1

Wil je hond niet naar je luisteren, of hoort je hond je niet?

Als jou hond heel druk bezig is met bijvoorbeeld jacht, spelen, speuren, of iets waar je hond helemaal in op gaat, dan zal je hond je echt niet horen. De hond is dan heel druk aan het werk.

Let er dan eens goed op, ondanks dat de hond zo druk bezig is, je hond van tijd tot tijd altijd checkt of je er nog bent.

Wat heel vaak ter discussie staat is of je hond je wil horen, of je echt niet hoort. Een hond die geconcentreerd met een taak bezig is hoort je niet als je de hond roept.

Ras en ras-eigenschappen

Ras en ras-eigenschappen spelen ook een grote rol, al wordt dit altijd onderschat. Een jachthond (Beagle) is geneigd veel verder van je af te gaan dan bijvoorbeeld een waakhond (Hovawart) Een Beagle gaat echt op jacht en op zoek naar…….. terwijl een Hovawart nooit ver van zijn eigenaar is te vinden.

Ras-eigenschappen spelen niet alleen een belangrijke rol, ook de persoonlijkheid speelt een hele grote rol. Een introverte hond zal ook niet zo ver van de begeleider te vinden zijn, terwijl een zelfverzekerde hond veel meer zal ondernemen en dus ook verder weg gaan bij de begeleider maar dan ook snel weer incheckt bij de begeleider.

DSC 4062 kopie 2

Kies je bijvoorbeeld voor een Pyrenese Berghond weet je al voordat je hem neemt dat er een enorme eigen wil in zit, omdat ze waar ze voor gefokt zijn zeer zelfstandig moeten zijn. Ze moeten zelf beslissingen nemen omdat ze alleen tussen de schapen leven die ze moeten beschermen tegen wolven en beren in de Pyreneeën. Deze honden werken niet op commando maar beslissen zelf. Ze laten zich weinig opleggen, en trucjes zoals de zit, sta en af is bijna niet aan te leren. Als dat je frustreert dat je hond niet komt, of naar je luistert dan is een Pyrenese Berghond echt een No go.

Wat is de beste basis om je hond naar je te laten luisteren?

Wat doe je, als je je hond roept en komt niet?

  • Je blijft roepen
  • Je probeert te lokken met een snoepje/koekje
  • Je gaat schreeuwen
  • Je gaat commanderen
  • Je gaat achter je hond aanrennen
  • Je raakt in paniek

Helpt dit je om je hond bij je te krijgen? Vaak niet, want je hond gaat er een spelletje van maken. Heb je dan vertrouwen in je hond of nog erger, geef je jou hond een goede reden om terug te komen?

4 1

Vertrouwen van je hond opbouwen

Wat kan je veel beter doet om het vertrouwen van je hond op te bouwen en om het vertrouwen van je hond in jou als begeleider te behouden.

  • Accepteer en respecteer dat je hond ergens anders mee bezig is
  • Onderzoek wat jou hond als een beloning ervaart
  • Als je hond kijkt loop dan de andere kant op
  • Schreeuw niet tegen je hond
  • Gebruik geen snoepje om hem te lokken
  • Raak zeker niet in paniek
  • Straf hem niet maar beloon juist dat je hond naar je toe komt
  • Maak van het leven een feestje en vier het samen met je hond

Een pup is een baby en moet nog van alles nog leren. Blijft de pup al automatisch bij je in de buurt omdat je bescherming geeft. Probeer bij je pup dat vertrouwen niet te beschadigen maar juist zo goed mogelijk vast te houden. Dit is al heel moeilijk omdat er zoveel afleidingen zijn in het dagelijkse leven.

Hou je aandacht bij de pup

Begeleiders zijn meer met hun telefoon bezig als met hun pup. Zo erg dat ze zelfs vergeten dat ze met een pup aan de lijn lopen, waar eigenlijk al hun aandacht bij zou moeten zijn.

