Dogsview.nl
Reactiviteit versus agressie
Reactiviteit is geen agressie, maar kan wel escaleren naar agressie.
Agressie is vijandig, schadelijk of destructief gedrag jegens een individu, of het nu een mens of een ander dier is.
Het is belangrijk om de oorzaak van agressie te bepalen om het probleem op de juiste manier aan te pakken. Agressie bij honden kan te wijten zijn aan het bewaken van territorium, middelen of een familielid; angst; frustratie; prooi nijd; of pijn. In al deze situaties kan een hond te ver worden gepusht en kan hij snel overgaan van reactief, angstig of bewakend gedrag naar agressief zijn.
Gedrag dat soms tot agressie leidt
Reactiviteit
Reactiviteit wordt vaak verward met agressie.
Honden die reactief zijn overreageren op bepaalde prikkels of situaties.
- Genetica,
- Gebrek aan socialisatie,
- Onvoldoende training om zelfbeheersing te leren,
- Een angstaanjagende ervaring of een combinatie hiervan kunnen reactiviteit veroorzaken,
Angst is meestal de drijvende kracht.
Reactieve honden hebben bepaalde triggers, zoals;
- Mannen met baarden of hoeden,
- Kleine kinderen
- Situaties waarin de hond het gevoel heeft dat hij vastzit aan de lijn.
Als een reactieve hond je benadert, kun je hem het beste de ruimte geven.Benader hem niet in een poging hem te begroeten.
Als je een reactieve hond hebt, kan het werken met een trainer om gedragsverandering uit te zoeken die de oorzaak van de agressie aanpakken, en escalatie naar agressie kunnen worden voorkomen.
Vechten of vluchten
Angst is de meest voorkomende oorzaak van agressie. Normaal gesproken, wanneer een hond bang is en zich bedreigd voelt, kiest hij ervoor om weg te rennen van wat hem beangstigt. In situaties waarin een hond vastzit of in het nauw wordt gedreven en niet kan vluchten, kan hij vechten om zichzelf te beschermen. Angstige honden kunnen geen andere waarschuwingen geven dan hun lichaamstaal. Beten zijn meestal snelle snaps en kunnen optreden wanneer de persoon weggaat en zijn rug naar hem toe heeft gedraaid.
Er zouden minder beten zijn als mensen zouden begrijpen dat ons gedrag, zelfs als we denken dat het vriendelijk is, bedreigend kan lijken voor een hond. Als we bijvoorbeeld;
- Over een hond leunen en een hand uitstrekken om hem op zijn hoofd te aaien, kan hij zich bedreigd voelen.
- Gebrek of overdaad aan socialisatie.
- Een hond die van jongs af aan positieve ervaringen heeft met verschillende soorten mensen, geluiden en plaatsen, is minder snel bang. Een puppy leren ontspannen wanneer hij wordt vastgehouden, zal ook helpen.
Bewaking van hulpbronnen
Bewaking van hulpbronnen – Honden hebben de neiging om dingen te bewaken waarvan zij denken dat ze van grote waarde zijn. Deze items kunnen;
- Speelgoed,
- Voedsel,
- Botten,
- Slaapplaats,
- Zelfs mensen zijn.
Deze neiging komt voort uit het feit dat honden gefokt zijn voor een bepaalde functie. De ene rasgroep heeft meer neiging voor verdediging dan een ander ras. Het kan dus een ras-eigenschap zijn maar ook persoonlijkheid en karakter en van de hond spelen een grote rol.
Door honden een goed veiligheidsgevoel te bieden zal de drang tot verdediging zich minder ontwikkelen dan bij een hond die zich onveilig en onbegrepen voelt.
Een andere goede manier om met het bewaken van hulpbronnen om te gaan, is door met uw hond te ruilen, het voorwerp dat hij bewaakt te ruilen voor een traktatie, of afstand te nemen van de voerbak wanneer de hond aan het eten is en er een traktatie in te gooien.
Reactiviteit en agressie aan de lijn
Honden die aan de lijn reageren (Reactiviteit), hebben de neiging om;
- Te grommen,
- Blaffen en/of uit te vallen naar dingen die hen nerveus of angstig maken.
Deze triggers kunnen andere honden of mensen zijn en kunnen specifiek zijn, zoals kinderen, mannen, mensen met hoeden of mannelijke/vrouwelijke honden. Honden die dit gedrag vertonen, proberen een gevecht te voorkomen door de dreiging te laten verdwijnen of door de afstand tussen zichzelf en de dreiging te vergroten.
Je zou ook je hond kunnen helpen door zelf tussen de trigger en je hond te stappen en daardoor veiligheid te bieden door je hond in bescherming te nemen.
Dogsview.nl
Gedrag dat op agressie lijkt
Hieronder vindt je enkele van de gedragingen die vaak worden verward met agressie:
Happen/bijtende Puppy’s
Puppy’s communiceren met hun wereld via hun mond. Wanneer puppy’s spelen, met andere honden of hun baasjes, kunnen ze happen en harder bijten dan ze zouden moeten. Dit happen komt niet van een puppy die agressief is, maar van een puppy die overprikkeld is en een pauze nodig heeft.
