Verantwoorde fokker of broodfokker?

 

Een verantwoorde fokker of broodfokker?

Ras keuze

Verantwoorde fokker of broodfokker?

 • Een mis-match is een ras-keuze die op basis van 1 kenmerk is genomen .
 • Honden-eigenaren gaan nog te veel af op uiterlijk van de hond. Naar ras-eigenschappen wordt helaas geen onderzoek naar gedaan.
 • Ras-eigenschappen zijn eigenlijk veel belangrijker dan hun uiterlijk.
 • Waar koop je je hond?
 • Ook dit is van grote invloed op de relatie met je hond.

Border Collie

Je vindt een Border collie een geldige hond want ze zijn mooi en erg leergierig. Een verantwoorde fokker of broodfokker? Je hoef je een border collie niet veel te leren, een keer voordoen en ze begrijpen het vaak al. Besef je dan ook eens, dat als een Border Collie zo makkelijk de dingen leert, de hond ook heel snel gedragingen oppakt die jij niet wil. Dit zou je toch bij voorbaat al willen weten.

Frustratie

Je wilt een hond die naar je luistert, maar je vindt een Pyrenese Berghond een plaatje. Denk je dan, oh… ik leer de Pyrenese Berghond wel luisteren, of accepteer je zijn ras-eigenschap dat hij precies doet wat hij wil. Een verantwoorde fokker of broodfokker? Dit kan leiden tot hele grote frustraties.

Je hebt een druk gezin, of je bent al ouder. Je besluit dat je een Beagle een prachtige hond vindt.

Beagle

Een verantwoorde fokker of broodfokker?

Vertelt een broodfokker je deze informatie?

 • Staat bekend als een wegloper.
 • Is gefokt om te jagen, dat is de ook vaak de reden dat hij wegloopt.
 • Dit is dan ook vaak de reden waarom een Beagle trekt aan de riem.
 • Een Beagle gaat zijn neus achterna, en is daarbij dan niet te stoppen omdat hij aan de riem loopt.
 • Heb je tijd om 3 uur te wachten als je Beagle op jacht gaat en je hebt een druk gezin?
 • Constant over straat te worden gesleept omdat je hond iets ruikt waar die naartoe moet.

Naast de ras-eigenschappen komt dan ook het karakter erbij kijken. Is de hond:

 • introvert
 • extrovert

Door de vele door fok van de rassen door de broodfokker zou je ook rekening moeten houden dat je wel het uiterlijk van het ras koopt maar dat de ras-eigenschappen er totaal niet meer zijn.

Ander ras dan je denkt te kopen

Ander ras dan gedacht, je koopt een Golden Retriever pup, bij het opgroeien ontpopte hij als een Hovawart. Dat is toch een totaal ander ras waarbij je het verschil als ze pup zijn bijna niet ziet.

Goede fokker of broodfokker?

Hoe herken je een goede fokker. Bij een goede fokker krijg je een stamboom, en de fokker screent je voordat je de pup meekrijgt, of je wel geschikt bent voor deze pup. De pups liggen bij hun echte moeder, en zijn in huiselijke kring opgevoed en al gesocialiseerd zover mogelijk. Je moet een aantal keer langskomen voordat je de pup meekrijgt terwijl als je bij een broodfokker komt je kan kiezen, je krijgt de pup in je handen geduwd en na betaling gaat de pup direct mee.

Een verantwoorde fokker of broodfokker?

Goede fokker of broodfokker?

Komt de hond bij een goede fokker vandaan of van een broodfokker? Komt je hond bij een broodfokker vandaan is de kans ook heel groot omdat de moeder in heel veel stress en angst leeft dit ook overdraagt aan haar pups. Dat betekend dat je dan al een hele angstige pup koopt die je eerst al moet begeleiden om veel angsten te overwinnen om pas daarna aan de opvoeding te kunnen beginnen. Vaak blijft er helaas een restant achter waarvan iet te achterhalen is waar deze angst vandaan komt.

Veel te vaak worden ook pups verkocht die ziek zijn en al binnen een aantal dagen sterven. Veel honden uit de broodfok lijden ook aan erfelijke ziektes, zoals HD en ED.

Broodfok

Als je ook naar onderstaande foto kijkt is het ook niet verwonderlijk dat de honden uit de broodfok niet gezond kunnen zijn.

Met z’n allen kunnen we deze praktijken stoppen door geen pups te kopen die van marktplaats te koop worden aangeboden. Doe onderzoek naar de fokker als je besloten hebt een ras te kiezen.

Het gevaar van Broodfok.

Je koopt als gezin een Golden Retriever.

