Het gevaar van hitte?
De zomer is er weer. Eindelijk mooi weer om veel met je honden te doen, zou je denken.
Zorg ervoor dat je je bewust bent:
Hoe gevaarlijk de hitte kan zijn voor je hond?
Ondanks alle informatie, komen er jaarlijks helaas nog teveel honden om van de hitte.
Voorkomen is beter dan genezen.
Wat is het gevaar van hitte voor je hond?
Honden zijn extreem gevoelig voor warmte.
Honden regelen verkoeling via de tong door middel van hijgen maar ook in mindere mate via de voetzooltjes. (kussentjes)
Zij kunnen veel minder makkelijk hun warmte kwijt raken dan mensen. Een hond kan niet zweten zoals de mens, hun lichaamstemperatuur kan heel snel oplopen tot 42 graden. Hebben honden een lichaamstemperatuur van 42 gr. dan verandert deze hitte de eiwitten in het bloed en de cel-structuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden zullen in coma raken en onherroepelijk sterven.
Weet jij hoe jouw hond warmte reguleert?
Hijgen
Reguleert de warmte waardoor koele lucht over de tong ingeademd wordt om zo af te kunnen koelen.
Voetzolen
Het enige punt waar honden kunnen zweten zijn de voetzolen. Om af te kunnen koelen spelen de voetzolen dus ook een belangrijke rol.
Hoe kan jouw hond afkoelen als de stoep vaak al 50 graden is?
Heb je zelf met blote voeten op de tegels en asfalt gewandeld om te testen of het niet te warm is voor je hond?
Vacht
De vacht reguleert warmte en kou door hun haren. De vacht werkt isolerend en houdt dus ook de warmte tegen. Zeker rassen met dubbele vachten regelen hierdoor hun temperatuur. Laat honden met een dubbele vacht daarom nooit scheren. Het is nog maar de vraag of de vacht nog goed terug komt. De kans op verbranding van de huid is daardoor ook veel groter.
Inspanning en warmte, doe het niet!
- Wandelen naast de fiets,
- Mee in de auto,
- Wild ravotten op het uitgestrekte veld.
- Balletje gooien of frisbees
Veel honden maak je hier ontzettend blij mee.
Maar niet, als het buiten boven de 20 °C is!
Veel van onze honden hebben lange haren en/of een ondervacht.
Omdat ze alleen door hun voetzolen kunnen zweten en de ondergrond te warm is, hoopt de warmte zich al snel op in het lichaam.
Bij directe zon, geen of weinig wind en lage luchtvochtigheid kun je afgaan op onderstaande tabel:
- Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C
- Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C
- Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C
Wil je er op uit?
Ga dan vroeg op de dag wandelen of kies een schaduwrijke plek met water zodat de hond zich met zijn voeten kan koelen tijdens het wandelen.
Fietsen met je hond
Fietsen met je hond is niet verantwoord als de temperatuur >17 gr. komt. De stoepen en fietspaden worden dan te heet voor de voeten van de honden.
Druk je hand maar eens 7 seconden tegen het hete asfalt aan om te zien of het te heet is. Je zult gauw genoeg merken of het al dan niet prettig is voor de hond om op te lopen. Honden kunnen hun warmte niet kwijt omdat de straten en stoepen al snel te heet zijn, de kans vergroot om hun voeten te verbranden. De kans dat honden hun voeten verbranden, wordt groter naarmate het warmer wordt.
Zwemmen en daarna fietsen met je hond
Mensen die met hun hond in de warmte naar het park fietsen en daar de hond te laten zwemmen om af te koelen. lijkt een prima idee want je denkt dat ze dan lekker afkoelen. Na de zwembeurt in het park weer terug te fietsen, lijkt een prima idee want je denkt dat ze dan lekker afkoelen.
Een hond die al oververhit raakt door de heenweg naast de fiets te moeten rennen/lopen op een hete ondergrond is al oververhit voordat je hond aankomt. Daarna gaan ze heerlijke zwemmen. De hond moet nat weer naast de fiets mee naar huis. Dan heb je dus als je alles optelt al 3 oorzaken waardoor je hond heel snel oververhit raakt.
- Door de warme lucht heeft het hijgen minder/geen effect omdat de hond niet genoeg koele lucht op zijn tong krijgt om af te koelen.
