Dogsview.nl

Stappen om het blaffen beter te begeleiden.

Blaffende honden kunnen een enorme overlast veroorzaken. Het is daarom zo belangrijk om achter de oorzaak van het blaffen te komen en dit gedrag om te buigen.

Blaffende hond

Blaffen is een communicatiemiddel van de hond

Blaffende honden kunnen grote irritatie geven bij zowel de eigenaar als bij omwonende buren. Blaffen is eigenlijk normaal hondengedrag en een communicatiemiddel. Sommige hondenrassen blaffen van nature meer dan andere, denk hierbij aan honden die gefokt zijn voor bewaking, het hoeden van vee of de jacht.

Angst

Wanneer je hond blaft uit angst, is dit altijd als waarschuwing. Er zijn verschillende oorzaken waarom jouw hond angst heeft voor iets of iemand. Vaak komt dit doordat je hond om wat voor reden dan ook, een slechte associatie heeft met een bepaalde situatie of persoon.

Opwinding

Als een hond opgewonden is blaft hij hoger dan normaal. Ook kan hij tussen het blaffen door piepgeluiden produceren. Het blaffen gaat niet de hele tijd door en gebeurt veel in series. Tijdens het blaffen rent de hond vaak in rondjes door de ruimte heen of maakt sprongen.

Frustratie

Een blaf die constant door blijft gaan en wat lager is dan een normale blaf. Af en toe wordt de blaf onderbroken door een huil. Het blaffen van de hond toont aan dat hij gefrustreerd of verveeld is. Tijdens het blaffen kan de hond gaan ijsberen of graven. 

Attentie

Dit is letterlijk één blaf die vaak wordt gemist, omdat de hond de blaf maar een keer laat horen. De hond wil daarmee aangeven dat iets aandacht nodig heeft. Het kan zijn dat iemand nadert of dat de hond iets heeft gehoord. Honden geven hiermee ook aan dat het aan ons is om daar actie op te ondernemen. 

Aandacht

Op een normale toon blaft de hond in series van 3 aaneengesloten blaffen. Na de 3e blaf neemt hij even pauze om te kijken of hij aandacht krijgt. Zo niet, dan blaft hij weer drie keer, net zolang tot hij aandacht krijgt. Dit soort blaffen is aangeleerd en de hond weet dat als hij lang genoeg doorgaat, er aandacht volgt.

Verdediging

Het is een scherpe, zware blaf. Soms zal de hond er nog bij grommen. Voordat een hond deze vorm van blaffen gaat gebruiken, heeft hij al meerdere signalen laten zien. Signalen om er voor te zorgen dat hij niet hoeft te vechten. Als hier geen aandacht aan wordt gegeven, zal de hond zich genoodzaakt voelen zich te verdedigen.

?c=2822&m=2025070&a=420229&r=&t=html
Blaffen

Dogsview.nl

Onderzoek allereerst de oorzaak van het blaffen.

Onderzoek eerst dat het blaffen niet is ontstaan uit frustratie

  • Laat je hem voldoende uit?
  • Zit hij niet te veel alleen?
  • Verveelt hij zich misschien?
  • Is de hond niet op z’n gemak door andere huisdieren?
  • Krijgt de hond genoeg rust?

Realiseer je wel dat er bepaalde rassen zijn die ook meer blaffen dan andere rassen. Het zit in hun dna. Dat gedrag zul je nooit afleren, denk hierbij bijvoorbeeld aan waakhonden.

?c=2822&m=2025070&a=420229&r=&t=html

Dogsview.nl

Blaffen en zelf belonend gedrag

Blaffen is naast het alarmeren en/of wegjagen van indringers ook heel vaak aangeleerd. Als het blaffen eenmaal is aangeleerd kan het voor de hond heel makkelijk overgaan in zelfbelonend gedrag. Blaffen is voor jouw hond een uitlaatklep en daarmee kan blaffen zelfbelonend gedrag worden.

Je hebt al verschillende trainingen gedaan  om zelfbelonend blaffen om te buigen, maar het werkt niet, waarom dan doorgaan met trainen wat toch niet werkt. Het werkt niet omdat jij jouw hond probeert te veranderen, en dat lukt bijna nooit. Je zal je eigen gedrag ten opzichte van jouw hond aan moeten passen.

blaffen
?c=2822&m=2025070&a=420229&r=&t=html
liefde

Dogsview.nl

Wat kun je zelf doen?

