Dogsview.nl

DNA, genen en chromosomen

Een ziekte of een ras-eigenschap erf je via je genen.

Een mens of dier bestaat niet alleen uit DNA, genen of chromosomen.

Mensen en dieren worden ook voor een groot deel gevormd door

hechting en conditionering.

Er schuilt net als bij mensen, ook een hele psychologie mee, dit is de

reden dat het ook vaak misgaat tussen honden en hun eigenaren.

 

Er zijn vaak onhaalbare verwachtingen waaraan de hond nooit zou

kunnen voldoen door verschillende oorzaken. Hoe graag de hond dit wel

zou willen, maar dan moet de opvoeding toch heel anders moeten

worden ingericht.

istockphoto 1198261664 612x612 1
138662

Chromosomen

In iedere cel van het lichaam zitten chromosomen. Chromosomen zijn een soort strengen. Ze bestaan uit een stof die DNA genoemd worden. In dit DNA zit een soort ‘code’ waarin alle erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd.

Genen

Op de chromosomen zitten de genen. Een gen is een stukje DNA. Elk gen beschrijft de code van een kenmerk, die (mee)bepaalt hoe de hond er uitziet, hoe het lichaam werkt of hoe hoe de ras-eigenschap is.
Er zijn in totaal zo’n 20.000 genen. We weten van maar ongeveer een kwart welke rol ze spelen bij bepaalde aandoeningen.

Genen doorgeven

Van ieder gen erf je een versie van de vader en van de moeder. Welke versie je ouders doorgeven, ligt er ook weer aan welke versie zij van hun vader en moeder hebben doorgekregen. Enzovoorts. En welke eigenschappen jij krijgt, ligt er ook aan welke versie van het gen overheerst.

 

Genen hebben invloed, maar bepalen niet alles!

Genotype-fenotype

Zoals eerder genoemd, bevindt het erfelijk materiaal zich in chromosomen, die in de celkern liggen. Al het erfelijk materiaal van een individu wordt het genotype genoemd. Dit vormt de basis van het individu. Maar er is nog een andere belangrijke factor die bepaalt hoe een individu zich ontwikkelt. Dat is het milieu, oftewel de invloeden van buitenaf. Het genetisch materiaal samen met de omgeving zorgt voor de uiterlijke verschijningsvorm. Dat heet het fenotype.

Met andere woorden: genotype + milieu = fenotype

Dit gegeven is de basis van de genetica. Het milieu bepaalt dus mede hoe de erfelijke aanleg tot ontwikkeling komt. Een hond kan de erfelijke aanleg hebben om heel groot te worden, maar met gebrekkige voeding zal hij dat formaat niet halen. Een hond kan nooit méér worden dan er in aanleg aanwezig is. Een hond kan wel minder worden dan dat er in aanleg aanwezig is. Een goede aanleg kan door milieufactoren minder worden.

Heb jij een hond waarvan het ras helemaal onherleidbaar is?

Om jouw hond nog beter te kunnen begeleiden, kan het heel fijn zijn om te weten welke rassen er in jouw hond verborgen zitten.

Vele puzzelstukjes kunnen op hun plaats vallen qua gedrag en begrijpen waar dit gedrag vandaan komt.

Schermafbeelding 2021 11 13 om 17.00.28

Chromosomen 

Het lichaam van elk mens en dier bestaat uit cellen. Elke cel heeft een kern en die kern. in de kern liggen de chromosomen waarop het erfelijk materiaal ligt. Chromosomen zien eruit als draadjes of staafjes. Een chromosoom bestaat uit een streng van DNA. Op die streng liggen de genen. Elke gen is een soort mal waarmee eiwitten worden gemaakt. Die eiwitten zorgen ervoor dat er een hele lichaam kan worden opgebouwd. In deze genen liggen bijvoorbeeld de raseigenschappen en uiterlijke kenmerken vast. 

Van alle chromosomenparen in de celkern is er 1 paar anders dan de rest. Dat zijn de twee geslachtschromosomen. Dit chromosomenpaar bepaalt of de hond een mannetje of een vrouwtje is. Er zijn twee verschillende soorten geslachtschromosomen; 

een X-chromosoom en een Y-chromosoom. Op het X-chromosoom liggen veel genen, op het Y-chromosoom liggen er maar weinig. Het y-chromosoom is dan ook veel kleiner dan het X-chromosoom. Een geslachtschromosomen paar kan bestaan uit 2 XX-chromosomen of uit een XY-chromosoom. 2 Y-chromosomen bij elkaar komt normaal gesproken niet voor.

Wil jij zelf beter inzicht waarom jouw hond doet wat hij/zij doet?

Door meer te duiken in de afkomst van jouw hond, leer jij je ook beter inleven in het gevoelsleven van je hond. Daardoor kan je jouw hond ook makkelijk leren bijsturen bij instabiel gedrag door dit gedrag anders te leren bekijken en benaderen.

R

Coaching

R

Gecertificeerd

R

Vertrouwd

dog walker 23
Schermafbeelding 2021 05 09 om 15.07.26
coachingstraject logisch model bateson dilts
dog walker 28
dog walker 29 1
Schermafbeelding 2021 09 26 om 20.16.45

De psychologie van de hond

 

De ontwikkeling van een puppy begint al in de

baarmoeder. De hechting van de pup met de

moederhond is bepalend voor hoe jouw pup in

zijn/haar verdere leven zal gaan functioneren, dit

geld zeker voor broodfok puppy’s.

Hoe het gedrag van een puppy zich stap voor stap

ontwikkeld omschrijf ik in dit boek.

 

112 1121881 happy birthday labrador puppies

Het maakt niet uit welk ras je hebt, alle rassen hebben hun emoties

waardoor ze reageren zoals ze reageren onder invloed van:

  • Ras- eigenschappen,
  • Karakter,
  • Persoonlijkheid
  • Emotie
  • Hechting

Factoren die allemaal meespelen met in de opvoeding en de omgang met onze honden.

Reviews van hondeneigenaren

Na meerdere gedragstherapeuten zonder enig resultaat nu met de handreikingen die we gekregen hebben, de honden nu wel snel weer in goede banen te leiden. 
Al met al zijn we hartstikke trots op onze kanjers.
Groet, Peggy, Nicole, Wiebe, Mollie, Duke

Door de goede ondersteuning, ben ik zelf veel zekerder geworden in de omgang met mijn hond. Ingrid heeft me laten inzien dat je door een andere benadering betere resultaten krijgt. Ik hoef nu geen baas meer te zijn maar werk juist samen met mijn hond. Hartelijk dank, Jacqueline en Leo

Voordat mijn hond uit het buitenland kwam zocht ik hulp om mij in dit proces te ondersteunen. Dit vond ik bij Ingrid. Zij heeft mij nuttige inzichten gegeven waardoor de intergratie enorm goed is verlopen. mijn dank is enorm groot. Groet, Monic, Dino en Cooper

Snowy ik

Neem per e-mail contact op of stuur me een Whatsapp.

Aangezien ik veel met de honden bezig ben, kan ik niet altijd de telefoon aannemen. Stuur gerust een WhatsApp of mail me.

Whatsapp:

0630296960

Email

info@dogsview.nl

Share This