Is jou hond echt gelukkig? Of weet je eigelijk niet echt of je hond gelukkig is? Hoe zie je nou of je hond een gelukkig leven leidt, en welke rol speel jij in het geluk van je hond?

Gelukkige hond

Is jou hond echt gelukkig? Geef jij je hond wat je hond ook echt nodig heeft? Weet je dat dit geheel afhankelijk is van de combinatie Ras-eigenschappen, karakter en persoonlijkheid van de hond?

Ras-eigenschappen

Elk hondenras is eigelijk gefokt met een bepaald doel om ons als mens te kunnen helpen in de uitoefening van hun taak.

Dit kan zijn,

  • Hulp bij de jacht (Bijvoorbeeld aangever of ophalen van aangeschoten wild)
  • Drijvers van vee (veedrijvers)
  • Bewakers van vee
  • Enz. enz.

Zo heeft elk ras een bepaalde taak gekregen door op deze eigenschappen te fokken waardoor de honden steeds gespecialiseerder werden in hun taken.

Karakter

Het karakter kan een onderdeel zijn van het karakter van de hond, dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Je kan zowel een introverte als een extroverte hond hebben. Dit is een karaktereigenschap.

Introverte hond

Introvert dog

Als je een introverte hond hebt, zie je heel vaak dat de hond zich altijd zorgen maakt. Een introverte hond is een hond die de kat uit de boom kijkt voordat je hond een beslissing neemt om te reageren. Als die zorgen niet op een goede wijze wordt ondersteund en begeleidt bij onzekerheden, kan je hond ongewenst gedrag gaan vertonen zoals bijvoorbeeld uitvallen naar mens en dier.

Extroverte hond

extrovert dog

Heb je een extroverte hond die eigenlijk altijd heel onbevangen in het leven staan. Extroverte honden staan altijd open om de wereld samen met jou te ontdekken. Extroverte honden hebben vaak heel ander ongewenst gedrag zoals bijvoorbeeld het tegen iedereen opspringen omdat ze iedereen even leuk vinden.

Persoonlijkheid

Persoonlijkheid is een dynamisch en georganiseerd geheel van karakteristieken (voelen, denken, doen) die aan de hond kunnen worden toegekend. Deze eigenschappen beschrijft de manier waarop een hond in verschillende situaties zal reageren, de manier waarop de hond leert om gemotiveerd te worden.

Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag is nog geen gedragsprobleem. Het ongewenste gedrag is gedrag die we bij de hond niet wensen. Ongewenst gedrag is pas ongewenst als de begeleiders het als niet gewenst ervaart. Ongewenst gedrag is nog geen gedragsprobleem. Ongewenst gedrag is gedrag die we bij de hond liever niet wensen. Ongewenst gedrag is pas ongewenst als de begeleiders het als niet gewenst ervaart. De begeleider is namelijk degene die bepaald wat de hond wel of niet mag. Is jou hond echt gelukkig?

Problemen met je hond

Heb je nou problemen met je hond, zou je jezelf deze vragen eens moeten stellen waarbij je heel goed naar je hond kijkt.

  • Stel jezelf dan eens de volgende vraag aan jezelf:
  • Heb jij empathie voor de gevoelens van de hond?
  • Hoe ga jij met die gevoelens om van je hond?
  • Herken jij die gevoelens van je hond?
  • Wat is jou houding naar je hond die in stress verkeert?
  • Snap ik waarom mijn hond dit gedrag vertoond?
  • Hoe ga je in het dagelijks leven met je hond om?
  • Geef ik mijn hond wat de hond echt nodig heeft?
  • Help ik hier mijn hond mee?
  • Wat kan ik veranderen om mijn hond beter te begeleiden?

Fysieke of mentale pijn

pijn

Pijn bij honden is een heel groot onderschat probleem. Ik hoor veel te vaak, ach, mijn hond is een aansteller. Nee, voordat je hond al pijn aangeeft wordt het je hond de pijn al vaak te veel, dus aanstellers zijn er niet in hondenwereld. Wat wel zou kunnen is dat soms het piepen en janken van schrik, en daardoor je hond verkeerd wordt begrepen. Dit zie je heel vaak bij herders. Lees in dit blog meer over pijn.

Honden kunnen raar gedrag gaan vertonen als ze pijn hebben. Dit is het opvangen van signalen van je hond en die ook begrijpen.

Bijvoorbeeld:

  • Ineens bijt de hond als je tegen hem aanstoot.
  • De hond speelt niet meer zoals je hond altijd deed.
  • Je hond trekt zich terug.
  • Probeert juist aandacht te trekken.
  • Gromt meer en laat veel meer zijn tanden zien.
  • Hond oogt en is niet vrolijk.
  • Loopt stijf en stram.
  • Heeft een kort lontje, kan dus veel minder hebben.
  • Enz. enz.

Vertrouwen in jou als begeleider

vertrouwen

Hoe mooi zou het zijn als je hond onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen in jou als begeleider heeft. Dan zou je hond ook niet meer weglopen bij een harde knal, onraad, angst of als je hond ergens van schrikt, maar komt dan juist naar jou toe, omdat jij voor je hond de veilige haven bent geworden.

Hoe mooi is het als je hond zelf kiest dat je hond bij je wil lopen zonder te trekken? Kan dat? Ja zeker, kan dat…..

Hoe mooi is het dat je hond automatisch bij je wil zijn? De reden dat de hond heel graag bij je wil zijn , houdt in dat je hond je volledig vertrouwd.

Hoe bouw je dan dat vertrouwen op? Dat is een heel proces door anders te leren kijken en omgaan met je hond.

Als je een pup krijgt of hebt, leer ik dit al direct in de Puppy-begeleiding. Adopteer je een hond die al iets ouder is kan je dit ook makkelijk doen door Dan mee te doen met de Tips en Tricks VIP waarbij je dan ook online begeleiding krijgt hoe je dit moet gaan aanpakken. Ook kan je Tips en Tricks half jaars programma volgen zonder de online begeleiding. Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor angstige honden, en hoe ga je om met deze emoties van je hond.

Hoe starten de omgangsnormen met je hond

Als je een pup opvoedt, start dan niet met de manipulatie van de snoepjes en de trucjes. Natuurlijk is het makkelijk als je hond gaat zitten, en misschien ook leuk om dat te leren. Dit niet de essentie van de opvoeding van je pup. Het moet toch veel belangrijker zijn om je pup op te voeden i.p.v. kunstjes te leren?

Hoe kan je problemen simpel oplossen?

bril

Je kan al veel problemen die je ervaart met je hond oplossen door met een andere bril naar je hond te leren kijken en te begeleiden. Wat is de essentie van een goede opvoeding van je pup/hond? Is dat echt 4x per dag oefeningen met je puppy doen, of bestaat er nog veel meer waar je rekening mee moet houden?

Puppy Werkboek

puppy werkboek

Wil je starten met het echte opvoeden van je pup? Koop dan nu mijn Puppy werkboek waarin je wordt begeleidt in de aanloop en opvoeding van je pup. In dit werkboek staat alles wat je moet weten voor de opvoeding van je pup.

Share This