De opgewonden blaf, vooral de frustratie-blaf en een aanhoudende aandacht-blaf zijn de grootste ergernissen van je buren. Deze blaffende probleemhonden worden vaak niet begrepen. Sommige honden krijgen te weinig beweging, ook je hond te veel laten doen kan voor onrust zorgen en zo het blaffen stimuleren. Andere honden zijn juist weer onzeker of bang.

Om het blaffen te verminderen (een blaf op zich is zeer nuttig en mag je niet volledig afleren) is het dus belangrijk de oorzaak te weten te komen.

  • Waarom is je hond onrustig als je een boodschap gaat doen?
  • Waarom volgt hij je overal in huis?
  • Welke prikkels krijgt je hond allemaal?
  • Slaapt je hond te weinig?
  • Je hond blaft veel, waarom?

Als je kunt achterhalen waar het blaffen vandaan komt (wat het allerbelangrijkste is), kun je aan de slag om het probleem op te lossen. Vergeet daarbij ook vooral jezelf niet want een hond spiegelt zich altijd met jou.

?c=2822&m=2025070&a=420229&r=&t=html

Ervaring van een cursist.

Van hondjes die de visite weg blafte naar schoothondjes.

Na meerdere gedragstherapeuten zonder resultaat ben half Juni begonnen met een scholing voor hondengedrag via Dogsview.nl en dan specifiek voor honden met een buitenlandse achtergrond, trauma, genetisch bepaalde gedragsstoornis, broodfok pups etc etc. 
Ons ultieme doel is bezoek ontvangen zonder al te veel gedoe, zonder hysterisch geblaf en gegrom en proberend het bezoek weg te jagen.
Vandaag kregen we de eerste keer visite na start van m’n scholing.
Het eerste filmpje is hoe het gedrag WAS voordat we begonnen met deze scholing (voornamelijk Wiebe, Mollie gaat mee in zijn gedrag)
De voor en na van de filmpjes zijn hoe het vandaag ging.
Wiebe is nu volledig uitgeput want hij vindt het nog steeds spannend, maar hij nam zelfs op eigen initiatief een koekje aan van het visite wat hij nog nooit heeft gedaan. De rust van Wiebe zorgt ervoor dat ook Mollie haar gewone onbezorgde gangetje kan gaan en dus gewoon tussen het bezoek in gaat zitten voor kriebels.
Duke is vooral op eten gefocust, als iemand eten heeft dan gaat hij wel tegen benen aan staan in de hoop dat hij wat krijgt 🙈 Duke is vrij makkelijk.
Maar nee we zijn er nog niet, absoluut niet! Opstaan van bezoekers geeft nog een trigger van angst wat resulteert in blaffen en grommen. Maar met de handreikingen die we gekregen hebben is het nu wel snel weer in goede banen te leiden. Door te oefenen zal dit uiteindelijk ook minder worden en zal hij uiteindelijk het ook accepteren als bezoek opstaat.
Al met al zijn we hartstikke trots op onze kanjers en hebben ze het voor de eerste keer heel goed gedaan.

Kijk

Schermafbeelding 2021 09 25 om 19.20.37
Schermafbeelding 2021 09 25 om 19.20.37
Schermafbeelding 2021 09 25 om 19.16.49
?c=2822&m=2025070&a=420229&r=&t=html
T-splitsing
t- splitsing

Dogsview.nl

Je nadert een T-splitsing.

Een T-splitsing waar je een belangrijk besluit moet nemen.

Bewandel je dezelfde route als altijd of, kies je er dit keer voor

om een nieuw pad te bewandelen?

Een wijs man zei ooit:
“Waanzin is telkens weer hetzelfde te doen, en iedere keer een goede uitkomst verwachten”

Kijk:
Je kunt doen wat je altijd gedaan hebt, maar het zou waanzinnig zijn om te denken dat je hiermee andere resultaten behaalt.
Doe daarom mee met Een stabiele band met je hond VIP.

