Dogsview.nl

De top 9 tips om agressie van jouw hond te stoppen.

Als je de agressie van je hond wilt stoppen, moet je deze gewoontes onmiddellijk afleren!

De top 9 die de agressie van jouw hond daadwerkelijk zullen stoppen, als jij je van deze punten bewust bent en hieraan gaat werken!

uploads dachshund dachshund PNG45
25dreamstime m 73287985.jpg.optimal

Negeren van agressie

Agressie bij honden gaat echt niet zomaar weg. Je kunt het negeren en bidden wat je wilt, maar het zal niet zomaar verdwijnen. In feite kan het volledig negeren juist tot meer en meer agressie leiden. Heb je ooit gehoord dat zwijgen, gehoorzaamheid of acceptatie is? Uw hond voelt precies hetzelfde; als de hond duidelijk een teken van agressie vertoont en je gewoon op je lip bijt of excuses maakt en doorgaat, zal hij waarschijnlijk denken dat je instemt en akkoord gaat met zijn gedrag en hiermee toenemen.

Honden zullen voor vakantie naar de dierenarts moeten, de trimmer, het huis van een familielid of een pension. Door het probleem te negeren, verdwijnt het niet.

Je moet het probleem accepteren, geen excuses maken (er is veel ontkenning bij het omgaan met agressieve honden) en een proactief plan bedenken, terwijl je accepteert dat elke verandering moeilijk is en veel tijd en moeite kost.

Onbewust aanmoedigen van agressie

Wie zou agressie aanmoedigen? Dat is wat de meeste mensen denken, toch? Het loopt niet zo’n vaart.

Zonder dat de hondeneigenaren bewust zijn van, hoe subtiel maar, oh zo belangrijk uw communicatie met uw hond is. Als de hond van de deurbel op de tv blaft en je lacht; hiermee moedig je in wezen het blaffen van de deurbel al aan. Is het grappig? Wel voor vele hondeneigenaren, tenslotte begrijpen veel honden het concept van tv niet.

Als ik een rustige hond wil, moet ik ervoor zorgen dat ik zelf rustig en consequent ben. Hetzelfde geldt voor de enge kerel waar je hond tegen gromt, in het park. Als je het aanmoedigt, zul je het waarschijnlijk ook op andere gebieden tegenkomen bij mensen van wie je houdt. Je vindt het niet erg dat je hond de postbode dreigt te doden; maar je raakt van streek als hij je lang verloren broer met hetzelfde bedreigt. Hoe kan jouw hond bepalen wie een bedreiging vormt en wie niet?

De beste optie is, om agressie te ontmoedigen en uw hond te leren dat u in staat bent uzelf te beschermen. De kans dat iemand je aanspreekt met je hond in de buurt is minimaal. De kans dat uw agressieve hond iemand bijt die u geen kwaad wil doen, maar jouw hond verkeerd leest, is veel groter. Het beste is, om bekwaam te zijn in het regelen van uw eigen zaken in het bijzijn van uw hond, en hem te ontmoedigen om zijn eigen mening te vormen over mensen of andere honden. Als mijn hond, die van iedereen houdt, een bepaalde persoon wantrouwt, moet ik daar dan rekening mee houden? Natuurlijk doe ik dat!

Schermafbeelding 2022 01 22 om 21.49.14
e55192ec

Gebrek aan socialisatie

Socialisatie is niet iets dat moet worden bereikt met alleen puppy’s. Socialisatie is een levenslang ritueel. Socialisatie betekent voor mij waarschijnlijk niet hetzelfde als voor jou! Socialisatie betekent voor vele hondenbezitters “laten lopen met onbedachtzame overgave“.  Als je je hond wilt socialiseren met andere honden, denken vele hondenbezitters dat je naar het losloopgebied moet en hem los moet laten lopen.

Niets is minder waar. Ik wil niet dat mijn puppy’s loslopen met 90% van de honden in het losloopgebied. Ze zouden voor het leven getraumatiseerd kunnen worden.

Naar mijn mening betekent “socialiseren” onder goede begeleiding de hond kennis laten maken met alle dingen die de pup in het dagelijks leven kunnen tegenkomen. Hiermee rekening houdend met de emotie’s van de pup.

Net zoals ik mijn hond wil socialiseren met auto’s of bouwgeluiden; Ik ga mijn hond ongetwijfeld NOOIT los laten langs de weg of in een bouwzone in plaats daarvan ga ik samen met de pup werken aan positieve ervaringen terwijl al deze dingen op de achtergrond aanwezig zijn.

Schreeuwen

Noem me gek, maar schreeuwen lost maar één probleem op, en dat is als iemand of iets zo ver van je af is dat ze je letterlijk niet kunnen horen. Honden hebben een geweldig gehoor, dus gelukkig is er weinig reden om OOIT tegen je hond te schreeuwen! Schreeuwen, frustratie en woede escaleren alleen maar de agressie van jouw hond. Bekijk het vanuit het oogpunt van jouw hond. Hij ziet iets en wordt boos (agressief). Jij sluit je aan bij zijn reactie. Jouw hond begrijpt niet dat je boos of kortaf  op je hond bent om de overdreven reactie op de situatie.

