Dogsview.nl

Stappen om het blaffen beter te begeleiden.

Blaffende honden kunnen een enorme overlast veroorzaken. Het is daarom zo belangrijk om achter de oorzaak van het blaffen te komen en dit gedrag om te buigen.

Blaffende hond

Blaffen is een communicatiemiddel van de hond

Blaffende honden kunnen grote irritatie geven bij zowel de eigenaar als bij omwonende buren. Blaffen is eigenlijk normaal hondengedrag en een communicatiemiddel. Sommige hondenrassen blaffen van nature meer dan andere, denk hierbij aan honden die gefokt zijn voor bewaking, het hoeden van vee of de jacht.

Angst

Wanneer je hond blaft uit angst, is dit altijd als waarschuwing. Er zijn verschillende oorzaken waarom jouw hond angst heeft voor iets of iemand. Vaak komt dit doordat je hond om wat voor reden dan ook, een slechte associatie heeft met een bepaalde situatie of persoon.

Opwinding

Als een hond opgewonden is blaft hij hoger dan normaal. Ook kan hij tussen het blaffen door piepgeluiden produceren. Het blaffen gaat niet de hele tijd door en gebeurt veel in series. Tijdens het blaffen rent de hond vaak in rondjes door de ruimte heen of maakt sprongen.

Frustratie

Een blaf die constant door blijft gaan en wat lager is dan een normale blaf. Af en toe wordt de blaf onderbroken door een huil. Het blaffen van de hond toont aan dat hij gefrustreerd of verveeld is. Tijdens het blaffen kan de hond gaan ijsberen of graven. 

Attentie

Dit is letterlijk één blaf die vaak wordt gemist, omdat de hond de blaf maar een keer laat horen. De hond wil daarmee aangeven dat iets aandacht nodig heeft. Het kan zijn dat iemand nadert of dat de hond iets heeft gehoord. Honden geven hiermee ook aan dat het aan ons is om daar actie op te ondernemen. 

Aandacht

Op een normale toon blaft de hond in series van 3 aaneengesloten blaffen. Na de 3e blaf neemt hij even pauze om te kijken of hij aandacht krijgt. Zo niet, dan blaft hij weer drie keer, net zolang tot hij aandacht krijgt. Dit soort blaffen is aangeleerd en de hond weet dat als hij lang genoeg doorgaat, er aandacht volgt.

Verdediging

Het is een scherpe, zware blaf. Soms zal de hond er nog bij grommen. Voordat een hond deze vorm van blaffen gaat gebruiken, heeft hij al meerdere signalen laten zien. Signalen om er voor te zorgen dat hij niet hoeft te vechten. Als hier geen aandacht aan wordt gegeven, zal de hond zich genoodzaakt voelen zich te verdedigen.

?c=2822&m=2025070&a=420229&r=&t=html
Blaffen

Dogsview.nl

Onderzoek allereerst de oorzaak van het blaffen.

Onderzoek eerst dat het blaffen niet is ontstaan uit frustratie

  • Laat je hem voldoende uit?
  • Zit hij niet te veel alleen?
  • Verveelt hij zich misschien?
  • Is de hond niet op z’n gemak door andere huisdieren?
  • Krijgt de hond genoeg rust?

Realiseer je wel dat er bepaalde rassen zijn die ook meer blaffen dan andere rassen. Het zit in hun dna. Dat gedrag zul je nooit afleren, denk hierbij bijvoorbeeld aan waakhonden.

?c=2822&m=2025070&a=420229&r=&t=html

Dogsview.nl

Blaffen en zelf belonend gedrag

Blaffen is naast het alarmeren en/of wegjagen van indringers ook heel vaak aangeleerd. Als het blaffen eenmaal is aangeleerd kan het voor de hond heel makkelijk overgaan in zelfbelonend gedrag. Blaffen is voor jouw hond een uitlaatklep en daarmee kan blaffen zelfbelonend gedrag worden.

Je hebt al verschillende trainingen gedaan  om zelfbelonend blaffen om te buigen, maar het werkt niet, waarom dan doorgaan met trainen wat toch niet werkt. Het werkt niet omdat jij jouw hond probeert te veranderen, en dat lukt bijna nooit. Je zal je eigen gedrag ten opzichte van jouw hond aan moeten passen.

blaffen
?c=2822&m=2025070&a=420229&r=&t=html
liefde

Dogsview.nl

Wat kun je zelf doen?

De opgewonden blaf, vooral de frustratie-blaf en een aanhoudende aandacht-blaf zijn de grootste ergernissen van je buren. Deze blaffende probleemhonden worden vaak niet begrepen. Sommige honden krijgen te weinig beweging, ook je hond te veel laten doen kan voor onrust zorgen en zo het blaffen stimuleren. Andere honden zijn juist weer onzeker of bang.

Om het blaffen te verminderen (een blaf op zich is zeer nuttig en mag je niet volledig afleren) is het dus belangrijk de oorzaak te weten te komen.

