Angst, boosheid en
frustratie zijn emoties
van je hond!
Angst, boosheid en frustratie maar ook blijheid
e.d. zijn de emoties die jouw hond heeft.
Deze emoties zijn heel belangrijk om in
de toekomst de goede beslissingen te
kunnen nemen.
Emoties staan los van het gedrag van je hond
en hebben niks met elkaar in de opvoeding te maken.
Angst, boosheid en frustratie is geen gedrag!
De veelgehoorde fout die nog steeds bloeit: Angst is gedrag? Laat ik je uit de droom helpen….. Angst, boosheid, frustratie, maar ook blijheid is geen gedrag, het zijn emoties. Een hond reageert altijd uit een bepaalde emotie.
Een blije hond zal nooit uitvallen naar andere honden of mensen mits je hond ziek is of pijn heeft, terwijl een hond die angstig, boos of gefrustreerd is, wel veel sneller zal uitvallen.
Een hond die angstig, boos of gefrustreerd is, kan erg veel lijken op een blijde hond, omdat een opgewonden hond uit frustratie vaak de dezelfde kenmerken kunnen vertonen als een blije hond, zeker als je nog geen ervaring hebt in de hondentaal en hondengedrag. Dat maakt het ook voor vele begeleiders behoorlijk ingewikkeld om te zien of je hond echt blij is of juist is gefrustreerd, bang of boos is.
Pubertijd
De omslag uit angst, frustratie of boosheid
De pubers die al angstig waren, zijn te vaak als puppy meegetrokken om bijvoorbeeld te socialiseren, met andere honden te moeten spelen,
Aangelijnde puppy’s ongewild in situatie’s zijn gezet, zonder enige inbreng van de pup zelf, en daarbij steeds stapje voor stapje het vertrouwen in de begeleider verliezend.
De begeleider schaadt hierdoor constant het vertrouwen die de puppy’s steeds willen opbouwen. Als je puppy aangeeft dat ze echt niet mee durven, doordat je ze mee moeten trekken, de hakken in het zand zetten of steeds wordt gedwongen om dingen te doen waar je puppy nog niet aan toe is, heb je kans dat je puppy uit angst een omslag maakt in de pubertijd. De begeleider negeert onbewust de signalen van het puppy.
Wat kan er gebeuren als je puppy in de pubertijd komen, zelf gaan bepalen hoe ze met hun angst omgaan.
In de pubertijd zien we dan ook veel het omslagpunt, door i.p.v. de puppy’s in situaties te laten trekken, nu juist gaan uitvallen.

Trekkende honden
- Hoe leer je je hond rustig aan de lijn te lopen?
- Ben jij een goede begeleider van je hond?
- Veel hondenbegeleiders worden voort getrokken door hun hond?
- Hoe kan je dat nou zelf heel makkelijk oplossen?
Het maakt niet uit of je een grote of kleine pup begeleidt.
Elke pup probeert de grenzen op te zoeken. Dit is een heel normaal proces. Het probleem is veel meer hoe jij jouw hond begeleidt.

Wandelen zonder trekken
Oefening op de hondenschool
- Zegt de naam van de hond (attentie vragen)
- Als de hond kijkt geef je een stembeloning
- Loop rustig 2 passen achteruit, als de dan pup meeloopt geef je direct een *beloning.(Aandacht vasthouden door tegen je pup te praten)
- Gaat dit goed, een paar extra passen achteruit extra erbij zetten.
- Als je ongeveer 5 of 6 passen achteruit hebt gedaan draai je in. Als je hond dan naast je been blijft geef dan direct een *beloning.
- Zodra de voorgaande stap goed gaat doe je hetzelfde, alleen zet je als je bent ingedraaid een extra stap naar voren en je *beloont direct.
- Wanneer dit dan allemaal goed gaat, zeg je bij de indraai bijvoorbeeld “Wandel” en *beloon dit vervolgens weer direct na het commando “wandel”
- Uiteindelijk zou de pup met deze oefening naast je moeten lopen.
- Deze oefening zou je dagelijks 3 a 4 keer moeten oefenen voor max 10 minuten per keer..
*Beloning = Koekje/snoepje

Jouw pup leert de gehele dag door
Jouw pup leert de gehele dag door. Bovenstaande oefeningen werkt mijn inziens doorgaans niet, omdat er o.a. buiten veel te veel prikkels zijn voor jouw puppy. Deze oefeningen houden geen rekening met de emotionele toestand van je puppy. De afleiding voor jouw puppy is te groot dat het bijna ondoenlijk is om deze oefening buiten goed aan te leren. Jouw puppy is buiten veel te veel bezig met andere dingen. Zo kan het zijn dat jouw puppy het buiten de hondenschool totaal niet oppikt, maar thuis de oefening heel goed beheerst. Voor heel veel puppy’s is de hondenschool op zich al heel beangstigend waardoor de puppy’s ook niet goed leren.
Jouw puppy is jou de hele dag aan het observeren in wat en hoe jij doet. Daarvan leert jouw puppy.