Hij ziet en voelt alleen hoe woedend  en gefrustreerd jij  bent, wat zijn gedrag eigenlijk goedkeurt. De volgende keer dat jullie in een vergelijkbare situatie komen, vaker voor zal komen.

Een stabiele band met je hond VIP.
f38d700e

Ontnemen van autonomie

Je hond zelf beslissingen durven te laten nemen. Dat is wat we bij bijna alle honden al als puppy afnemen.

Honden zijn niet uit op vechten. Sterker nog, een hond die goed is gesocialiseerd kan je autonomie geven over zijn eigen leven. Ook dit een een manier om hun stressemmer te legen.

Als ik voor mijn hond ga beslissen met wie of met welke hond hij kennis mag gaan maken is dit vaak aangelijnd. De hond wordt hierbij de keuze ontnomen en moet kennis maken, terwijl als je de hond zelf zijn beslissing zou kunnen laten maken, zou hij waarschijnlijk zijn omgelopen omdat mijn hond de andere hond veel beter leest omdat honden onderling veel beter zijn in hondentaal dan wij dit ooit zullen kunnen beheersen.

Jij bent degene die de veilige haven voor je hond zou moeten zijn, dat doe je niet door een verplichte kennismaking aan de riem met een andere hond.

Je bent pas de veilige haven voor je hond als jouw hond erop kan bouwen, dat hij je kan vertrouwen voor de volle 100%. Veel te vaak wordt dat vertrouwen al vanaf jongs af aan geschaadt door de eigenaren doordat de emoties van de hond vaak niet worden herkent wat traumatiserend kan zijn voor de hond.

Angst, onzekerheid en nervositeit

Heb je ooit het gevoel gehad, dat jouw hond jou angst of nervositeit kon voelen aan de lijn? Heb je ooit het gevoel gehad dat hij misschien niet eens agressief zou zijn geworden, behalve wanneer jij bang werd. Dit kan al een trigger zijn voor jouw hond! Je kan niet alleen versterken, maar je kan jouw hond ook op deze wijze agressie aanleren.

Hoe?

Eigenaren van licht reactieve, angstige of agressieve honden zien of voelen vaak de trigger van hun hond zoals mensen, andere honden, enz. en worden dan direct gespannen vaak door eerdere ervaringen. Deze spanning leidt tot het binnenhalen van de lijn met eventueel wat geschreeuw en/of lijncorrecties. Dit versterkt de hond alleen maar, wanneer hun baasjes er ook zo over denken omdat ze de verandering in reactie en persoonlijk kunnen voelen. De snelste manier om uw hond agressie aan te leren, is door nerveus te worden in bepaalde situaties.

Als je elke keer dat je een bank in het park ziet schrikt, gillen en rent, zal je hond waarschijnlijk jouw gedrag spiegelen en dan zullen sommige honden defensief en/of agressief worden wanneer ze geconfronteerd worden met de bank in het park. Ik besef dat het voorbeeld bizar is, maar denk er eens over na.

Ik raakte een keer in paniek toen ik aquaplaning terecht kwam en begon te tollen in mijn auto over de snelweg. Ik schreeuwde niet alleen een beetje; mijn hart voelde alsof het zou ontploffen. Mijn hond is nu nog steeds bang om in de auto te zitten als het regent.

Kalm blijven is je beste verdediging als je met een agressieve hond omgaat; laat hem/haar zien dat er niets te vrezen is van wat er ook gebeurt. Jij moet de veilige haven zijn voor je hond, jij zou je hond moeten beschermen, niet andersom!

Schermafbeelding 2022 01 22 om 22.44.51

Gebrek aan riemmanieren

Waarschijnlijk is het meest verkeerd begrepen gehoorzaamheidsgedrag, goede manieren en vaardigheden aan de lijn.

Hoewel de meeste mensen hun hond gewoon aanlijnen en naar buiten gaan voor een wandeling, is het aanlijnen van de riem en het aanleren van oogcontact en hielpositie waarschijnlijk de belangrijkste vaardigheid die u kunt leren. En, laat me gewoon zeggen; HET IS NIET MAKKELIJK.

Als riemmanieren makkelijk te leren waren, zou je de meerderheid van de honden gelukkig naast hun begeleider zien lopen en nooit wegkijken van hun baas. Helaas is dit een vervelende taak die uren en uren oefening en spel vergt, waarbij het opbouwen van vertrouwen weer voorop staat. Laat me de eerste zijn om je te vertellen dat het een zegen is om ongestoord langs een andere hond of een persoon te kunnen lopen als je een hond hebt met agressieproblemen.

Het is niet makkelijk, maar het is alle tijd en moeite waard die je eraan besteedt!

