Vertrouwen, wat wordt daar nou mee bedoeld? Als je het vertrouwen goed opbouwt bij je hond , je begrip en empathie hebt voor de emoties die ontstaan in de opvoeding en bij (ver)binding van en met je pup. Dit geeft je pup ook steeds meer (zelf)vertrouwen.
Opvoeding Pup
Dan komt eindelijk jullie pup na lang wachten. Nu komt de opvoeding maar vooral het wederzijdse vertrouwen opbouwen is het voornaamste.
Wist je dat je pup zijn eerste trauma’s al heeft gehad?
Dit zijn, zijn eerste trauma’s mits je pup bij een erkende goede fokker vandaan komt.
- Uit zijn veilige omgeving gehaald.
- Bij de moeder vandaan getrokken.
- In een vreemde auto gezet met vreemde mensen.
- Komt na een lange rit aan in een vreemde omgeving.
Helaas wordt dit helemaal niet herkent door de nieuwe pup-eigenaren, vaak wordt er niet aan gedacht of rekening mee gehouden. Door zoiets simpels kan dus al het eerste probleem ontstaan.
Als je pup uit de broodfok komt dan zijn er al heel veel meer trauma’s waar je aan moet werken, zoals:
- Het veel te jong (ca. 4 – 5 weken) bij de moeder weghalen.
- Bij moeder ook geen daglicht gezien.
- De pups zijn niet ingeënt.
- In hele slechte omstandigheden naar Nederland vervoerd worden.
- In zeer onhygiënische vieze hokken waar ook besmettelijke ziektes heersen geboren worden.
Hondenschool
Het liefst zien vele hondenscholen de pups zo snel mogelijk op de puppy-cursus, maar is dat wel zo verstandig om direct naar cursus te gaan met je pup die net bij je is.
Zou het niet zo moeten zijn, dat de pup eerst de tijd moet krijgen te acclimatiseren, wennen aan nieuwe begeleiders in het nieuwe huis met nieuwe regels. Al deze veranderingen voor de pup, zijn op zich alleen al heel veel te behappen. Daar bovenop komt dan ook nog eens de hondenschool waar eigenlijk niet naar de emoties van de hond wordt gekeken waardoor er juist conflicten gaan ontstaan. Wil je begeleiding op maat voor jou hond, kijk dan eens naar een online Puppy-cursus, waar je op kennis en maat les krijgt voor je pup.
Wat je leert op de hondenschool is dat je pup moet socialiseren, clicker en oefeningen leren. Dogsview.nl mist dat je leert hoe de pup zich geestelijk ontwikkeld, dat pups emoties hebben maar ook een eigen willetje en hun persoonlijkheid. Hoe begeleidt je dat in goede banen? Alle pups, van alle rassen, types, en persoonlijkheden worden bij elkaar geplaatst en ze krijgen allemaal op dezelfde manier les, terwijl de ene pup anders leert dan de andere. Ook hier spelen allerlei factoren mee.
- Stress
- Angst
- Emotie
- Begeleiding
- Persoonlijkheid
- Te veel prikkels
Ontwikkeling van de pup
Een pup kan zich alleen ontwikkelen als je pup daar ook ruimte voor krijgt. Ik zie nog veel te vaak dat een hond moet functioneren in 1 bepaald stramien, de pup zich niet buiten die paden zichzelf verder mag of kan ontwikkelen. Des te breder een pup zich kan ontwikkelen, zal de pup alleen maar stabieler uitgroeien tot een volwassen hond.
Vertrouwen opbouwen
Vertrouwen opbouwen van je hond in jou als begeleider kan alleen maar plaatsvinden,
- (Traumatische) Stress herkennen en voorkomen
- Rekening houdt met de emotie van de hond
- Angst herkent en hierin de pup begeleidt
- Rekening houdend en anticiperen op de persoonlijkheid
- Voorkomen van teveel aan prikkels.
Als je met alle bovenstaande rekening houdt zal de hond je gaan vertrouwen en daardoor veel beter op jou als begeleider anticiperen. De opvoeding gaat dan eigelijk automatisch. Het wederzijdse vertrouwen zal hierdoor alleen maar toenemen.
Omdat de hond zich veilig bij je voelt:
- Hoef je het trekken niet af te leren,
- Wil de hond graag bij je zijn,
- Je altijd in de gaten houden,
- Veel beter je aanwijzingen opvolgen,
- Veel minder conflicten aangaan,
Waar moet je op letten, en wat niet te doen:
- Nooit je hond te dwingen om bijv. te socialiseren,
- Altijd op je pup blijven letten en niet daarnaast een gesprek aangaan of op je telefoon zitten waarbij je je pup totaal negeert en dus niet weet wat er op dat moment in jou pup omgaat,
- De emoties van je pup er niet erkent worden en er niet toe doen,
- Niet observeren wat je hond leuk vind en dat verder ontwikkelen,
- Je hond niet begeleiden in angst of stress.
De essentie is toch dat je pup jou moet kunnen gaan vertrouwen. Zijn leven ligt in jou handen en eigelijk beslis jij alles al voor je pup, zonder dat je pup hier enig inbreng in heeft.
- Hoe laat eten,
- Wat eten,
- Waneer en hoelang uitlaten,
- Waneer en hoelang spelen,
- Wanneer en hoelang slapen.
Wil je nu intensieve begeleiding bij de opvoeding van je pup schrijf je hier dan snel in.
Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!
whoah this blog is wonderful i really like reading your articles. Stay up the great paintings! You know, lots of individuals are looking around for this information, you could help them greatly.