Waarom is het gebruik van snoepjes, koekjes en clicker niet verstandig in de opvoeding van je pup?
De opvoeding
De opvoeding is veel meer als het alleen aanleren van trucjes. De hond bestaat niet alleen uit het aanleren van de ZIT, STA, AF en VOET. ect.
Om deze trucjes aan te leren, leer je in de eerste les van de Puppy Cursus al de clicker en de zit. Dat zijn de 2 standaard oefeningen die je in de eerste les krijgt. Veel pups kennen vaak de zit al voordat ze op de hondenschool starten met hun pup. Maar gaat het wel om het aanleren van trucjes, of wil je leren hoe je echt een hond moet opvoeden?
- Waarom als pup al de clicker aanleren?
- Begrijpt je pup je dan beter?
- Waarom met snoepjes en koekjes werken?
- Snapt de pup je dan sneller?
Waarom gebruiken we nog steeds deze 1 baans-weg om onze honden op te voeden, dit zou toch een 2 baans-weg moeten zijn? De pup is de hele dag bezig, om jou te bestuderen wat je doet, welke handelingen je verricht, en leert je pup jou nog veel beter kennen dan jij jezelf kent. iedereen kent het fenomeen toch wel, dat je maar een vinger hoeft te bewegen, dat je hond al klaarstaat, omdat de hond al weet wat je gaat doen. Is dat nou echt zo’n vraagteken hoe je hond dat weet?
Veiligheidsgevoel van je pup
Veiligheid is voor je pup het allerbelangrijkste in zijn opvoeding. Dat koop je niet met snoepjes en koekjes. Ik geef toe dat het heel makkelijk is, maar omdat we alleen nog maar de trucjes leren wordt dat helaas veel te vaak met opvoeding verward, helaas.
Hoe leert je pup?
Als je pup wakker is, houdt de pup alleen maar de begeleiders in de gaten. Wat je doet, welke signalen je geeft, je pup is eigenlijk alleen maar met jou bezig.
Wat leer je op een gemiddelde hondenschool?
Je leert de clicker aan, als je met clicker wil gaan werken, en dan krijg je trucjes zoals de ZIT, STA,AF, VOET, enz. Je krijgt dan als opdracht van de hondenschool mee deze trucjes 4x per dag maximaal 10 minuten te oefenen. Wat doe je dan de rest van de dag met je pup? Hoort een opvoeding niet over de hele dag door te gaan en elk moment aangrijpen waarop je pup iets kan leren ook laten leren.
Is opvoeding niet iets wat je de hele dag door moet doen? Is het geven van een snoepje of koekje dan niet gewoon je pup manipuleren in wat jij graag wil wat je pup doet?
Op zijn tijd is een snoepje of koekje of wat lekkers helemaal niet erg, maar om je pup op te voeden alsof er niks anders bestaat vind ik echt een oppervlakkige opvoeding.
Het laten steeds laten zitten van je pup
Is het niet schadelijk om je pup al op jonge leeftijd steeds maar te moeten laten zitten? Lees dan eens dit stuk wat voor het effect de zit op het lichaam van je pup kan hebben wat betreft de gezondheid op latere leeftijd van je pup.
De zit is geen zelfbeheersing
Hoe vaak ik al wel niet heb gehoord dat de zit heel goed is om rustig en beheerst te worden of te zijn, klopt helemaal niet. Een hond houdt er helemaal niet van om te zitten en zeker niet tientallen keren per dag.
Bijvoorbeeld:
- 4 maal 3 keer laten zitten voor de oefening van de hondenschool,
- Bij elke stoeprand
- Elk snoepje of koekje wat je geeft
- Het eten
- Drinken
- Naar buiten gaan bij de voordeur
- De voordeurbel gaat en je moet opendoen
- enz. enz
Tel maar eens hoevaak je onbewust je pup laat zitten, terwijl dit helemaal niet eens goed is voor de ontwikkeling van je pup zijn skelet. Het skelet van een pup bestaat merendeel nog uit kraakbeen. De ontwikkeling van bot moet nog helemaal plaatsvinden. Daarom is het ook van belang dat de pup juist omdat de spieren die ook nog niet goed ontwikkeld zijn de krachten niet kunnen opvangen. Ga zelf maar eens op je hurken elke keer als de pup moet gaan zitten, voor jou is het net zoveel inspanning als voor je pup.
Een pup opvoeden zou eigenlijk moeten bestaan uit het geven van veiligheid en bescherming van je pup. Waar moet je dan op letten om je pup zich veilig te laten en blijven voelen onder jou begeleiding?
- Niet dwingen tot socialisatie met andere honden
- Wacht tot je pup er zelf aan toe is.
- Je pup niet aan de riem meetrekken van ohh….. dat is zo leuk voor de pup
- Dit geeft onbedoeld heel veel angst en stress
- Niet manipuleren met snoepjes
- Om maar voor elkaar te krijgen wat jij wilt dat de pup doet
- Je pup de kans geven zich te ontwikkelen
- Niet elke pup leert even snel
- Zeg niet alleen maar nee
- Geef je pup een alternatief
- Denk niet dat je pup alles al kan
- Ook je pup moet alles leren door verbindingen in de hersenen te maken, net als wij moeten leren
- De pup heeft ook gevoelens en emoties, daar handelt je pup ook naar
- Het belangrijkste is de actie – reactie op emotie en gevoelens
- Kom niet in conflict met je pup
- Dit komt het veiligheidsgevoel tussen jou en je pup nooit ten goede
- Verhef je stem zo weinig mogelijk
- De pup hoort nl. veel beter dan wij doen
Begrenzen
Een pup gaat natuurlijk vroeg of laat zijn grenzen verkennen. Dit kan zijn dat je pup gaat slopen, of gaat bijten om zijn zin te krijgen. Want uiteindelijk gaat het erom dat hij zijn zin wil krijgen dus wat een natuurlijke reactie is, is dat je het conflict aangaat, terwijl dit juist het laatste is wat je wil. Als je een conflict aangaat schaadt je weet het vertrouwen en het veiligheidsgevoel van je pup waardoor je weer 10 stappen achteruit maakt.
