Hoe gevaarlijk kan de hitte zijn voor je hond?

De zomer komt er weer aan. Eindelijk mooi weer om veel met je honden te doen. Zorg ervoor dat je je bewust bent: Hoe gevaarlijk kan de hitte zijn voor je hond? Elk jaar wordt je gewaarschuwd op de gevaren van de hitte door Blogs, artikelen en nieuwsberichten. Ondanks alle informatie, komen er jaarlijks nog teveel honden om van de hitte.

Honden zijn extreem gevoelig voor warmte.Honden regelen verkoeling via de tong door middel van hijgen maar ook in mindere mate via de voetzooltjes. (kussentjes)Zij kunnen veel minder makkelijk hun warmte kwijt raken dan mensen.

De lichaamstemperatuur kan oplopen tot 42 graden, dan veranderen de eiwitten in het bloed en de cel-structuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden zullen in coma raken en onherroepelijk sterven.

Weet hoe je hond warmte reguleert 

ferno koningsdag

 • Door te hijgen reguleert de hond zijn warmte waardoor koele lucht over de tong ingeademd wordt om zo af te kunnen koelen. 

De voetzolen van je hond is het enige punt waar honden kunnen zweten om af te kunnen koelen. de voetzolen spelen dus ook een belangrijke rol bij afkoeling.

De vacht: Iets waar veel te weinig aandacht voor is

De vacht reguleert ook warmte en kou door hun haren. De vacht werkt isolerend en houdt dus ook de warmte tegen. Zeker rassen met dubbele vachten regelen hierdoor hun temperatuur.  Laat ze daarom nooit scheren. Het is nog maar de vraag of de vacht nog goed terug komt. Laat ze daarom ook nooit scheren. Het is nog maar de vraag of de vacht nog goed terug komt en de kans op verbranding van de huis is veel groter.

Hijgen bij inspanning en warmte

Wandelen naast de fiets, mee in de auto, wild ravotten op het uitgestrekte veld. Veel honden maak je hier ontzettend blij mee. Maar niet, als het buiten boven de 20 °C is! Maar veel van onze honden hebben lange haren of een ondervacht. En omdat ze niet kunnen zweten, hoopt de warmte zich al snel op in het lichaam.

Bij directe zon, geen wind en lage luchtvochtigheid kun je afgaan op onderstaande tabel:

 • Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C
 • Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C
 • Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C 

Wil je er op uit? Ga dan vroeg op de dag wandelen of kies een schaduwrijke plek met water zodat de hond zich met zijn voeten kan koelen tijdens het wandelen.

Fietsen met je hond

Fietsen met je hond is niet meer verantwoord als de temperatuur >15 gr. komt. De stoepen en fietspaden worden dan te heet voor de honden. Druk je hand maar eens 7 seconden tegen het hete asfalt aan om te zien of het te heet is. Je zult gauw genoeg merken of het al dan niet prettig is voor de hond om op te lopen. Honden kunnen hun warmte niet goed kwijt omdat de straten en stoepen al te warm zijn waardoor ook de kans vergroot om hun voeten te verbranden. De kans dat honden hun voeten verbranden is wordt groter naarmate het warmer wordt.

Zwemmen en fietsen met je hond

Helaas zie ik ook nog veel te vaak mensen die met hun hond in de warmte naar het park fietsen om dan daar de hond te laten zwemmen om na de zwembeurt in het park weer terug te fietsen. Wat is hier nu erg aan zou je denken?

Een hond die al oververhit raakt door de heenweg naast de fiets te moeten rennen/lopen op een hete ondergrond is al oververhit voordat je hond aankomt. Daarna gaan ze heerlijke zwemmen waar helemaal niks mis mee is, maar ja Dan moeten ze weer naast de fiets mee naar huis. Dan heb je dus als je alles optelt 3 dingen waardoor je hond overhit raakt.

 1. Door de warme lucht heeft het hijgen minder effect omdat de hond dan niet genoeg afkoelt.
 2. Ze moeten naast de fiets op de hete ondergrond weer naar huis lopen dus dat is al dubbel dat ze hun warmte niet kwijt kunnen.
 3. De honden lopen nat op een hete ondergrond met warme lucht weer naar huis. Ze hebben heerlijk gezwommen maar dat betekent dat hun vacht dan ook nat is waardoor de wind niet goed door hun vacht kan waaien omdat het haar veel te zwaar is en daardoor niet hun temperatuur goed kan reguleren.

