Angst, boosheid en

frustratie zijn emoties

van je hond!

 

 

Angst, boosheid en frustratie maar ook blijheid

e.d. zijn de emoties die jouw hond heeft.

Deze emoties zijn belangrijk om de goede

beslissingen te kunnen nemen.

Emoties staan los van het gedrag van

je hond.

Workshop 12 essentiële omgevingsfactoren

Angst, boosheid en frustratie is geen gedrag!

De veelgehoorde fout die helaas nog steeds bloeit: Angst is gedrag?

Laat ik je uit de droom helpen….. Angst, boosheid, frustratie, maar ook blijheid is geen gedrag, het zijn emoties. Een hond reageert altijd uit een bepaalde emotie opgedaan uit eerdere ervaringen. 

Een blijde hond zal bijna nooit uitvallen naar andere honden of mensen mits je hond ziek is of pijn heeft of getraumatiseerd is. Een hond die angstig, boos of gefrustreerd is, wel veel sneller geneigd is om uit te vallen of te bijten.

Een hond die angstig, boos of gefrustreerd is, kan erg veel lijken op een blijde hond, omdat een opgewonden hond uit frustratie vaak de dezelfde kenmerken kunnen laten zien als een blijde hond. Als je nog geen of weinig ervaring hebt in de hondentaal en hondengedrag. Dat maakt het ook voor vele begeleiders behoorlijk ingewikkeld om te zien of je hond echt blij is of juist is gefrustreerd, bang of boos is.

 

f184a66b
96744056
ab519437

Pubertijd

 

De omslag uit angst, frustratie of boosheid

De pubers die al angstig waren, zijn te vaak als puppy meegetrokken om bijvoorbeeld te socialiseren, door met andere honden te moeten spelen.

Aangelijnde puppy’s ongewild in situatie’s worden gedwongen, zonder enige inbreng van de pup zelf, en daarbij stapje voor stapje het vertrouwen in de begeleider verliezen.

De begeleider schaadt hierdoor het vertrouwen die de puppy’s zouden moeten opbouwen. Als je puppy aangeeft dat ze echt niet mee durven, doordat je ze mee moeten trekken, de hakken in het zand zetten of steeds wordt gedwongen om dingen te doen waar je puppy helemaal nog niet aan toe is, heb je kans dat je puppy uit angst een omslag maakt in de pubertijd. De begeleider negeert de signalen van het puppy.

Wat kan er gebeuren in de pubertijd, pubers gaan zelf bepalen hoe ze met hun angst omgaan uit gebrek in het vertrouwen van hun begeleider.

In de pubertijd zien is vaak het omslagpunt, omdat ze zich niet veilig voelen bij de begeleider door eerder opgedane ervaringen.

Workshop 12 essentiële omgevingsfactoren
trekkende hond

Trekkende honden

 • Hoe leer je je hond rustig aan de lijn te lopen?
 • Ben jij die goede begeleider van je hond?
 • Veel hondengeleiders worden voort getrokken door hun hond?
 • Hoe kan je dat nou zelf heel makkelijk oplossen?

Het maakt niet uit of je een grote of kleine pup begeleidt.

Elke pup probeert de grenzen op te zoeken. Dit is een heel normaal proces. Het probleem is veel meer hoe jij je hond begeleidt.

 

Een stabiele band met je hond VIP

Wandelen zonder trekken

Oefening op de hondenschool 

 • Zegt de naam van de hond (attentie vragen)
 • Als de hond kijkt geef je een stembeloning
 • Loop rustig 2 passen achteruit, als de dan pup meeloopt geef je direct een *beloning.(Aandacht vasthouden door tegen je pup te praten)
 • Gaat dit goed, een paar extra passen achteruit extra erbij zetten.
 • Als je ongeveer 5 of 6 passen achteruit hebt gedaan draai je in. Als je hond dan naast je been blijft geef dan direct een *beloning.
 • Zodra de voorgaande stap goed gaat doe je hetzelfde, alleen zet je als je bent ingedraaid een extra stap naar voren en je *beloont direct.
 • Wanneer dit dan allemaal goed gaat, zeg je bij de indraai bijvoorbeeld “Wandel” en *beloon dit vervolgens weer direct na het commando “wandel”
 • Uiteindelijk zou de pup met deze oefening naast je moeten lopen.
 • Deze oefening zou je dagelijks 3 a 4 keer moeten oefenen voor max 10 minuten per keer..

*Beloning = Koekje/snoepje

beschermde pup

Jouw pup leert de gehele dag door

 

Je pup leert de gehele dag door. Bovenstaande oefeningen werkt mijn inziens niet, omdat er buiten veel te veel prikkels zijn voor je puppy. Deze oefeningen houden geen rekening met de emotionele toestand van je puppy. De afleiding voor je puppy is veel te groot dat het bijna ondoenlijk is om deze oefening buiten goed aan te leren. Je puppy is buiten veel te veel bezig met andere dingen. Zo kan het zijn dat je puppy het buiten de hondenschool totaal niet oppikt, maar thuis de oefening heel goed beheerst. Voor heel veel puppy’s is de hondenschool op zich al heel beangstigend waardoor de puppy’s ook niet goed leren.

