Koop je pup niet uit broodfok, dit is waarom je dit niet zou moeten doen.

Meer dan 65% van al onze honden in Nederland komen uit de broodfok. De broodfok is alleen maar bezig met geld verdienen over de ruggen van de honden en kijken nergens naar. Alleen het uiterlijk moet op het ras lijken. Er wordt niet gekeken naar ras-eigenschappen, fysieke problemen, mentale gezondheid, enz. 

Veel pups komen uit de oost-blok landen waar de moederhonden in grote donkere vieze schuren zonder enige vorm van verzorging of medische ondersteuning of daglicht zitten. Ze moeten zoveel mogelijk pups werpen. 

Helaas komen deze praktijken in Nederland ook veel te vaak voor! Honden uit het Oostblok zijn vaak nog goedkoper zodat de broodfokkers nog meer winst kunnen maken per puppy, ziek of niet ziek. Het sterftecijfer onder deze pup is dan ook enorm hoog. 

De pups uit de Oostbloklanden

De pups uit de Oostbloklanden worden veel te jong bij hun moeder vandaan gehaald om in volgepropte bussen naar o.a. Nederland te worden gebracht waar ze tussen de 50 en 100 euro te worden verkocht afhankelijk van hun ras. Deze pups zijn niet geënt of ooit gezien door een dierenarts. Vele van deze pups zullen de reis ook niet eens overleven en vele zijn ziek. 

Je kan je afvragen, als er zo met de rassen wordt omgegaan wat blijft er dan nog overblijft van hun ras-eigenschappen maar ook van hun karakter die aan het ras verbonden zijn. Dan nog maar niet te spreken over de angst die deze pups al heel jong meekrijgen en als die stress van de moederhond die dit ook meegeven aan hun puppy’s. 

Hier kan je de tot nu toe bekende broodfokker vinden die pups uit oost-blok landen verkopen: Lijst met bekende broodfokkers 

Ras-eigenschappen

Ras-eigenschappen zijn eigenlijk gekoppeld aan het hondenras, maar door de door-fok en inteelt van de broodfok honden is er totaal geen kijk meer op of de ras-eigenschappen blijven. 

Hierdoor worden er bijvoorbeeld heel veel Golden Retrievers met agressie problematiek gefokt terwijl ze als ideale gezinshond te boek staan. 

De Berner Sennenhond niet oud worden omdat ze heel veel kanker krijgen op jonge leeftijd door het door-fokken van dit ras. 

De Kort-snuiten

De Kort-snuiten zoals de buldoggen, mopshonden, Boxers, enz. enorm lijden omdat de snuiten nu zo kort zijn dat de honden bijna niet meer kunnen ademen. Deze honden hebben het altijd benauwd. 

Brachycefale


Brachycefale is geen ras-eigenschap, Dit is een erfelijk overdraagbare kraakbeen ziekte, die zich niet alleen uit tot de korte snuit, het is een kraakbeen ziekte die zich door het hele lichaam verspreidt. De Engelse bull-dog hun staarten die vaak zodanig verkeerd staan dat ze ook heel moeilijk kunnen ontlasten. 

In deze film kan je zien hoe benauwd een Mopshond het heeft. 

De vele grote rassen uit de broodfok die eigenlijk veel te vaak HD/ED krijgen. 

Erfelijke ziektes

Al de erfelijke ziektes zijn aangeboren. De honden uit de broodfok worden niet getest op onderliggende erfelijke ziektes. Door de onhygiënische omstandigheden waaronder de moederhonden moeten leven. De pups worden geboren is een bron van ziekte kiemen waar een pup niet tegenop gewassen is. 

Check hier bij welk ras de veel voorkomende erfelijke ziektes in het ras van jou keuze. 

Te jong bij de moeder weg

Het te jong bij de moeder weghalen, daarbij uren in onhygiënische omstandigheden in een donkere vieze bus, pups van allerlei broodfokkerijen bij elkaar worden geplaatst met allerlei verschillende ziektes komt de pups zeker niet te goede. 

In Oost-blok landen zijn er ook hele andere ziektes die in Nederland of niet meer voorkomen of totaal niet bekend zijn, dit maakt het nog veel zorgelijker om een pub te kopen bij een broodfokker. 

Hoe herken je een broodfokker?

Een aantal tips om te zorgen dat je niet bij een broodfokker je pup komt want dat kan je veel duurden uitkomen als bij een erkende fokker. 

Broodfokkers

  1. Adverteren op marktplaats
  2. Hebben vaak meer dan 1 ras
  3. Er zijn geen moederhonden
  4. Direct je pup meenemen
  5. Zijn veel goedkoper dan bij een erkende fokker
  6. Als er zogenaamde moeder-honden lopen, kijk dan goed of het echt de moederhond is. (Dit kan je zien aan de opgezette melkklieren, voor de meer ervaren mensen kijk naar het gedrag van die moederhond naar de pups. Bijvoorbeeld als je de pup oppakt vindt de moeder-hond het erg?)
  7. Mag je alles bekijken, of moet je wachten tot de pups naar je worden gebracht?
  8. Check of ze bekend staan bij Raad van Beheer of Rasvereniging.
  9. Check of de fokker voorkomt op de zwarte lijst van broodfokkers.

Zorg ervoor dat je hier geen bijdrage aan levert door een pup bij een broodfokker te kopen, bereidt je goed voor en lees je goed in! 

De Psychologie van de hond

Honden zijn leuk. Honden begeleiden zou geweldig moeten zijn.

80% van alle verkochte puppy’s in Nederland zijn afkomstig uit de broodfok. Welke effecten hebben broodfok op de puppy’s maar ook zeker op latere leeftijd als bij de pubers .

De schade van puppy’s uit de broodfok.
Deze psychische schade is veel groter dan gedacht.
Een van de grootste problemen zijn de verschillende soorten hechtingsproblemen die deze puppy’s al hebben opgelopen in de eerste wekenvan hun leven, dan nog maar niet te spreken over de hormonale disbalans waar deze puppy’s mee zijn geboren.
Wil je hier meer over weten, ik heb dit boek erover geschreven. Lees de nadelige gevolgen voordat je besluit een broodfokpuppy te kopen.
boekcover
Share This