DSC 2848 3

Wat is angst en hoe herken je het?

Angst is eigenlijk noodzakelijk om te kunnen overleven. Als je hond angst toont die wordt genegeerd. Je een verkeerde reactie geeft, neemt die angst alleen maar toe. Angst altijd een negatieve uitwerking heeft op zowel de hond als zijn begeleider.

Wat gaat er vaak fout bij pups?

Bij een pup zie je vaak dat de pup hulp zoekt bij de begeleider. Bijvoorbeeld dat de pup achter de begeleider te gaan staan om hulp te zoeken. De pup angstig is voor een situatie waar je pup in beland. Wat je dan nog veel te vaak ziet, (ook heel onbewust gaat) is dat de begeleider weg stapt en de pup gedwongen in deze situatie brengt waar de pup bang voor is en hulp zocht. Pups worden veel te vaak in situaties gebracht waar ze nog niet aan toe zijn.

Wat gaat er vaak fout bij adoptie honden, die uit het buitenland komen?

De honden die uit het buitenland komen en worden geadopteerd, zijn heel vaak honden met een zware rugzak. De landen waar deze honden vandaan komen hebben hele andere omgangsnormen met hun honden. Vaak kennen deze honden dan ook echte doodsangsten. Eerst komen ze vaak aan in een dodingsstation waar ze geen water en eten krijgen. De honden die dan worden vrijgekocht zijn de “uitverkorene” die dan worden geadopteerd. Ze worden dan of op het vliegtuig gezet of in een kennel in een bus geladen voor een lange reis. Ze zijn lang onderweg en komen aan in een vreemd land met vreemde taal die ze niet begrijpen. Deze honden worden vaak letterlijk doodgeknuffeld.

Eenmaal in Nederland aangekomen worden ze direct in de liefhebbende armen van hun goedbedoelde liefhebbende nieuwe begeleiders geworpen terwijl deze honden vaak nooit liefde hebben gekend. Ze worden vertroeteld en overladen met liefde.

Voor de nieuwe begeleiders van deze honden is dat heel natuurlijk, maar wat gebeurt er op dat moment met de gevoelens van de hond?

Onthou hierbij dat ze vaak zijn weggejaagd door mensen, eigenlijk heel bang voor mensen zijn. Deze honden begrijpen totaal niet wat er gebeurt en ook begrijpen ze totaal niet wat je zegt gewoonweg omdat ze de Nederlandse taal niet machtig zijn. Dit moeten ze allemaal nog leren en ze begrijpen dus helemaal niet wat er gebeurt of dat ze het nu wel of niet goed gaan krijgen.

Je ziet dan heel vaak dat honden tussen een half jaar en een jaar hun gedrag veranderd. Dit kan dan gaan om:

  • Uitvallen aan de riem
  • Bijtincidenten
  • Het gaat niet met andere honden
  • Jaloezie
  • Agressie
  • Extreem angstig

Als de hond in angst leeft en de hond gaat uitvallen tijdens de wandeling is die angst al diep geworteld, en zijn alle voorgaande signalen genegeerd. Dit gebeurt vaak uit onwetendheid hoe met buitenlandse honden om te gaan.

Als je een hond uit het buitenland wil adopteren laat je dan goed voorlichten en kijk of de persoon of Stichting betrouwbaar is. Doe onderzoek naar degene die je hond naar Nederland haalt. Veel stichtingen hebben mooie verhalen om de honden te laten adopteren, als je hond eenmaal in Nederland is, en de hond is niet is wat je ervan had verwacht, mede door verkeerde informatie en/ of voorlichting kan je bijna geen nee meer zeggen want waar moet de hond anders naartoe? Zorg dat je je goed voorbereidt voor de komst van je buitenlandse hond.

Wat doet angst met de hond en begeleider…?

Als je als begeleider een angstig hond hebt, zie je vaak dat de begeleiders niet zeker zijn in wat ze doen. Ze weten niet hoe je met zo’n angstige hond moet omgaan. Te vaak willen ze dan naar een hondenschool terwijl de hond er nog niet eens aan toe is om buiten te lopen. Een buitenlandse hond weet niet hoe om te gaan, dat ze ineens een warme zachte mand hebben, elke dag eten en vers water krijgen, overladen worden met liefde, terwijl de hond het liefst in een donker hol wegkruipt uit angst.

Vaak hoor je dan ook dat de begeleiders al moeite hebben om een tuig om te doen om naar buiten te gaan. De hond moet toch naar buiten. Als je al geen tuig om kan doen zegt jou hond al tegen je dat ze niet naar buiten wil. Als je dan toch door gaat met dwangmatig het tuig om te doen en dan ook nog naar buiten MOET maakt haar angst alleen maar nog erger.

Hierdoor wordt het angstgedrag niet beter van de hond, de hond wordt dan weer op zichzelf worden teruggeworpen. De begeleider die de hond niet begrijpt zal het angstgedrag alleen maar verergeren. Dit kan uitmonden in zware gedragsproblemen van de hond. Een hond uit het buitenland moet je minimaal een jaar voor uittrekken, niet alleen de tijd dat hond nodig heeft om zich aan te passen, maar wat de meeste mensen niet begrijpen is dat hij de Nederlandse taal moet leren begrijpen.

De negatieve spiraal

Is dat zolang je de angst van je hond niet respecteert en erkent of begrijpt, de angst alleen maar groter wordt. Wat resulteert in een angstige hond die vaak een onzekere baas heeft, niet weet wat te doen of ermee aan moet. Je hond moet je leren vertrouwen. Als je dat vertrouwen steeds maar schaad, de hond onbedoeld steeds in situaties brengt die de hond als angstig ervaart hoe kan de hond jou dan ooit vertrouwen?

Hoe help je een angstige hond?

Zeker als de hond net aan komt, geef je hond thuis een plekje waar de hond zich terug kan trekken, een plekje waar hij tot rust kan komen en niet wordt gestoord. Dwing de hond nergens toe, laat de hond deze schok eerst verwerken. Geef je hond tijd om te acclimatiseren. Dat is niet 1 week, als je geluk hebt wel want niet alle buitenlandse honden houden hier zo’n zwaar trauma aan over. Wel dien je er rekening mee te houden dat de mogelijkheid erin zit dat je een hele angstige hond kan adopteren. Zorg dan ook dat je iemand hebt die weet hoe je met angstige buitenlandse honden moet omgaan en je hierin kan begeleiden.

In de Tips en Tricks schrijf ik elke week een mail die je daarbij kunnen ondersteunen. Als je kiest voor de Tips en Tricks VIP kan ik je nog beter begeleiden in de Facebook groep.

Lees ook eens mij blog Emoties herkennen en erkennen

Share This