Hierdoor lopen honden nog veel eerder en meer kans om oververhit te raken wat levens gevaarlijk voor je hond kan zijn.

 Hond in de auto

De Dierenbescherming krijgt jaarlijks tientallen meldingen binnen over honden die in hete auto’s zijn achtergelaten. Elk jaar sterven er zelfs zo’n tien honden aan oververhitting. Daarom heeft de Dierenbescherming een filmpje gedeeld waarin ze laten zien hoe gevaarlijk het is om in een oververhitte auto opgesloten te zitten.

Bekijk deze video die je laat zien wat er gebeurt.

Zijn er honden met extra risico?

Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde, volwassen honden dat u ze goed in de gaten houdt en alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Honden met korte snuiten zoals bijvoorbeeld de Franse en Engelse Bull-dogs, Mopshonden en Boxers lopen significant meer risico op oververhittingsproblemen. Door hun onnatuurlijke lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar met dit warme weer.

Hoe herken je oververhitting

 • Heel erg hijgen.
 • Veel kwijlen.
 • Sloomheid.
 • Warm aanvoelen.
 • Bij meting temperaturen boven tussen 40.5 en 42! graden.
 • Rode slijmvliezen.
 • Buiten bewustzijn raken. 

Tips om oververhitting te voorkomen 

 • Laat uw hond nooit achter in de auto, caravan of andere kleine ruimtes. De temperatuur kan zeer snel (binnen enkele minuten) zeer hoog oplopen, bij een buitentemperatuur boven de 15ºC! Uit onderzoek is gebleken dat bij 15ºC of meer in de volle zon de temperatuur binnen in de auto soms zelfs tot 70ºC kan stijgen.. Binnen enkele minuten kan uw hond zo al oververhit en in shock raken
 • Vermijd zoveel mogelijk directe zon
 • Laat uw hond voldoende water drinken
 • Ga bij warm weer niet fietsen met uw hond
 • Zwemmen (in veilig water) is op het heetst van de dag verstandiger dan wandelen
 • Kies voor beschaduwd bos
 • Wandel in de koelte van de ochtend en laat in de avond
 • Doe geen muilkorf of snuitbandje om, hierdoor wordt hijgen namelijk belet
 • Gooi geen emmer koud water over uw hond heen, het verschil in temperatuur kan namelijk erg groot zijn
 • Vergeet u ook niet dat het asfalt/stenen warm zijn voor de hondenvoeten? Als u uw hand niet langer dan een een paar seconde op het asfalt/stenen kan leggen, kan uw hond er ook niet overheen lopen, loop dus liever als het kan op gras!

Wat te doen als uw hond oververhit is geraakt?

20150755ad4bcd8d9f2

 • Is de temperatuur van uw hond boven de 41.0 graden Celsius, dan is het belangrijk om snel te gaan koelen. U kunt koel (geen ijskoud) water over de buik, liezen, oksels en oren gieten. Wrijf goed door de vacht zodat het water op de huid komt en het niet alleen langs de haren afstroomt. Koelen met alcohol gaat nog sneller maar het effect is ook sneller uitgewerkt omdat dit sneller verdampt. Alcohol kunt u op de liezen, oksels, en voetzooltjes spuiten, plekken waar de beharing dunner is. Indien uw hond wil drinken dan kunt u hem kleine beetjes koel water geven, eventueel met een klein beetje keukenzout erdoor om tekorten aan te vullen.
 • Het is belangrijk om de temperatuur elke 10 minuten te controleren. Wanneer de temperatuur daalt, ga dan minder intensief koelen. Een te snelle koeling kan een te lage temperatuur geven. Onder de 40 graden kan het koelen gestopt worden. Controleer hierna zeker nog elk half uur de temperatuur.
 • Het is verstandig te overleggen met een dierenarts. Deze zal enkele vragen stellen om erachter te komen of er mogelijk blijvende schade is, en of er verdere behandeling door een dierenarts nodig is. Dit houdt bijvoorbeeld in het toedienen van infusen en eventueel medicatie.

 

 

 

Share This