Ruw spel
Hond-tot-hond spelen is een normaal onderdeel van hondeninteractie. Hondenspel is nepgevechten. Puppy’s leren hoe ze dit op de juiste manier kunnen doen van leeftijdsgenoten. Hondenspel kan intens worden, luid worden en agressief lijken, maar zolang beide honden plezier hebben en elkaar respecteren, kan het een geweldige activiteit zijn voor socialisatie en lichaamsbeweging. Let hierbij wel op dat het een gelijkwaardig spel moet zijn.
Lichamelijk ongemak
Een hond die plotseling gromt of snauwt, kan ook ziek zijn of pijn hebben. “Als het gedrag atypisch is en onverwachts optreedt, ga dan naar je dierenarts voor een onderzoek om te bepalen of er een medische oorzaak is.”
Dogsview.nl
Lichaamstaal
Omdat honden niet kunnen praten, vertrouwen ze op hun lichaamstaal om andere honden en mensen te vertellen hoe ze zich voelen over verschillende situaties. Hieronder staan veelvoorkomende signalen van lichaamstaal die iedereen die met honden omgaat, zou moeten begrijpen.
Tekenen van een vriendelijke hond:
- Ontspannen lichaam
- Vrolijke uitdrukking,
- Zachte mond
- Kwispelende staart,
- Hoog spelen,
- Oren ontspannen,
- Ontspannen staart of kwispelen waarbij het hele lichaam wiebelt,
- Omrollen,
- Buik omhoog,
- Naar binnen leunen om te aaien,
- Zachte ogen,
- Zachte blik,
- Knippert vaak.
Dogsview.nl
Tekenen van angst:
- Geeuwen als je niet moe bent
- Lippen likken
- Plotseling krabben
- Snuiven
- Hijgen
- Staart weggestopt onder lichaam
Dogsview.nl
Tekenen van opwinding:
Oren naar voren,
- Mond dicht
- Ogen intens (met meer oogwit),
- Lichaam naar voren (gespannen)
- Staart hoog (langzaam kwispelend),
Dogsview.nl
Tekenen voorafgaand aan een beet:
- Tekenen van angst of opwinding,
- Intens oogcontact,
- Oogwit laten zien,
- Grommen
- Tanden laten zien
- Gespannen lichaam
Dogsview.nl
Als je denkt dat jouw hond agressief is, kunt je het beste professionele hulp zoeken. Je kunt je dierenarts om een referentie vragen voor een gediplomeerd gedragstherapeut bij je in de buurt. In de tussentijd moet je voorkomen dat je je hond in situaties brengt, die tot agressief gedrag kunnen leiden.
Dogsview.nl
3 zeer nuttige tips om jou en je hond te helpen rustiger te wandelen.
Dogsview.nl
1. Bescherm je hond
Zie het gedrag van je hond als een spier. Laten we voor de lol zeggen dat het gedrag van uw hond een spier is. Laten we doen alsof elke keer dat je hond blaft, uitvalt of gromt spierpijn is. Als je spieren pijn blijft doen, zal je spier sterker en sterker worden. Als je spier geen pijn doet, worden je spieren erg zwak.
Des te vaker jouw hond dus uitbarst, wordt het gedrag sterker. Hoe meer ze een gedrag oefenen, hoe beter ze worden in het gedrag. Dit is gedrag dat we NIET zouden willen dat ze hebben. Dus, hoe verlies je de kans voor hen om te oefenen? Hier zijn enkele voorbeelden;
Start thuis. Als je hond wordt getriggerd door wat er buiten gebeurt en constant voor het raam staat, haal je hond dan weg en zorg dat je hond zichzelf niet kan trainen in reactief gedrag.
Gebruik bijvoorbeeld babyhekjes om de toegang tot ramen aan de straatkant te blokkeren als je hond reageert op voorbijlopende mensen.
Neem je hond mee voor wandelingen op afwijkende tijden zodat jou hond zich veilig voelt bij jou.
Als je op pad bent en je ziet een andere hond of persoon of wat dan ook waardoor je hond zou kunnen uitbarsten, draai je dan snel om en maak dat je wegkomt! Hoe verder je van het enge ding verwijderd bent, hoe kleiner de kans dat je hond blaft, uitvalt en gromt, kan je niet wegkomen zorg er dan voor dat je zelf als barrière ertussen gaat staan zodat je hond ziet dat hij beschermt wordt.