Je hebt goed onderzoek gedaan of een Golden in je gezin past, je besluit een Golden Retriever te kopen.

Je ziet een advertentie op marktplaats en je besluit de pup te kopen. Je gaat naar de fokker en je mag de pup direct meenemen.
Je koopt een pup zonder stamboom bij de fokker.
Er worden allemaal beloftes gedaan en je krijgt een Europees paspoort en een gezondheidsverklaring mee. Garantie tot aan de deur, want eenmaal betaald trekken ze hun handen er totaal vanaf.

Is je pup geestelijk gezond?

Je let erop dat hij niet aan de diarree gaat, of op andere symptomen dat je pups ziek is of wordt. Je gaat trouw daar de dierenarts voor zijn entingen, ook de dierenarts kijkt dan naar de gezondheid van je pup.

Dat je pup lichamelijk gezond is, is al een pre. Hoe staat hem met de geestelijke gezondheid van je pup?

Rage- Syndroom

Binnen een aantal weken heb je al je eerste bijtincident. Je gaat aan jezelf twijfelen want je doet het toch allemaal goed. Je bent lief voor je pup, en je bent heel druk met de opvoeding van je pup. Waarom wordt je dan toch gebeten?

Aangeboren agressie problematiek

Er zijn een aantal fokkers in Nederland die willens en wetens Golden Retrievers fokken die aangeboren agressie problematiek hebben. Toch blijven deze broodfokkers met deze honden fokken. Ze ontkennen in alle toonaarden dat de hond bij hun is gefokt en proberen je voor gek te verklaren. Vervolgens zijn ze onbenaderbaar omdat je geblokt wordt. Je kan de dierenpolitie, NVWA of dier en recht inschakelen. Helaas zijn deze broodfokker vogelvrij en mogen gewoon keer op keer levensgevaarlijke honden in deze maatschappij zetten zonder dat er wordt ingegrepen.

Rechtsartikel Wetboek van Strafrecht

Een fokker dient op basis van artikel 3.4 Besluit houders van dieren er alles aan te doen om gezonde honden te fokken. Hieronder vallen ook ernstige gedragsafwijkingen (lid 2c). Honden met het rage-syndroom dienen uitgesloten te worden van de fokkerij. Tevens is het zeer onverstandig om met (nauw) verwante dieren van ‘lijders’ verder te fokken. Indien een fokker weet of had kunnen weten dat ernstige erfelijke afwijkingen, schadelijke raskenmerken of ernstige gedragsafwijkingen worden doorgegeven aan of kunnen ontstaan bij nakomelingen, en een fokker willens en wetens toch fokt met deze honden, dan handelt de fokker in strijd met artikel 3.4 Besluit hvd. Op basis van dit wetsartikel kunnen fokkers worden aangepakt.

Ondanks dit wetsartikel wordt er nog niet opgetreden en gehandhaafd tegen broodfokkers die willens en wetens door fokken waarbij bekend is dat ze agressieproblematiek hebben gewoon doorgaan om deze pups te verkopen.

Koop je nu je pup bij een fokker die is aangesloten bij een Rasvereniging van het ras, kan je als er onverhoopt iets is met je pup, terug naar je fokker. Als de fokker dan niet reageert dan kan je altijd naar de rasvereniging.

Als je verstandig en verantwoord een pup wil kopen doe dit dan volgens de goede weg, koop je pup via de rasvereniging.

Gratis E-Book

De psychologie van de hond

De onderliggenden problematiek van gedragsproblemen.

80% van alle puppy’s die in Nederland worden verkocht zijn broodfok puppy’s.
Vele factoren spelen een rol, hoe een hond zich gedraagt op situaties afhankelijk hoe je pup is gehecht in de Neonatale periode.
Als de hechting van de pup niet goed gaat, kunnen er allerlei problemen ontstaan tussen de pup en eigenaar/begeleider.
Welke invloed heeft Prenatale-, Neonatale- en de vroege socialisatie periode op het gedrag van de pup?

Hechting problemen.

Wat zijn de uitwerkingen van een hechting probleem qua gedrag?

• Vermijdende hechting,
• Ambivalente hechting,
• Gedesoriënteerde en gedesorganiseerde hechting,
• Reactieve hechting.

Hechting probleem hoeft geen gedragsproblemen te zijn, gedragsproblemen zou een uiting kunnen zijn van een hechting probleem.

Ook de disbalans van stresshormonen die rechtstreeks via de placenta tijdens de dracht in de bijnieren van de pup zijn opgeslagen spelen een grote rol op het gedrag van de hond. Deze schade is onherstelbaar.

Share This