Dogsview.nl
Stappen om het blaffen beter te begeleiden.
Blaffende honden kunnen een enorme overlast veroorzaken. Het is daarom zo belangrijk om achter de oorzaak van het blaffen te komen en dit gedrag om te buigen.
Blaffen is een communicatiemiddel van de hond
Blaffende honden kunnen grote irritatie geven bij zowel de eigenaar als bij omwonende buren. Blaffen is eigenlijk normaal hondengedrag en een communicatiemiddel. Sommige hondenrassen blaffen van nature meer dan andere, denk hierbij aan honden die gefokt zijn voor bewaking, het hoeden van vee of de jacht.
Angst
Wanneer je hond blaft uit angst, is dit altijd als waarschuwing. Er zijn verschillende oorzaken waarom jouw hond angst heeft voor iets of iemand. Vaak komt dit doordat je hond om wat voor reden dan ook, een slechte associatie heeft met een bepaalde situatie of persoon.
Opwinding
Als een hond opgewonden is blaft hij hoger dan normaal. Ook kan hij tussen het blaffen door piepgeluiden produceren. Het blaffen gaat niet de hele tijd door en gebeurt veel in series. Tijdens het blaffen rent de hond vaak in rondjes door de ruimte heen of maakt sprongen.
Frustratie
Een blaf die constant door blijft gaan en wat lager is dan een normale blaf. Af en toe wordt de blaf onderbroken door een huil. Het blaffen van de hond toont aan dat hij gefrustreerd of verveeld is. Tijdens het blaffen kan de hond gaan ijsberen of graven.
Attentie
Dit is letterlijk één blaf die vaak wordt gemist, omdat de hond de blaf maar een keer laat horen. De hond wil daarmee aangeven dat iets aandacht nodig heeft. Het kan zijn dat iemand nadert of dat de hond iets heeft gehoord. Honden geven hiermee ook aan dat het aan ons is om daar actie op te ondernemen.
Aandacht
Op een normale toon blaft de hond in series van 3 aaneengesloten blaffen. Na de 3e blaf neemt hij even pauze om te kijken of hij aandacht krijgt. Zo niet, dan blaft hij weer drie keer, net zolang tot hij aandacht krijgt. Dit soort blaffen is aangeleerd en de hond weet dat als hij lang genoeg doorgaat, er aandacht volgt.
Verdediging
Het is een scherpe, zware blaf. Soms zal de hond er nog bij grommen. Voordat een hond deze vorm van blaffen gaat gebruiken, heeft hij al meerdere signalen laten zien. Signalen om er voor te zorgen dat hij niet hoeft te vechten. Als hier geen aandacht aan wordt gegeven, zal de hond zich genoodzaakt voelen zich te verdedigen.
Dogsview.nl
Onderzoek allereerst de oorzaak van het blaffen.
Onderzoek eerst dat het blaffen niet is ontstaan uit frustratie.
- Laat je hem voldoende uit?
- Zit hij niet te veel alleen?
- Verveelt hij zich misschien?
- Is de hond niet op z’n gemak door andere huisdieren?
- Krijgt de hond genoeg rust?
Realiseer je wel dat er bepaalde rassen zijn die ook meer blaffen dan andere rassen. Het zit in hun dna. Dat gedrag zul je nooit afleren, denk hierbij bijvoorbeeld aan waakhonden.
Dogsview.nl
Blaffen en zelf belonend gedrag
Blaffen is naast het alarmeren en/of wegjagen van indringers ook heel vaak aangeleerd. Als het blaffen eenmaal is aangeleerd kan het voor de hond heel makkelijk overgaan in zelfbelonend gedrag. Blaffen is voor jouw hond een uitlaatklep en daarmee kan blaffen zelfbelonend gedrag worden.
Je hebt al verschillende trainingen gedaan om zelfbelonend blaffen om te buigen, maar het werkt niet, waarom dan doorgaan met trainen wat toch niet werkt. Het werkt niet omdat jij jouw hond probeert te veranderen, en dat lukt bijna nooit. Je zal je eigen gedrag ten opzichte van jouw hond aan moeten passen.
Dogsview.nl
Wat kun je zelf doen?
De opgewonden blaf, vooral de frustratie-blaf en een aanhoudende aandacht-blaf zijn de grootste ergernissen van je buren. Deze blaffende probleemhonden worden vaak niet begrepen. Sommige honden krijgen te weinig beweging, ook je hond te veel laten doen kan voor onrust zorgen en zo het blaffen stimuleren. Andere honden zijn juist weer onzeker of bang.
Om het blaffen te verminderen (een blaf op zich is zeer nuttig en mag je niet volledig afleren) is het dus belangrijk de oorzaak te weten te komen.
- Waarom is je hond onrustig als je een boodschap gaat doen?
- Waarom volgt hij je overal in huis?
- Welke prikkels krijgt je hond allemaal?
- Slaapt je hond te weinig?
- Je hond blaft veel, waarom?
Als je kunt achterhalen waar het blaffen vandaan komt (wat het allerbelangrijkste is), kun je aan de slag om het probleem op te lossen. Vergeet daarbij ook vooral jezelf niet want een hond spiegelt zich altijd met jou.
Ervaring van een cursist.
Van hondjes die de visite weg blafte naar schoothondjes.

Kijk



Dogsview.nl
Je nadert een T-splitsing.
Een T-splitsing waar je een belangrijk besluit moet nemen.
Bewandel je dezelfde route als altijd of, kies je er dit keer voor
om een nieuw pad te bewandelen?
Een wijs man zei ooit:
“Waanzin is telkens weer hetzelfde te doen, en iedere keer een goede uitkomst verwachten”
Kijk:
Je kunt doen wat je altijd gedaan hebt, maar het zou waanzinnig zijn om te denken dat je hiermee andere resultaten behaalt.
Doe daarom mee met Een stabiele band met je hond VIP.
Leer om niet je hond te trainen maar aan jezelf te werken, jouw hond spiegelt zich niet voor niks met jou.





Blog
Dominantie, rangorde en hierarchie
Dogsview.nl Dominantie, rangorde en hiërarchie in de hondenwereld?!Dominantie, rangorde en hiërarchie bij honden zijn onderwerpen van "de Dominantie theorie". Deze theorie roept al lange tijd discussie op bij vele hondenbezitters, Kynologisch Instructeurs en...
Het nieuwsgierige hondje.
Het nieuwsgierige hondje.Het begint op een beboste verafgelegen plaats. Daar in de diepten van het bos bevond zich een verlaten huis. Dit huis zag eruit alsof het in jaren niet bewoond geweest was. Het nieuwsgierige hondje zag het huis maar het beangstigde hem. Hij...
Het gevaar van hitte?
Het gevaar van hitte?De zomer komt er weer aan. Eindelijk mooi weer om veel met je honden te kunnen doen. Zorg ervoor dat je je bewust bent hoe gevaarlijk hitte kan zijn voor je hond. Voorkomen is beter dan genezen.Wat is het gevaar van hitte voor je hond? De zomer...