,Angst bij de pup

Angst is het grootste meest onderschatte probleem, die je tegenkomt en veel te weinig echt begrepen worden.

Angst is altijd de bron van de problemen.

Er wordt op veel hondenscholen geleerd hoe je commando’s aan trucjes leert koppelen. Er is veel te weinig aandacht hoe je met angst van je puppy om moet gaan. Hoe echt de pup die angstig is goed te begeleiden. je pup is meer dan alleen maar het aanleren van de zit, sta, af, enz. Er komt zoveel meer bij kijken.

Angst kan zover gaan dat de pup zo bang wordt dat de pup zichzelf slecht verzorgt. De pup is dan zo bang, maar hoe ga jij als begeleider met die angst om?

Er wordt net als bij mensen ook in de
dierenwereld gewerkt met:

De Pyramide
van Maslow

Pyramide van maslow

Deze Pyramide van Maslow wordt gebruikt om te schalen wat de behoefte is van mens en dier.

Overal wordt deze Pyramide toegepast maar klopt deze Pyramide van Maslow nog wel? Lees
hier meer over

Ik ben er in praktijk achter gekomen dat voor de honden de Pyramide van Maslow niet klopt.

Voor honden is veiligheidsgevoel van cruciaal belang om op langere termijn te kunnen overleven.

Als een puppy teveel angst ervaart, zal de hond op den duur stoppen met eten, terwijl eten en drinken op de eerste plaatst staat in de Pyramide van Maslow.

Pyramide van Maslow met uitleg 1

De Pyramide is aangepast zodat de trap logisch te volgen is. Hoe we naar onze honden zouden moeten gaan kijken om zo veel beter onze honden te kunnen begrijpen en begeleiden.

Hondenscholen

Mensen gaan er nog steeds vanuit dat, de puppy’ s in de puppy-klas, het koppelen van commando’s aan trukjes het belangrijkste is,

in plaats van:

  • Een goede uitleg over hoe de pups goed in hun emoties te begeleiden.
  • Over hoe we met onze pups om zouden moeten gaan in het dagelijkse leven.
  • Wat een pup daadwerkelijk leert over een dag genomen,

Wat ons verteld wordt op vele hondenscholen strookt helemaal niet met elkaar. Op de hondenschool leer je “commando’s”, 4x per dag maximaal 10 minuten per keer moet herhalen om zo je hond te leren luisteren.

Voor vele pups is de hondenschool niet geschikt, omdat dit teveel prikkels geeft om zo een goede vertrouwensband op te bouwen. Elke pup leert op alle momenten van de dag dat je pup wakker is, niet 1n de 10 minuten 4x per dag de oefeningen te doen.

Ik vraag me dan werkelijk af:

  • Wat doen wij als begeleiders de rest van de dag met de pup?
  • Hoe vullen wij als nieuwe begeleiders de dag in samen met onze nieuwe pup?
  • Wat is dan belangrijk voor je pup om te ondernemen samen met de begeleider?
  • Wat doe je echt om de vertrouwensband op te bouwen?
  • Hoe bouw je samen met je pup zo’n vertrouwensband op?

Is de hele dag voor je pup dan niet vele leermomenten als je pup niet slaapt? Pups slapen een groot gedeelte van de dag om zo hun hersenen goed te kunnen ontwikkelen en te kunnen groeien.

Wat doen wij op de momenten dat de pups wakker en alert zijn?

Dat zijn juist de momenten dat een pup heel veel leert. Waarom pakken we die momenten niet om het veiligheidsgevoel en hechting van de pup op te bouwen, voordat je met de pup naar de hondenschool gaat?

Hoe leert de Pup?