Voorbeeld:
Er is 2 honden in 1 huishouden die het echt onwijs goed met elkaar kunnen vinden. Ze besluiten een 3e hond erbij te nemen, 1 hond is er al heel lang en heeft een rugzak gehad waar hard mee aan het werk is gegaan en nu een heel fijn leven heeft. er hobbelt een heel oud hondje bij en zijn gek met elkaar. Dan komt de 3e erbij, ook een hond met een rugzak waar nog heel veel mee gewerkt zal moeten worden. De nieuwe hond claimt echt een van de honden waardoor ze nog heel weinig rust krijgt. Als ze aandacht krijgt en wordt lekker geaaid en gekroeld dan komt de nieuwe hond er direct tussen om het over te nemen en dus ook werd geaaid waardoor de hond weer teleurgesteld op haar eigen plekje gaat liggen. Wat doet nou de nieuwe hond precies als de hond wordt geaaid?
- De hond gaat om je heen draaien
- Loopt onrustig te ijsberen
- Duwt die je bijna omver
- Bijt met zijn voortanden venijnig in je vel
Dit advies heb ik gegeven:
Hoe breng je dit nou tot rust zonder dat je daar snoepjes of koekjes voor moet gebruiken. Normaal leidt je een hond weg met het lokmiddel snoepjes…. Toch? Hoe kan je het ook anders aanpakken en wat eigenlijk direct helpt.
- Maak een keuze welke hond als eerste de aandacht krijgt
- Als je een hond aandacht geeft hou het dan ook bij die hond met je volle aandacht
- Ga vooral niet je stem verheffen, de hond is hier juist heel gevoelig voor waardoor de toch al onzekere hond nog onzekerder wordt.
- Als de hond opdringerig wordt duw hem dan rustig weg en zeg dat het niet zijn beurt is
- Je zal zien dat hij gaat ijsberen en en nog vele malen probeert, als het dan toch echt op geen enkele manier lukt om de aandacht over te nemen zal je gaan zien dat de hond teleurgesteld ergens neerploft.
- Op het moment dat de hond dan rustig ligt, en je bent klaar met het aaien van de andere hond roep je de hond bij je om hem dan de aandacht te geven die hij verdiend. Je zal dan zien dat hij dan niet komt omdat hij zijn zin niet heeft gekregen. zie het als een dreinend klein kind. Komt die niet laat het dan en probeer het over een minuut weer. Wat je dan niet met doen is naar de hond toegaan om hem aan te halen, dan heeft je hond nog steeds niks geleerd en zal het de volgende keer zich er weer tussen wringen.
- Geef je hond de mogelijkheid om te leren.
Wat gebeurt er nou als je met een koekje of een snoepje de honden rustig probeert te krijgen:
- Je pakt een snoepje en je hebt aandacht van beide honden,
- dan heb je gelijk al conflict, want ze willen beide dat snoepje
- Je lokt een hond weg met dat snoepje, maar ongewild heb je ze beide meegelokt
- je geeft een een snoepje als beloning
- Waarvoor beloon je dan je hond? Competitie? Conflict?
- Hoe krijg je die honden nu uit deze hele situatie?
- Dat lukt niet met snoepjes
Je verlegd het probleem van jaloezie om jou aandacht naar jaloezie-competitie-conflict-op dat snoepje, dat snoepje is daus alleen maar een afleidingsmanoeuvre die niet werkt maar alleen het probleem verplaatst.
Dit is dus ook de reden waarom ik geen clicker of snoepjes als beloning gebruik, zeker al niet in mijn groepen met honden als enige vorm van beloning. En ja, soms heb ik snoepjes mee als verrassing maar ik zal ze zeker niet inzetten als beloning. De snoepjes zijn een verrassingselement, en ze hoeven geen conflicten te maken want ze weten dat ze allemaal krijgen zonder dat ze er ook maar iets voor hoeven doen.
De basis van veiligheid en vertrouwen is echt voldoenden voor je hond, het hoeft echt niet altijd maar om snoepjes te gaan. Een beloning voor je hond is kijken naar de echte behoefte van je hond en daar naar te handelen zodat je hond zich bij jou ook echt veilig voelt. Dat heeft veel meer waarde voor de hond als dat snoepje.
Start daarom goed met je pup, want je kan heel makkelijk fouten aanleren, afleren is nog een heel ander ding, dat gaat helaas niet zo makkelijk als men denkt.
Je hond verdiend toch een stabiele opvoeding zonder conflicten.
Vindt je dit nou interessant, je wil meer weten over Puppy Cursus/Begeleiding lees dan deze link.
Ik vind juist de clicker een supermodel ook voor pups.
Ik ben met je eens dat training en opvoeding iets heel anders is. Maar zoals je zegt wat doe je de rest van de dag met de pup. Nou naast opvoeden (begrenzen, leren wat wel en niet mag) leren wij kunstjes. En bij kunstjes is het wel een handig middel.
Snoepjes en clicker gebruik je idd niet als lokmiddel, maar als beloning vind ik het een fantastisch middel