Leer om niet je hond te trainen maar aan jezelf te werken, jouw hond spiegelt zich niet voor niks met jou.

Dogsview.nl
trustpilot review 6090628ff9f4870a786d5ca4
trustpilot review 60942fc1f9f4870a6ca7f3b1
trustpilot review 61d8be22e1196e51d75d0fbb
trustpilot review 60c39601f9f4870bbc52df3a
?c=2822&m=2025070&a=420229&r=&t=html

Blog

Is jouw hond echt gelukkig?

Is jouw hond echt gelukkig?

https://www.youtube.com/watch?v=mThMc6hl0J0 Is jou hond echt gelukkig? Of weet je eigelijk niet echt of je hond gelukkig is? Hoe zie je nou of je hond een gelukkig leven leidt, en welke rol speel jij in het geluk van je hond? Gelukkige hond Is jou hond echt gelukkig?...

Puppy Begeleiding

Puppy Begeleiding

        Puppy Begeleiding Wat is goede Online Puppy coaching versus Puppy Cursus? Er zit een wezenlijk verschil in hoe je je pup opvoedt. Er zijn ook nog steeds heel veel theorieën over het opvoeden van een pup. Eigelijk alle puppy cursussen zijn...

Heb je wel eens een conflict met je hond?

Heb je wel eens een conflict met je hond?

Heb je wel eens een conflict met je hond? Vast en zeker! Hoe herken je nou of je een conflict hebt? Hoe is je begeleiding van je hond? Papieren versnipperen (Slopen) Je hond start bijvoorbeeld met slopen van iets onschuldigs. Papier versnipperen komt heel veel voor....

Pijn, hoe herken je het?

Pijn, hoe herken je het?

Pijn is het moeilijkste te herkennen bij je hond. Toch laten de honden wel hun pijn zien. Het is aan de begeleider om de pijn te vertalen. Honden kunnen jaren met verborgen leed lopen zonder dat de eigenaar iets in de gaten heeft, vaak omdat er een blinde vlek...

Het negatieve effect van domineren en corrigeren.

Het negatieve effect van domineren en corrigeren.

Het negatieve effect van domineren en corrigeren.   Steeds vaker zie je dat honden weer gedomineerd en fysiek gecorrigeerd worden. Dit is zo zonde, want je beschadigd hiermee het vertrouwen die de hond met jou wil opbouwen.. Waarom domineren wij de hond onbewust?...

Emotie herkennen en erkennen.

Emotie herkennen en erkennen.

Hoe herken je een emotie? Er zijn 6 emoties die honden ook kennen. Kan jij die emoties bij je hond herkennen en zo ja, erken je die dan ook? Vreugde Gelukkig, Opgelucht, Plezier, Tevreden, Verrukt, Trots, Enthousiast. Angst Rusteloos, Fobisch, Paniekerig, Schrik,...

Pijn en ongemak, wat doet dat met gedrag van de hond?

Wat doet pijn, ongemak, het gevoel van niet veilig zijn en onzekerheid met het gedrag van je hond? Pijn: Door de door-fok van honden is er heel veel ongezien en ongemerkt leed bij de honden. Veel erfelijke gebreken waar honden...

Socialiseren van je puppy

Socialiseren van je puppy

Dogsview.nlSocialiseren van je puppy Wist je dat er 2 socialisatie periodes zijn in de opvoeding van je puppy?  Klopt het dat de socialisatie voor de 12e week moet zijn afgerond? De socialisatie start bij de fokkerEen groot deel van de socialisatie start al bij de...

Het belang van rasgroepen.

Het belang van rasgroepen.

Dogsview.nlHet belang van rasgroepen. Weet je waarom het belangrijk is meer over rasgroepen te weten als hondenliefhebber of hondeneigenaar? Weet je dat het ras van jouw hond onder te verdelen is in rasgroepen en je daardoor heel makkelijk al meer te weten komt over...

Wandelen zonder trekken

Wandelen zonder trekken

Dogsview.nlWandelen zonder trekken. De droom van elke hondenbezitter! Een van de grootste frustraties is, wandelen zonder dat je hond je overal mee naartoe trekt. Er komt veel meer bij kijken dan alleen de oefening die elke hondeneigenaar leert op de hondenschool in...

Share This