De Pup leren vooral door te observeren. Pups observeren alles wat we doen zodra ze wakker zijn. Dit is de reden waarom de pup, als die volwassen is, precies weet wat je intentie is te gaan doen.
Veel mensen snappen er niks van dat hun hond allang weet voordat ze het zelf weten wat de intentie is. Dit is nou juist wat de pup zichzelf aanleert. De pup in
tegenstelling tot de mens wel alle tijd neemt om ons te leren kennen, en wij als begeleiders wordt geleerd om dan 4x per dag 10 minuten per keer oefeningen
te doen, voor de pup niks bijbrengt en eenrichtingsverkeer is. De begeleider wil dat de pup gaat zitten, staan, af, voet, hier komen, maar wat
wil je pup van jou? Is dat echt wat de pup nodig heeft?

Het zou toch veel mooier zijn, als er een 2 richtings verkeer tot stand zou kunnen komen tussen begeleider en pup/hond. Een 2 richting verkeer
kan alleen tot stand komen als het veiligheidsgevoel en de vertrouwensband goed wordt opgebouwd tussen hond en begeleider. De begeleider ook de tijd neemt om de pup goed leren kennen en te observeren net als de hond naar de begeleider doet.

De eerste paar weken dat de pup er is heel intensief met de pup bezig zijn, maar na een paar weken zie je die intensiviteit al snel afnemen, want er zijn veel te veel afleidingen voor de begeleiders van de pup. Dit terwijl de pup zeer intensief, en zo trouw als een pup is, de begeleiders blijft volgen.

Wat wil je pup zeggen?

De pup leert zijn nieuwe wereld door alles in de mond te nemen, letterlijk te proeven. Een pup kan niks met zijn pootjes oppakken om het te kunnen onderzoeken
zoals mensen dat kunnen, daardoor zal de pup alles oppakken met de bek. Ook een pup moet elke dag leren, hoe de wereld om hem heen in elkaar zit. Het is van
crusiaal belang omdat de hond net als de mens verbindingen in de hersenen moet aanmaken, dit kan alleen maar door alles goed te onderzoeken. Ook de pup ontwikkelt zich en mogen daarin niet worden tegengehouden. Een pup die de kans krijgt zich te goed ontwikkelen, zal als volwassen hond een veel stabieler leven leiden.

biting labrador pup

Weet jij wat je pup wil als die in je broekspijp bijt?

Zegt je pup:

  1. De pup wil graag spelen, en ik daag je uit?
  2. Ik wil je bijten?
  3. De Labrador pup wil je broek kapot maken?
  4. Ik vind het te spannend?
  5. Lab is moe en wil weg?
  6. Of is het misschien…… geef me een knuffel?

Wat zou de reden kunnen zijn dat deze hond zijn tanden laat zien?

Puppy agressie

  1. Blijf van me af….
  2. Je doet me pijn…..
  3. Ik ben verschrikkelijk bang voor je……
  4. Je komt te dicht bij….
  5. Ik vindt het zo leuk, alsjeblieft ga door?

Waarom zou de pup haar bij de arm vastpakken?

puppybiting

  1. de pup wil graag spelen, en ik daag je uit?
  2. Ik wil je bijten?
  3. Ik bijt bewust in je arm?
  4. Leg mijn snuit even te rusten….
  5. Ik vind het te spannend?
  6. Ik ben moe en wil weg?
  7. Of is het misschien…… geef me een knuffel?

Zijn wij als mens de aangewezen persoon om de hond goed te interpreteren?

De uitkomst hangt altijd af van de situatie. Hier is niet een vast standaard antwoord op.

Je zal per situatie goed naar de pup moeten kijken, om de situatie eromheen te leen begrijpen. Wat de pup je probeert te vertellen ook daadwerkelijk te kunnen vertalen. In alle gevallen is de pup met je aan het communiceren. Wat de pup je wil vertellen kan je nooit uit 1 foto halen, dat is heel kortzichtig omnje conclussie te trekken uit een foto als je niks over de situatie weet.

 

Wil je meer weten over angst, volg dan de online cursus Tips en Tricks. Lees hier meer…..

Share This