Hoe leert een pup?
Hondentaal van je pup is veel meer dan alleen blaffen. Bij de opvoeding hoort zeer zeker ook het leren kennen van hondentaal juist ook om je pup goed te begrijpen. Weet jij wat je hond tegen je wil zeggen? Bijna elke pup komt eigenlijk als een onbevangen en open hondenbaby in het gezin. De pups moeten leren wat wel en wat niet mag. Leren doen ze net als wij door alles te proberen. Wat je ook bij mensenbaby’s ziet gebeuren door alles in de mond te nemen doen pups ook. Dat is hoe baby’s maar zeker ook pups leren. Zowel baby’s als pups leren door te ontdekken, uit proberen, onderzoeken, en daarmee connecties in de hersenen te maken. Dat heet leren.
Oppervlakkige opvoeding
Waarom besteden we zo weinig tijd en aandacht aan de opvoeding van de pups. Vaak moeten de pups nog bij de fokker worden opgehaald en is de hondenschool al geregeld. Een pup met eerst even aarden en wennen aan zijn totaal nieuwe situatie. Waarom moet een pup gelijk de trucjes in een sneltreinvaart leren?
Veel belangrijker :
- Eerst aan het gezin wennen,
- Elkaars lichaamstaal leert spreken,
- Veilig voelt in het gezin,
- Erkennen dat de pup uit zijn veilige omgeving is gehaald, (fokker)
- Je tijd in je pup steekt om je pup echt te leren kennen,
Door de ogen van een puppy
- Een pup wil alleen maar leren, liefde en aandacht, (vooral aandacht)
- Wat je pup ziet wil je pup onderzoeken op eigen tempo.
- Als je pup wil onderzoeken doet de pup dat met de bek, (proeven, kauwen)
- Alles in huis laten onderzoeken (stofzuiger, koffiezetter, tv, radio, wasmachine, droger, enz enz.) Kennis maken met het voor de pup onbekende op het tempo van je pup, (us niet de pup aan de riem in situaties brengen)
- Andere pups en volwassen honden kennis laten maken,(1 op 1)
- Andere dieren kennis laten maken, (koeien, paarden, schapen, katten, enz.)
Leren door proeven en te kauwen
Elke pup net als mensenbaby’s gaan door deze fase, een pup leert op deze manier zijn omgeving maar ook grenzen kennen wat wel en niet mag.
Het is echter aan de begeleider om dit in goede banen te begeleiden. Wat je nu in je pup steekt komt straks 10 dubbel terug in het gedrag van je hond als die eenmaal volwassen is.
Afleren?
Vaak hoor ik dat je pups van alles moet afleren?
- Bijten in je spullen,
- Bijten in jou,
- Grommen,
- Tanden laten zien,
- Lip optrekken,
- Blaffen.
Dit is communicatie die heel belangrijk is. Vaak is het ook Ras-afhankelijk wat je pup vaker doet.
Een waakhond zal veel vaker als pup al waarschuwen door de lip op te trekken en tanden te laten zien. Een Golden zal veel eerder apporteren dan een lip optrekken, al kunnen ze dit ook doen wanneer dit nodig is als je *te ver gaat bij de Golden-pup.
Een pup kan je vergelijken met een baby. Een baby moet ook alles nog leren, en je puppy moet ook alles nog leren.
*Te ver gaan= De grenzen van je pup voorbij gaan.
Je pup is nog niet zover
Wat gebeurt er nou als je je pup er nog niet aan toe is om te spelen? Een pup gaat vanzelf dingen ondernemen als die daaraan toe is. Het is zeker niet verstanding om hem aan de riem mee te sleuren omdat de pup moet leren socialiseren omdat dat zo hoort. Als je je pup gaat dwingen zonder dat je pup daar aan toe is, verliest de pup zijn veiligheidsgevoel wat je zo zorgvuldig probeert op te bouwen. De stress maak je dan zo hoog dat je niet weet hoe je pup daarop reageert.
Het is juist jou taak als begeleider om je pup zich veilig te laten voelen, als je hierin dan niet voldoet, wie moet de pup dan nog vertrouwen. De pup zal als dit vaak genoeg voorkomt zichzelf gaan beschermen, omdat juist de veiligheid die je pup van jou als geleider verwacht er niet is.
Hondentaal is ook:
Waar moet je dan op letten:
- Gaat achter je lopen,
- Zoekt bescherming,
- Maakt zich klein,
- Wil niet verder lopen,
- Loopt een andere kant op,
- Let op de gedrag van je pup,
- Let op tijdens spel of het je pup niet teveel wordt,
- Laat je pup het initiatief nemen,
- Laat je telefoon thuis als je je pup gaat uitlaten,
- Hou ook je aandacht bij je pup, ook als je afgeleid wordt,
- Dwing je pup niet in situatie’s, ook niet onder het mom… (moet het toch leren)
Wanneer is het teveel voor je pup?
- Laat de tanden zien,
- Bijt van zich af,
- Loopt weg,
- Komt bescherming bij je zoeken,
- Gromt van zich af,
Haal je pup dan uit de situatie, en ga iets anders doen zodat je pup weer tot rust kan komen. Je wil tenslotte dat je pup positieve associaties krijgt. Je pup moet met jou het contact hebben zodat je pup zich veilig voelt. Dat veiligheidsgevoel moet wel worden opgebouwd.
Tip:
Hou je hoofd bij je pup, zeker als je buiten met je pup loopt. Ga naar een cursus die je begeleidt bij het opvoeden van je pup. Je informatie geeft hoe je omgaat met gedragingen, al vanaf het moment voordat je de pup gaat ophalen bij de fokker. Trucjes, leren ze echt wel door dagelijks met ze om te gaan. Opvoeding is veel belangrijker. Opvoeding stat bij jou, niet bij de hondenschool.
Het gaat er niet om dat je baas moet zijn en dat de hond naar jou moet luisteren. Het gaat er juist om dat je emoties leert herkennen bij je pup/hond en daarmee leert omgaan zonder dat je het vertrouwen van de pup/hond schaad. Het moet juist een goede communicatie zijn tussen begeleider en hond.
Heb je interesse in goede puppy begeleiding kijk dan eens hoe dogsview.nl de Puppy Cursus/Begeleiding geeft.
Ik wil alleen maar zeggen dat uw artikel verbazingwekkend is. De duidelijkheid van je opmaak is gewoon geweldig en ik zou kunnen veronderstellen dat je goed geïnformeerd bent over dit onderwerp. Bedankt en ga alsjeblieft door met het bevredigende werk.
Goed samengestelde geschreven inhoud, waardeer het!