Je puppy is jou de hele dag aan het observeren in wat en hoe jij doet. Daarvan leert jouw puppy meer dan jezelf ooit beseft.

 

Negatieve spiraal

Een andere kijk op opvoeden

Hoe kan je wel effectief makkelijk leren om je puppy niet te laten trekken?

Door je pup te observeren zal je zien dat je puppy veel vaker uit zichzelf al keurig naast je loopt dan je feitelijk beseft. Je leert door je puppy te observeren al heel snel wat je pup als prettig en onprettig ervaart, en daarmee aan de slag samen met je puppy. Niet alle puppy’s vinden snoepjes een beloning. Voor de ene pup kan dit zijn een snoepje terwijl een andere pup een knuffel helemaal geweldig vindt. Het kan ook een speeltje zijn, zegt dat het een knappe pup is. Soms is begrijpend oogcontact al genoeg. Let hierbij vooral op wat je puppy zelf als prettig ervaart.

Een beloning is pas een beloning voor je pup zolang je puppy het als prettig ervaart. Dit is pup afhankelijk. Opvoeding moet juist geweldig mooi zijn, en zeker zonder frustratie’s en kwellingen voor jou en je puppy.

 

trekken

Je pup weigert om mee te lopen aan de riem

Om aan de riem te leren lopen vergt veel van je pup, maar ook zeker van jou als begeleider. Het is echt niet makkelijk voor je puppy om te leren wandelen zonder in de lijn hangen.

Een puppy moet leren om goed aan de lijn te lopen. Wat moet jij doen om je pup hier goed in te begeleiden. Er zijn meerdere vormen van aan de riem trekken.

 • Jouw pup wil beslist niet aan de lijn meelopen.
  • Eigelijk ben je alleen maar je puppy aan het voortrekken.
  • Je puppy geeft hier mee aan dat de wandeling aan de lijn eng vindt en angstig is.
  • Je pup weet ook niet wat de bedoeling is om aan de lijn buiten te moeten wandelen. 
 • Herken de angst. Hou rekening met je puppy die deze angst ervaart.
  • Dwing je puppy niet door mee te trekken.
  • Til jouw puppy op,
  • Breng jouw puppy naar de plek waar het de behoefte kan doen,
  • Zet je puppy weer neer en laat ontlasten.
  • Kijk of je puppy weer lopend terug wil lopen.
  • Geef je puppy meer ruimte en tijd om aan de buitenwereld te wennen.

Een stabiele band met je hond VIP

Wanneer beloon je nou je pup?

 

Puppy’s zijn totaal op hun eigenaar gericht als ze wakker zijn. Dit wil je juist heel graag zien. Let daarom op naar de momenten dat je puppy keurig naast je loopt. Dat is wat je wilt bereiken. Beloon je pup juist op deze momenten met een beloning die je puppy zelf als zeer prettig ervaart. Je puppy moet het uiteraard als een feestje ervaren. Als je puppy uit zichzelf naast je loopt, zoals jij het graag wilt, in zijn natuurlijke ongedwongen manier zal je zien dat je puppy dit veel leuker vindt. Op deze wijze train je automatisch je puppy op een natuurlijke wijze en zal je puppy dit ook veel sneller snappen.

Het heeft veel meer effect als je puppy beloond wordt, wanneer je puppy dit uit zichzelf goed doet. Zo legt je puppy nieuwe verbindingen in de hersenen aan, waardoor je pup het veel makkelijker onthoudt. Je puppy leert ook veel sneller als  het leven als een feestje wordt ervaren.

f184a66b
96744056
ab519437

Je angst, boosheid en frustratie reflecteert op je puppy.

 

Angst, boosheid en frustratie die jij als begeleider uit, dat is wat je pup ook direct oppikt. Het feit dat je al anders reageert, betekent voor je puppy dat je op dat moment geen veilige haven bent. Het betekent dat je onbewust je puppy aangeeft dat er iets aan de hand is en jou als begeleider boos maakt of jou frustreert. Je puppy is echt niet gek. Je puppy heeft ook gesignaleerd dat er iets is, en zal het geluid of signaal gaan associeren met je boosheid en/ of frustratie.

Hoe meer de angst, boosheid toeneemt, vooral als je merkt dat je pup al bang is, zal je pup steeds meer gaan reageren op datgene wat jou angstig, boos en frustreert, want wat jij aandacht geeft, groeit voor jou en maar ook zeker voor je puppy.

 

Wil jij met mij werken?

De psychologie van de hond

De ontwikkeling van een puppy begint al in de baarmoeder. De hechting van de pup met de moederhond is bepalend voor hoe jouw pup in zijn/haar verdere leven zal gaan functioneren, dit geld zeker voor broodfok puppy’s.

 

Hoe het gedrag van een puppy zich stap voor stap ontwikkeld omschrijf ik in dit boek.

Boek
Share This