Het negatieve effect van domineren en corrigeren.
Steeds vaker zie je dat honden weer gedomineerd en fysiek gecorrigeerd worden. Dit is zo zonde, want je beschadigd hiermee het vertrouwen die de hond met jou wil opbouwen..

Waarom domineren wij de hond onbewust?
Domineren?
De hond wordt vaak onbewust gedwongen. Je pup moet overal mee naar toe, of je pup wil of niet, de pup wordt meegesleurd aan zijn halsband of tuig. Er wordt totaal niet naar de signalen van de hond gekeken, hoe deze reageert op de situatie. Wat eigenlijk veel belangrijker is.
Hondentaal is heel belangrijk voor jou om je hond te leren lezen, maar zeker ook voor de pup om te begrijpen wat je pup je probeert te vertellen. Te erkennen dat je hond emoties heeft, te erkennen dat je pup angstig is. Je dwingt je pup vaak ongewild in situaties en je pup moet het ondergaan omdat hij aan een riem zit en niet weg kan lopen.

Als begeleider van onze honden is het noodzakelijk om te leren dat je hond probeert te communiceren. Het is aan de begeleider om te leren wat je hond precies tegen je zegt. Door de emotie van je pup te negeren en de hond in gedwongen situaties te brengen, wordt de angst alleen maar groter. Als de hond opgroeit en keer op keer emoties van je hond worden genegeerd, kan je hond niet anders dan zelf een beslissing te nemen en zich dan bijvoorbeeld reactief op te stellen.

Uitvallende hond
Voordat je er erg in hebt heb je dan een uitvallende hond aan de riem. Doordat je geen rekening hebt gehouden met de emoties van je hond tijdens de opvoeding van je hond, is dit er bij je hond ingeslopen. Jou wil hebt opgelegd bij je hond, zonder rekening te houden met de emoties en angsten van je hond. heeft de hond gedwongen om te moeten reageren op zijn emotie.
Als je hond uit uiterste noodzaak uitvalt, zie je dat de verreweg de meeste honden fysiek worden gecorrigeerd, omdat het ongewenst gedrag is. Had je de hond, als pup gelijk angsten en emoties leren herkend, maar vooral de emoties erkend had, was het niet eens tot uitvallen gekomen.
Het uitvallen komt doordat alle emotie’s die je hond heeft, worden genegeerd door de begeleider. Als je pup bang is, waarom hem dan toch in die situatie trekken? Door keer op keer zijn emotie’s (onbedoeld) te negeren loopt bij de hond op een gegeven moment het emmertje over. Veel mensen zeggen dan dat je hond niet is (goed) is opgevoed! Daar zit een kern van waarheid in.