Schermafbeelding 2022 01 22 om 22.31.56
201f3c76

Lijn correcties

Old-school hondentraining zou je vertellen om aan die lijn te trekken als je hond agressief wordt. Niets is minder waar.

De lijncorrectie komt altijd veel te laat. 95% van de mensen weten niet wanneer hun hond over enkele momenten wordt overweldigd door agressie. Dit verschilt ook nog eens per hond. Het andere waar mensen niet aan denken, is dat je hond de dingen anders ziet.

Als coach probeer ik me op twee belangrijke manieren te onderscheiden.

Ik probeer mijn coaching leuk te maken, zowel voor de persoon als voor de hond. We zijn meer geneigd om leuke dingen te doen. De tweede is om dingen te zien vanuit het perspectief van de hond en niet alleen als mens. Een mens denkt dat ze probleemgedrag corrigeren, maar nogmaals, de correctie komt altijd te laat… EN de hond koppelt de introductie van de stimulatie die hij aanstootgevend vindt (mensen, hond, scooter enz.) met pijn en frustratie. Dus elke keer dat hij zijn trigger ziet, wordt deze ook gevolgd door iets dat buitengewoon onaangenaam voor hem is. Dit zorgt ervoor dat hij de volgende keer meer agressie krijgt; omdat de vorige ervaring zo onaangenaam was.

Schermafbeelding 2022 01 22 om 22.59.16
79b2339d

Gebrek aan stimulatie

Verveelde honden kunnen vreselijke dingen doen.

Als je jouw hond de hele dag buiten laat waar hij andere honden en mensen kan zien en horen komen en gaan, dag in dag uit zal hij waarschijnlijk agressief worden. Kijken naar andere honden en mensen die leuke dingen doen, dat is frustrerend voor je hond. Als hij dag in dag uit gefrustreerd is, kan die frustratie uiteindelijk omslaan in agressie. Heb je ooit honden bij een pension gehoord of gezien als er een andere hond langs de kennels loopt? De opwinding en frustratie van het niet kunnen vergezellen van hen, kan de meest volgzame hond veranderen in een gecompliceerde bal van zenuwen, tanden laten zien en strak staan. Het maakt niet uit of twee honden in een samen of in een groep spelen. De reactie op het zien van iets dat visueel stimulerend is en het niet kunnen meedoen, kan enige frustratie-agressie veroorzaken. Als dag na dag deze frustratie bij een bepaalde persoon, mensen of honden komt, kan de hond conditioneren om agressie te tonen bij het alleen al zien. Zelfs als je jouw hond niet de hele dag of uren achter elkaar buiten laat. Onthoud dat een verveelde hond naar dingen zoekt om zijn geest te vermaken. Hoe graag mensen het ook niet willen veranderen, agressie is soms een leuk tijdverdrijf voor een hond.

Als hij er niets uithaalde (adrenaline en entertainment) zou hij het niet doen! (zelfbelonend gedrag)

Boek

Broodfok

Puppy’s die afkomstig zijn uit broodfok hebben meer aanleg om gedragsproblemen te ontwikkelen. Dit komt doordat ze onder slechte omstandigheden zijn geboren en de pup een onveilige hechting heeft gehad waar ze levenslang last van kunnen blijven houden. 80% van alle verkochte puppy’s (voor corona) in Nederland zijn afkomstig uit de broodfok.

Let daarom ook op waar je puppy/hond vandaan komt.

Ik heb het boek over de ontwikkeling van het gedrag geschreven.

De psychologie van de hond

 

Banner
trustpilot review 6090628ff9f4870a786d5ca4
trustpilot review 60942fc1f9f4870a6ca7f3b1
trustpilot review 61d8be22e1196e51d75d0fbb
trustpilot review 60c39601f9f4870bbc52df3a

Blog

Ballen gooien, verstandig of juist niet?

Ballen gooien, verstandig of juist niet?

Ballen gooien, verstandig of juist niet?Spelen of StressIedereen kent ze wel, de werpstok, Frisbee, bal of stok. Hier kan je lekker ver mee gooien zonder al te veel moeite. Maar, Is dit nou wel zo verstandig?BlessuresEen hond is gebouwd om rechtlijnig te bewegen, niet...

Dominantie, rangorde en hierarchie

Dominantie, rangorde en hierarchie

Dogsview.nl Dominantie, rangorde en hiërarchie in de hondenwereld?!Dominantie, rangorde en hiërarchie bij honden zijn  onderwerpen van "de Dominantie theorie". Deze theorie roept al lange tijd discussie op bij vele hondenbezitters,  Kynologisch Instructeurs en...

Het nieuwsgierige hondje.

Het nieuwsgierige hondje.

Het nieuwsgierige hondje.Het begint op een beboste verafgelegen plaats. Daar in de diepten van het bos bevond zich een verlaten huis. Dit huis zag eruit alsof het in jaren niet bewoond geweest was. Het nieuwsgierige hondje zag het huis maar het beangstigde hem. Hij...

Share This