reageren op negatieve prikkels terwijl de kern moet liggen op de positieve prikkels die je pup moet leren.

Zorg er voor dat alles wat je je pup leert positief is, zodat je niet zo snel in die negatieve spiraal terecht komt, waar helemaal niemand bij is gebaat. Het enige wat je zelf moet doen is empathie en begrip voor je pup hebben. Veiligheidsgevoel van je pup/hond is het belangrijkste,

Het koekje en snoepje is echt secundair waarmee je je pup kan manipuleren. Door het geven van een snoepje geef je je pup niet de keus of om zelf te kiezen of de pup het wel wil en er wel aan toe is. Ook van je pup keuzes geven werkt juist dat wederzijdse vertrouwen omdat je de hond de kans geeft om zelf de keuzes te laten maken en ook fouten laat maken zonder dat er nare consequenties aan zitten voor de pup.

Share This