- Naast de fiets op een hete ondergrond weer naar huis lopen waardoor de honden hun warmte niet kwijt raken door hun voetzooltjes..
- Hun vacht is nat door het zwemmen waardoor hun vacht veel te zwaar is, hierdoor kan de hond zijn temperatuur niet reguleren.
3 punten waarbij honden veel gevaar lopen om oververhit te raken wat levens gevaarlijk voor je hond kan zijn.
Hond in de auto
De Dierenbescherming krijgt jaarlijks tientallen meldingen binnen over honden die in hete auto’s zijn achtergelaten. Elk jaar sterven er zelfs zo’n tien honden aan oververhitting. Daarom heeft de Dierenbescherming een filmpje gedeeld waarin ze laten zien hoe gevaarlijk het is om in een oververhitte auto opgesloten te zitten.
Honden met extra groot risico
Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde, volwassen honden dat je ze altijd goed in de gaten dient te houden en alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen.
Honden met korte snuiten zoals bijvoorbeeld:
- Franse en Engelse Bull-dogs,
- Mopshonden,
- Boxers
- Enz.
Deze hondenrassen lopen significant meer risico op oververhitting.
Door hun onnatuurlijke lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar met dit warme weer.
Oververhitting herkennen
- Heel erg hijgen.
- Veel kwijlen.
- Sloomheid.
- Heet aanvoelen.
- Bij meting temperaturen tussen 40.5 en 42 gr.
- Rode slijmvliezen.
- Zeer onrustig.
- Buiten bewustzijn raken.
Tips om oververhitting te voorkomen
- Laat je hond nooit achter in de auto, caravan of andere kleine ruimtes. De temperatuur kan zeer snel (binnen enkele minuten) zeer hoog oplopen.
Uit onderzoek is gebleken dat bij 15ºC of meer in de volle zon de temperatuur binnen in de auto soms zelfs tot 70ºC kan stijgen. Binnen enkele minuten kan je hond zo al oververhit en in shock raken.
- Vermijd zoveel mogelijk direct zonlicht,
- Laat je hond voldoende water drinken,
- Ga bij warm weer niet fietsen met je hond,
- Zwemmen (in veilig water) is verstandiger dan wandelen,
- Kies voor beschaduwd bos,
- Wandel in de koelte van de ochtend en laat in de avond,
- Doe geen snuit-bandje om, hierdoor wordt hijgen belet,
- Gooi geen emmer koud water over uw hond heen, Dit doet meer schade dan goed.
- Vergeet u ook niet dat het asfalt/stenen te heet zijn voor de hondenvoeten?
Als jij je hand niet langer dan 7 seconde op het asfalt/stenen kan leggen, kan je hond er ook niet overheen lopen, loop dus liever als het kan op gras!
Wat te doen als je hond toch oververhit is geraakt?
- Is de temperatuur van je hond boven de 40.0 graden Celsius, dan is het belangrijk om snel te gaan koelen. je kan koel (geen ijskoud) water over de buik, liezen, oksels, voeten en oren gieten. Wrijf goed door de vacht zodat het water op de huid komt en het niet alleen langs de haren afstroomt. Koelen met alcohol gaat nog sneller maar het effect is ook sneller uitgewerkt omdat dit sneller verdampt. Alcohol kunt u op de liezen, oksels, en voetzooltjes spuiten, plekken waar de beharing dunner is. Indien uw hond wil drinken dan kunt u hem kleine beetjes koel water geven, eventueel met een klein beetje zout erdoor om tekorten aan te vullen.
- Het is belangrijk om de temperatuur elke 10 minuten te controleren. Wanneer de temperatuur daalt, ga dan minder intensief koelen. Een te snelle koeling kan een te lage temperatuur geven. Onder de 40 graden kan het koelen gestopt worden. Controleer hierna zeker nog elk half uur de temperatuur.
- Het is verstandig te overleggen met een dierenarts. Deze zal enkele vragen stellen om erachter te komen of er mogelijk blijvende schade is, en of er verdere behandeling door een dierenarts nodig is. Dit houdt bijvoorbeeld in het toedienen van infusen en eventueel medicatie.
Mijn hond wil met het warme weer ook duidelijk minder lopen, dat doe ik dan ook.