(Bege)Leiding geven aan jouw hond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Bege)Leiding geven aan jouw hond.

Laat jij je hond het zelf uitzoeken, ben je een echte baas

of ben jij de goede begeleider van jouw hond? 

Communicatie

(Bege)Leiding geven aan jouw hond

dog breeder 34

Ben jij de goede begeleider?

Herkent de emoties en helpt jouw hond in moeilijke situaties.

dog breeder 35

Je voelt dat je een baas moet zijn

Zou je hond alles moeten doen wat jij van jouw hond vraagt?

dog breeder 35

Aan zijn lot overlaten

Laat jij je hond het zelf uitzoeken als je iet dat je hond in een moeilijke situatie zit?

dog breeder 35

De gevolgen van het niet goed begeleiden van jouw hond/puppy.

Vaak zijn de gevolgen niet te overzien omdat dit samenhangt met de persoonlijkheid, karakter en achtergrond van de hond.

dog breeder 35

Vaak wordt pijn niet in verband gebracht met gedrag.

Pijn en gedrag gaan vaak samen.

dog breeder 35

Oorzaak en gevolg.

Als eigenaar ben en blijf jij verantwoordelijk voor het gedrag van jouw hond.

(Bege)Leiding geven aan jouw hond

Een goede begeleider zorgt ervoor dat het moment dat je hond bij je komt wonen, jij het veiligheidsgevoel van de hond of puppy moet waarborgen. De hond/puppy eerst de kans geeft rustig te acclimatiseren. Daarnaast jezelf ook rustig de tijd neemt om jouw hond/puppy te observeren zodat je zijn hondentaal leert kennen.

  • Wat vraagt jouw hond/puppy van jou?
  • Wat probeert jouw hond/puppy jou te vertellen?
  • Welke emotie toont jouw puppy en hoe kan ik daar het beste op inspelen?
  • Leer de verschillen van emoties van jouw puppy.
    • Leer deze emoties in goede banen te begeleiden.
Happy dog
Schermafbeelding 2021 09 26 om 20.16.45

De psychologie van de hond

De ontwikkeling van een puppy begint al in de baarmoeder. De hechting van de pup met de moederhond is bepalend voor hoe jouw pup in zijn/haar verdere leven zal gaan functioneren, dit geld zeker voor broodfok puppy’s.

Hoe het gedrag van een puppy zich stap voor stap ontwikkeld omschrijf ik in dit boek.

baas

Je voelt dat je een baas moet zijn

 

Ben jij iemand die bepaalt dat:

  • Wat jouw hond moet doen?
  • Jij jouw hond domineert?
  • Verwacht wordt dat jouw hond gehoorzaamt?
  • Jij als baas vindt dat jij het voor het zeggen hebt?

Jij voelt je een baas als jij jouw hond alleen maar commando’s leert opvolgen, zonder rekening te houden met de emotionele behoefte van jouw hond. Je doet dan je hond veel te kort!

Een hond die aan zijn lot wordt overgelaten.

Ik was laatst in het park om een gezellige tijd met mjn honden door te brengen. Er verzamelde steeds meer honden met hun eigenaren in het park. De meeste honden waren allemaal jonge pubers van rond een jaar en een aantal al wat oudere honden. Op een gegeven moment komt er een jonge Golden kruising bij, die de oudere hond enorm agiteerde, tot en met bijna vechten aan toe. De ouder hond ging bijna over zijn huig en er werd totaal niet ingegrepen. Ik zei hier iets van omdat ik de grote gevolgen ken die dit kan veroorzaken. Ik kreeg als antwoord: Oh dat doen ze altijd hoor,  dit is gewoon spelen!

Op een veld gaan staan en de honden ongecontroleerd hun gang laten gaan, zeker honden die geen begrenzing kennen, kan en mag je nooit zijn gang laten gaan. 

agressie

Het feit dat de emoties van de oudere hond niet worden herkent, dit als spel gezien wordt ipv dat de eigenaar een grens trekt. Daarmee zelf de verantwoording neemt door zijn eigen hond in bescherming te nemen. Nee, er was een dame die denkt dat ze alles van hondengedrag weet, zij dit heel normaal gedrag vindt. Omdat de eigenaren haar blijkbaar geloven dat dit normaal hondengedrag is, ze de honden maar door laat gaan zonder de consequenties te overzien. Dit is  waarom deze honden vaak gedragsproblemen ontwikkelen op latere leeftijd. En dan ving ik ook nog op dat ze deze onbegrensde hond maar gingen laten castreren want dat gedrag kon echt niet meer! 

Wil je ook die extra stappen zetten?

Je hond beter leren kennen, en omdat jij de motivatie van jouw puppy/hond beter leert te begrijpen, leer je ook nieuwe stappen te zetten door je hond te begeleiden vanuit een andere kijk op jouw puppy/hond.

sasha en ik
Resource guarding

De gevolgen van het niet goed begeleiden van jouw hond/puppy.

80% (voor corona) van alle verkochte puppy’s in Nederland is afkomstig uit de broodfok. Afhankelijk van waar jij jouw puppy hebt gekocht kunnen de gevolgen nog groter zijn omdat puppy’s uit de broodfok ook nog eens te kampen hebben met hechtingsproblematiek. Het is daarom van levensbepalend belang dat juist deze broodfokpuppy’s de juiste begeleiding krijgen.

Wat kan er gebeuren als de hond niet de goede begeleiding krijgt:

  • Honden kunnen in de pubertijd reactief worden.
  • Kennen geen grenzen omdat ze nooit op een goede manier begrenst zijn.
  • Honden worden angstig en onzeker.
  • Kunnen schuw en wantrouwend worden.
  • Het cortisolemmertje veel sneller volloopt omdat deze honden bij het minste geringste in de stress schieten met alle gevolgen van dien.

Vaak wordt pijn niet in verband gebracht met gedrag.

Gedragsverandering is een van de eerste signalen dat je hond pijn kan lijden. Het is ook van belang pijn uit te sluiten bij gedragsproblematiek. Je kan je hond door een dierenarts na laten kijken maar mijn ervaring is dat de pijn gerelateerd aan het bewegingsapparaat van de hond. Volledig orthopedisch, neurologisch en vanuit de orthomanuele diergeneeskundig oogpunt nagekeken om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen waar de pijn van de hond precies vandaan komt en te behandelen door een orthomanueel dierenarts.

Gedrag

Dogsview.nl

Een stabiele band met je hond VIP

Coaching voor hondeneigenaren

Dogsview.nl

Online puppy coaching

 

Coaching voor puppyeigenaren

hond

Oorzaak en gevolg.

Als eigenaar ben en blijf jij zelf aansprakelijk voor wat jouw hond doet. Laat je niks wijsmaken van mensen die ergens op een veldje staan met hun hond en jou vertellen dat alle ongewenste gedragingen van jouw hond normaal zijn. Dit is vragen om hele grote problemen in de toekomst.

Als eigenaar:

  • Bent jij degene die zou moeten bepalen of bepaald gedrag gewenst is of niet.
      • Jij bent de opvoeder van de hond ook al zegt een ander dat het heel normaal gedrag is.

Ondervindt jij problemen met jouw hond, zoek dan een gediplomeerd kynologisch instructer die werkt volgens de laatste wetenschappelijke methodes. Deze gediplomeerd kynologisch Instructeur kent de leerprincipes, (oorzaken en gevolgen) en kan jou begeleiden om jou en jouw hond weer in een lijn te krijgen. 

Het probleem ligt vaak niet bij de hond maar hoe de hond is:

  1. Gehecht
  2. Begeleidt (Opgevoed)
Gedrag
Share This