De pup krijgt een halsbandje om en wordt via riem naar een veldje gedirigeerd zonder dat er verder met de pup gecommuniceerd wordt om te plassen en te poepen. Daarna worden ze zonder dat er iets wordt gezegd tegen de pup weer via de lijn en halsband gecommuniceerd met de hond door ze de richting op te trekken. Waarom doe je de pup geen goed zittend tuig om dat de krachten van de lijn veel beter over het lichaam worden verdeeld.

Hoe bouw je vertrouwen op en blijft je hond je vertrouwen.

  • Steek tijd in je pup
  • Probeer te begrijpen wat de pup je probeert te vertellen
  • Heb het geduld en tijd dat alles wat je je pup moet leren tijd kost
  • Praat zoveel mogelijk met je hond zodat je hond ook de taal leert
  • Zeg tegen je hond wat je wil, zodat hij connecties kan gaan leggen dat bijv. Plassen betekent dat je naar buiten gaat
  • Steun je hond als hij bang achter je voeten gaat staan
  • De pup niet aan teveel prikkels blootstelt zodat je pup helemaal in de stress schiet.
  • Laat je hond niet door vreemden benaderen,
  • Je pup iemand benaderd wil dat ook niet direct zeggen dat je pup geaaid moet of wil worden.

Hoe leert je hond het meeste zodat je pup een stabiele hond wordt?

Het veiligheidsgevoel van je pup keer op keer geschaad wordt, doordat je het eerste jaar geen voldoende aandacht hebt gegeven hoe je pup buiten reageerde op situaties, daar niet voldoende op hebt ingespeeld, zal je pup nooit een zekere hond worden, zijn veiligheid is een schijnveiligheid gebleken en daar zal je hond op latere leeftijd zeker last van houden.

Pyramide van Maslow met uitleg

  • Begrijp dat veiligheid het belangrijkste is voor je pup.

  • Laat je pup onder toezicht ook slopen.
  • Pak niets af van je pup, maar ruil het met iets wat je pup eigenlijk nog veel leuker vindt.

  • Laat je pup op eigen tempo leren.

Verbindingen maken in de hersenen

Als je je pup al die verbindingen in de hersenen laat maken, heb je er alleen maar gemak van op latere leeftijd. Zelfs slopen heeft een meerwaarde. Als je pup in de sloopfase zit geef hem dan speeltjes-botjes-kranten of dozen waar de pup zich op kan uitleven. Als de pup iets te pakken heeft wat niet gesloopt mag worden ruil dit dan voor iets wat je pup helemaal uit elkaar kan en mag trekken.

Wat is er nou mooier dat je zo’n vertrouwensband hebt opgebouwd dat als je hond in paniek raakt, altijd naar de begeleider toe komt zodat je je hond kan helpen i.p.v. dat je hond op de vlucht slaat. Dat kan je bereiken als je hond je blind kan vertrouwen. Jij als begeleider moet de veilige haven zijn voor je hond.

41916753 1934246823280594 7848057005401964544 n 2

Bedenk dat als je bij je pup goed begint, je al heel veel problemen op latere leeftijd waar veel hondeneigenaren tegenaan lopen voor bent en kan voorkomen.

Wil je meer leren over het opvoeden van een pup?

Lees meer hier over mijn Online Puppy Cursus

mock 00037

Met dit boek wordt het leuk om je pup op te voeden.
Maak het jezelf een stuk makkelijker om je puppy op te voeden met behulp van het Puppy werkboek.
Puppy Werkboek helpt je om je puppy veel makkelijker op te voeden en een goede vertrouwensband met je pup op te bouwen zodat de opvoeding eigenlijk automatisch gaat.

Alle tips en weetjes die je zou moeten weten, staan in dit puppy werkboek beschreven.

Het veiligheidsgevoel van je puppy wordt hier zodanig mee vergroot, dat de pup er zelf voor kiest om bij je te blijven en jou in de gaten te houden. De opvoeding gaat dan op een hele natuurlijke manier zonder de negatieve frustraties.

Puppy’s opvoeden moet leuk zijn.

Share This