Dogsview.nl
2. Verbreek oogcontact met de trigger
Als een hond blijft staren, is dat GEEN goede zaak! Honden die geen kwaad in de zin hebben, zullen hun ogen ergens anders heen richten om ervoor te zorgen dat de andere hond zich niet bedreigd voelt. Als een hond blijft staren, kun je er zeker van zijn dat er snel een blaf, grom of uitval zal volgen. Als je hond tijdens de wandelingen een andere hond ziet, kunt je de situatie kalmeren door je hond naar je te laten kijken. Als je eenmaal hun aandacht hebt, zoek dan een uitweg en ga daar daar weg! Om hun aandacht te trekken, roep je ze bij hun naam. Leer de hond dat als je hun naam roept, de hond oogcontact zoekt met je heeft. Oefen dit eerst in huis en breidt dit langzaam uit naar de tuin. Maak het in de loop van de tijd uitdagender, als jouw hond je bij de eerste oproep niet kan aankijken, bent je te ver en te snel gegaan. Ga een stap achteruit en laat dat hoofd terugdraaien om je nog een keer aan te kijken.
Dogsview.nl
3. Het zijn goede honden met slecht gedrag.
Het is belangrijk om je hoofd recht te houden. Onthoud altijd dat jouw hond niet denkt zoals jij. Hun geblaf, uitvallen en grommen is niet met voorbedachten rade of wraakzuchtig. Ze zijn hoogst waarschijnlijk bang! Als je hond losbarst, word dan nooit boos en schreeuw. Stel jezelf mentaal de grote vraag:
- Hoe kan ik helpen?
- Wat kan ik in deze situatie doen om mijn hond te ondersteunen?
Je hond aaien en troosten zal hun reactiviteit NIET voeden of versterken. Er is absoluut GEEN wetenschappelijk bewijs om dit idee te ondersteunen. Emotie is geen gedrag en kan daarom de reactiviteit niet versterken. Troost je hond alsjeblieft.
- Zou je zelf ook geen troost willen als je bang bent?
- Zou je zelf ook geen hulp willen?
- Ik dacht het al. Als het enigszins mogelijk is, haal uw hond dan SNEL uit de situatie.
Reactieve honden zijn echt geweldige pups. Ze kregen gewoon niet de juiste socialisatie wanneer ze die nodig hadden. Deze pups kunnen grote stappen maken, maar het vergt wel geduld en vaak professionele hulp. Aarzel niet om u in te schrijven voor een stabiele band met je hond. Deze coaching is speciaal ontworpen voor angstige honden. Oefen ondertussen deze drie krachtige tips en vind alle GOEDE dingen die jouw hond kan doen en BELONEN met wat jouw hond als een echte beloning ervaart!
Dogsview.nl
Wat is jou ervaring met een reactieve hond?
Herken je reactiviteit bij je hond?
Zo ja,
- Wat heb jij ondernomen om je hond te helpen?
Zo nee,
- Heeft dit blog je geholpen om meer inzichten te krijgen in het gedrag van je hond?
Schrijf jou ervaring in de comments onderaan op deze pagina zodat ik betere inzichten krijg waar je tegenaan loopt.
Wil jij me hierbij helpen? Ik lees en beantwoord alle vragen die je nog hebt.

Dogsview.nl
Een stabiele band met je hond VIP
Coaching voor hondeneigenaren
Dogsview.nl
Online puppy coaching
Coaching voor puppyeigenaren

De psychologie van de hond
Met de nieuwste inzichten word je de beste vriend van je hond
Dit wetenschappelijk onderbouwde boek, een echte vraagbaak voor bijna alle problemen die de hond met zich mee kan brengen.
Hierin wordt op een heldere en eenvoudige wijze uitgelegd hoe de psychologie van de hond werkt.
Stap voor stap wordt door mij beschreven hoe de pup zich ontwikkelt.
Kortom een ‘must have’ voor elke hondenliefhebber.
Wil je ook die extra stappen zetten?
Je hond beter leren kennen, en omdat jij de motivatie van jouw puppy/hond beter leert te begrijpen, leer je ook nieuwe stappen te zetten door je hond te begeleiden vanuit een andere kijk op jouw puppy/hond.

Blog
Dominantie, rangorde en hierarchie
Dogsview.nl Dominantie, rangorde en hiërarchie in de hondenwereld?!Dominantie, rangorde en hiërarchie bij honden zijn onderwerpen van "de Dominantie theorie". Deze theorie roept al lange tijd discussie op bij vele hondenbezitters, Kynologisch Instructeurs en...
Het nieuwsgierige hondje.
Het nieuwsgierige hondje.Het begint op een beboste verafgelegen plaats. Daar in de diepten van het bos bevond zich een verlaten huis. Dit huis zag eruit alsof het in jaren niet bewoond geweest was. Het nieuwsgierige hondje zag het huis maar het beangstigde hem. Hij...
Het gevaar van hitte?
Het gevaar van hitte?De zomer komt er weer aan. Eindelijk mooi weer om veel met je honden te kunnen doen. Zorg ervoor dat je je bewust bent hoe gevaarlijk hitte kan zijn voor je hond. Voorkomen is beter dan genezen.Wat is het gevaar van hitte voor je hond? De zomer...