Correctie’s
Begeleiders worden hierdoor naast dat de hond ook nog eens uitvalt nog onzekerder gemaakt, weten niet hoe ze moeten reageren om hun hond te helpen. Alles wat ze dan doen is vaak naar de mensen luisteren die er geen verstand van hebben.
Vaak begint hier het corrigeren van de hond met hulpmiddelen om te trachten om de hond niet te laten uitvallen. De begeleider start vaak met een slip-ketting om de hond te kunnen corrigeren. Omdat het gedrag hierdoor alleen maar erger wordt wordt er regelmatig zwaarder geschut ingezet waarvan het gebruik nu gelukkig is verboden. De prik-band en de stroom-band of ook wel bekend als E-collar. Helaas worden ze nog steeds toegepast.
Uiteraard werken deze gruwel-werktuigen juist averechts en zal het foute gedrag alleen maar erger worden omdat bij elke pijnprikkel die de hond krijgt zijn vertrouwen in de begeleider afnemen.
Als je hond in angst is opgegroeid, er nooit met emotie gewerkt is, zal elke hond voor zichzelf gaan opkomen. De hond moet dan voor zichzelf opkomen omdat het vertrouwen in de begeleider er niet meer is. Het gedrag aan de riem zal dan alleen maar toenemen omdat de hond niet kan weglopen. Hierdoor zal het vertrouwen van de begeleider in zijn hond alleen maar afnemen waardoor de situatie alleen maar verslechterd.
Wat moet je doen om het vertrouwen van je hond terug te krijgen?
Je zou eerst moeten beginnen om de emotie’s van je hond te leren erkennen, en dat is echt niet makkelijk, Je zou hiervoor Een stabiele band met je hond. kunnen volgen. Ik begeleidt je dan via e-mails hoe je de emotie’s leert herkennen. Je kan ook het VIP programma kiezen, ik begeleidt je dan in de besloten Facebook groep. Ik kom daar 1x in de week live om je te helpen je vragen te beantwoorden zodat ik je nog gerichter kan helpen. Verder zal ik dagelijks vragen beantwoorden die worden gesteld in deze groep.
Bouw wederzijds vertrouwen op tussen jou en je hond. start hiermee als pup en voorkom hiermee vele toekomstige problemen. Ik heb hiervoor ook een Online Puppy coachingontwikkeld die je stap voor stap leert hoe je met de emotie’s van je pup moet omgaan. Ook met de puppycursus zal ik je stap voor stap begeleiden met vragen via de Facebook groep.
Geduld en empathie
Wat vaak vergeten wordt is dat je het vertrouwen veel moeilijker kan herstellen, Als je direct met vertrouwen aan het werk gaat,.is die band gegarandeerd. Het duurt zo lang voordat de hond je vertrouwd, Als steeds maar dat vertrouwen dat zo belangrijk is in de relatie met je hond wordt geschonden. Zelfs de kleinste correcties zijn voor deze honden reden genoeg om weer terug te vallen in hun oude gewoontes. Ze hebben geleerd dat ze emotioneel voor zichzelf moeten opkomen omdat ze zich niet begrepen voelen. Je onbewust toch kleine correctie’s geeft door bijvoorbeeld onoplettendheid, worden er alweer een aantal stappen terug gedaan. Daarom kan je beter het eerste jaar veel tijd en energie steken voor een goede basis van je hond, als dat je het vertrouwen weer moet gaan heropbouwen wat veel langer duurt.
Gratis E-Book

De psychologie van de hond
De onderliggenden problematiek van gedragsproblemen.
80% van alle puppy’s die in Nederland worden verkocht zijn broodfok puppy’s.
Vele factoren spelen een rol, hoe een hond zich gedraagt op situaties afhankelijk hoe je pup is gehecht in de Neonatale periode.
Als de hechting van de pup niet goed gaat, kunnen er allerlei problemen ontstaan tussen de pup en eigenaar/begeleider.
Welke invloed heeft Prenatale-, Neonatale- en de vroege socialisatie periode op het gedrag van de pup?
Hechting problemen.
Wat zijn de uitwerkingen van een hechting probleem qua gedrag?
• Vermijdende hechting,
• Ambivalente hechting,
• Gedesoriënteerde en gedesorganiseerde hechting,
• Reactieve hechting.
Hechting probleem hoeft geen gedragsproblemen te zijn, gedragsproblemen zou een uiting kunnen zijn van een hechting probleem.
Ook de disbalans van stresshormonen die rechtstreeks via de placenta tijdens de dracht in de bijnieren van de pup zijn opgeslagen spelen een grote rol op het gedrag van de hond. Deze schade is onherstelbaar.
Thanks for the wonderful guide
Thanks, it is very informative
Thanks to the great manual
Bedankt voor dit geweldige blog.
It works very well for me
Bedankt, het is erg informatief.
Thanks for the terrific guide
I like the report
Thank You.
Nice post. I was checking constantly this weblog and I’m inspired! Very helpful info specifically the final section 🙂 I take care of such information much. I was seeking this particular info for a long time. Thanks and good luck.