Een andere kijk op opvoeden
Hoe kan je wel effectief makkelijk leren om je hond niet te laten trekken?
Door je pup te observeren zal je zien dat puppy’s veel vaker uit zichzelf al keurig naast je loopt dan je feitelijk denkt. Je leert door je puppy te observeren al heel snel wat jouw puppy als prettig en onprettig ervaart, en daar moet je mee aan de slag samen met je puppy. Niet alle puppy’s vinden snoepjes een beloning. Voor de ene pup kan dit zijn een snoepje terwijl voor een andere puppy een knuffel helemaal geweldig vindt, het kan ook een speeltje zijn, zegt dat het een knappe puppy is. Soms is begrijpend oogcontact al genoeg. Let hierbij vooral op wat jouw puppy als prettig ervaart.
Een beloning is pas een beloning voor jouw hond zolang je hond het als prettig ervaart. Dit is pup afhankelijk. Opvoeding moet juist geweldig mooi zijn, en zeker zonder frustratie’s en kwellingen voor jou en jouw puppy.

Je pup weigert om mee te lopen aan de riem
Om aan de riem te leren lopen vergt heel veel van jouw pup, maar ook zeker van jou als begeleider. Het is echt niet makkelijk voor je puppy om te leren wandelen zonder dat je pup in de lijn hangt.
Een puppy moet leren om goed aan de lijn te lopen. Wat moet jij doen om jouw pup hier goed in te begeleiden. Er zijn meerdere vormen van aan de riem trekken.
- Jouw pup wil beslist niet aan de lijn meelopen. eigelijk ben je alleen maar je puppy aan het voortrekken. Eigenlijk geeft je puppy hier alleen maar mee aan dat jouw puppy de wandeling aan de lijn eng vindt en angstig is. Je puppy weet ook niet wat de bedoeling is om aan de lijn buiten te moeten wandelen.
- Herken de angst. Hou rekening met jouw puppy die deze angst ervaart. Dwing je puppy niet door je puppy mee te trekken. Til jouw puppy op, breng jouw puppy naar de plek waar het de behoefte kan doen, zet je puppy weer neer en laat ontlasten. Probeer dan of je puppy weer lopend terug wil lopen. Geef je puppy meer tijd om aan de buitenwereld te wennen.

Wanneer beloon je nou je pup?
Puppy’s zijn zeer op hun eigenaar gericht zodra ze wakker zijn. Dit wil je juist heel graag zien. Let daarom juist naar de momenten dat jouw puppy keurig naast je loopt. Dat wil je bereiken. Beloon je pup daarom op deze momenten met een beloning, die je puppy zelf als zeer prettig ervaart. Je puppy moet het uiteraard als een feestje ervaren. Als je puppy uit zichzelf naast je loopt, zoals jij het graag wil, in zijn natuurlijke ongedwongen manier zal je zien dat je puppy dit veel leuker vindt. Op deze wijze train je automatisch je puppy op een natuurlijke wijze.
Het heeft veel meer effect als je puppy beloond wordt, wanneer je puppy het uit zichzelf goed doet. Zo legt je puppy nieuwe verbindingen in de hersenen aan, waardoor het puppy het veel makkelijker onthoudt. Je puppy leert ook veel sneller als je puppy het leven als een feestje ervaart.
Jouw angst, boosheid en frustratie reflecteert op je hond.
Angst, boosheid en frustratie die jij als begeleider uit, dat is wat je hond ook direct oppikt. Het feit dat je al anders reageert betekent voor jouw puppy dat je angstig, boos of gefrustreerd bent. Het betekent dat je onbewust je hond aangeeft, dat er iets aan de hand is, jou als begeleider boos maakt of jou frustreert. Je hond is niet gek.Jouw puppy heeft ook gesignaleerd dat er iets is, en zal het geluid of signaal gaan associeren met je boosheid of frustratie.
Hoe meer de angst, boosheid en frustratie bij jou toeneemt, vooral als je merkt dat je pup/hond bang is, zal je hond steeds meer gaan reageren op datgene wat jou angstig, boos en frustreert, want wat jij aandacht geeft, groeit voor jou en maar ook zeker voor je hond.
De psychologie van de hond
De ontwikkeling van een puppy begint al in de baarmoeder. De hechting van de pup met de moederhond is bepalend voor hoe jouw pup in zijn/haar verdere leven zal gaan functioneren, dit geld zeker voor broodfok puppy’s.
Hoe het gedrag van een puppy zich stap voor stap ontwikkeld omschrijf ik in dit boek.