  • Waarom is je hond onrustig als je een boodschap gaat doen?
  • Waarom volgt hij je overal in huis?
  • Welke prikkels krijgt je hond allemaal?
  • Slaapt je hond te weinig?
  • Je hond blaft veel, waarom?

Als je kunt achterhalen waar het blaffen vandaan komt (wat het allerbelangrijkste is), kun je aan de slag om het probleem op te lossen. Vergeet daarbij ook vooral jezelf niet want een hond spiegelt zich altijd met jou.

?c=2822&m=2025070&a=420229&r=&t=html

Ervaring van een cursist.

Van hondjes die de visite weg blafte naar schoothondjes.

Na meerdere gedragstherapeuten zonder resultaat ben half Juni begonnen met een scholing voor hondengedrag via Dogsview.nl en dan specifiek voor honden met een buitenlandse achtergrond, trauma, genetisch bepaalde gedragsstoornis, broodfok pups etc etc. 
Ons ultieme doel is bezoek ontvangen zonder al te veel gedoe, zonder hysterisch geblaf en gegrom en proberend het bezoek weg te jagen.
Vandaag kregen we de eerste keer visite na start van m’n scholing.
Het eerste filmpje is hoe het gedrag WAS voordat we begonnen met deze scholing (voornamelijk Wiebe, Mollie gaat mee in zijn gedrag)
De voor en na van de filmpjes zijn hoe het vandaag ging.
Wiebe is nu volledig uitgeput want hij vindt het nog steeds spannend, maar hij nam zelfs op eigen initiatief een koekje aan van het visite wat hij nog nooit heeft gedaan. De rust van Wiebe zorgt ervoor dat ook Mollie haar gewone onbezorgde gangetje kan gaan en dus gewoon tussen het bezoek in gaat zitten voor kriebels.
Duke is vooral op eten gefocust, als iemand eten heeft dan gaat hij wel tegen benen aan staan in de hoop dat hij wat krijgt 🙈 Duke is vrij makkelijk.
Maar nee we zijn er nog niet, absoluut niet! Opstaan van bezoekers geeft nog een trigger van angst wat resulteert in blaffen en grommen. Maar met de handreikingen die we gekregen hebben is het nu wel snel weer in goede banen te leiden. Door te oefenen zal dit uiteindelijk ook minder worden en zal hij uiteindelijk het ook accepteren als bezoek opstaat.
Al met al zijn we hartstikke trots op onze kanjers en hebben ze het voor de eerste keer heel goed gedaan.

Kijk

Schermafbeelding 2021 09 25 om 19.20.37
Schermafbeelding 2021 09 25 om 19.20.37
Schermafbeelding 2021 09 25 om 19.16.49
?c=2822&m=2025070&a=420229&r=&t=html
T-splitsing
t- splitsing

Dogsview.nl

Je nadert een T-splitsing.

Een T-splitsing waar je een belangrijk besluit moet nemen.

Bewandel je dezelfde route als altijd of, kies je er dit keer voor

om een nieuw pad te bewandelen?

Een wijs man zei ooit:
“Waanzin is telkens weer hetzelfde te doen, en iedere keer een goede uitkomst verwachten”

Kijk:
Je kunt doen wat je altijd gedaan hebt, maar het zou waanzinnig zijn om te denken dat je hiermee andere resultaten behaalt.
Doe daarom mee met Een stabiele band met je hond VIP.

Leer om niet je hond te trainen maar aan jezelf te werken, jouw hond spiegelt zich niet voor niks met jou.

www.dogsview.nl
trustpilot review 6090628ff9f4870a786d5ca4
trustpilot review 60942fc1f9f4870a6ca7f3b1
trustpilot review 61d8be22e1196e51d75d0fbb
trustpilot review 60c39601f9f4870bbc52df3a
?c=2822&m=2025070&a=420229&r=&t=html

Blog

5 tips voor een goede basis.

5 tips voor een goede basis.

Dogsview.nl5 tips voor een goede basis Een beslissing maken om een hond te nemen is zo gemaakt. Wat maakt het dat je een goede relatie met je hond krijgt? Een goede basis met je hond bouw je op, dit heb je niet zomaar omdat je hond in je huis mag wonen. Daarom heb ik...

Angst, het grootste probleem van puppy’s.

Angst, het grootste probleem van puppy’s.

Angst, het grootste probleem van Puppy's. Hoe komt het dat ik met mijn puppy waarmee ik naar de hondenschool ben geweest slechter luistert, mijn andere hond waarmee ik niet naar de hondenschool ben geweest heb ik een betere connectie mee en luistert ook veel beter?...

Ballen gooien, verstandig of juist niet?

Ballen gooien, verstandig of juist niet?

Ballen gooien, verstandig of juist niet? De temperatuur wordt weer warmer dus trekken we er weer op uit met met onze honden. Vaak met een werpstok om de hond lekker moe te maken. Is dit wel zo verstandig?Spelen of StressIedereen kent ze wel, de werpstok, Frisbee, bal...

Share This