Hoe kan je in een negatieve spiraal komen?

Dogsview.nl

 

Roxy (bovenstaande foto) kwam op mijn pad toen ze 5 maanden oud was. Psychisch helemaal doorgedraaid omdat ik haar 4e eigenaar werd in haar 5 maanden van haar bestaan. Het heeft me 1,5 jaar gekost om haar vertrouwen te winnen en haar psychisch weer goed op de rails te krijgen. Roxy heeft een fantastisch leven heeft gehad. (° 02-07-2008 / 08-10-2018)

Dogsview.nl

Hoe kan je in een negatieve spiraal komen?

Jouw hond kan op vele vlakken ergernis opwekken, daardoor kan jij je geprikkeldheid afreageren op jouw hond. Dit is de negatieve spiraal waar je dan ongemerkt en ongewild in terecht komt, bijv. een spelgedrag, blaffen, enz.

Een positieve spiraal is dat jij en je hond zo op elkaar ingespeeld zijn dat je je hond begrijpt, en de hond jou begrijpt. Dit hangt van verschillende factoren af:

 • Vooronderzoek naar het ras,
 • Karakter,
 • Ras-eigenschappen,
 • Psychische ondersteuning,
 • Energie van de hond,
 • Je eigen energie,
 • Persoonlijkheid van de hond maar ook zeker van jezelf,
 • Basis behoefte van de hond.

Wat heb jij als eigenaar over, om een goede band met je hond te krijgen?

Een negatieve spiraal

Wat ik met een negatieve spiraal bedoel is, dat je heel druk bezig bent je hond op te voeden en te begeleiden. Je in ongewenste fuiken valt. Situaties waarbij de hond reageert en jezelf er niks aan kunt doen, maar wel een grote impact hebben op jouw zelfvertrouwen en in het vertrouwen van jouw hond. Leer jezelf en je hond hoe je elkaar kan ontwikkelen en bijstaan. het is een leerfase van jullie beide. Als jij niet zeker bent van jezelf, hoe kan jouw hond dat op jouw bouwen?

Herkennen van angst en onzekerheid

95% van de honden zijn bang en onzeker. Hieruit kunnen grote gevolgen ontstaan in de relatie tussen jou en jouw hond. Afhankelijk van de ervaring wordt je zelf steeds onzekerder en slaat jou angst over op de hond. De negatieve spiraal. Leer angst en onzekerheid herkennen van de hond, onderschat daarbij ook zeker je eigen angst en onzekerheden niet, en ga hiermee aan het werk voor jezelf en jouw hond. 

Puppy’s 

Het start niet als de pup bij je komt wonen. De pup heeft al een hele voorgeschiedenis. Waar de puppy’s worden geboren en opgroeien de eerste 8 weken is enorm belangrijk voor de spychologische vorming van de puppy’s.

Geadopteerde (buitenlandse) honden

Honden die zijn geadopteerd, zijn vaak hele gevoelige honden met een hechtingsprobleem. De vorm van hechting heeft veel invloed op eventuele problemen waar je tegenop kan lopen.

Conflicten met je hond 

Als puppy gaat het eigenlijk altijd goed, conflicten en probleemgedrag ontstaan vaak in de pubertijd. Veel conflicten komen voort uit hechtingsproblemen en verkeerde raskeuze. De ras-eigenschappen die bij het ras horen worden onderkent. Hierdoor kunnen veel honden in opstand komen zonder dat daar begrip voor is van de begeleiders.

Conflicten met angstige en onzekere honden

Angstige en onzekere honden zijn onderweg in de opvoeding hun veiligheidsgevoel kwijt geraakt. Onbegrip van de basisbehoefte van de hond door de begeleider, maar ook het gebrek aan grenzen stellen op empathische wijze is van belang om het veiligheidsgevoel van de hond te waarborgen.

 

Actieve uitingen van de hond

Conflicten die je met je hond zou kunnen ondervinden:

 • Uitvallen aan de riem,                       
 • Niet socialiseren,
 • Overprikkeling, (teveel van je hond vragen)
 • Te weinig slaap,
 • Teruggetrokken,
 • Jaloezie,
 • Agressie,
 • Niet naar buiten willen,
 • Onderdanigheid plasjes,
 • Ontlasten, 
 • Slopen,
 • Bijtincidenten,
 • Enz. enz.

Stressemmer loopt over (Cortisol, Adrenaline)

Angstige en onzekere honden zijn onderweg in de opvoeding hun veiligheidsgevoel kwijt geraakt. Vaak is het onwetendheid van de basisbehoefte van de hond door de begeleider, maar ook het gebrek aan grenzen stellen op empathische wijze. Het is van belang om het veiligheidsgevoel van de hond te waarborgen. Als jij de veilige haven kan zijn voor jouw hond, en je stelt grenzen voor jezelf, weet die grenzen op de juiste manier te communiceren naar je hond, zullen veel problemen waar je mogelijk tegenaan loopt verdwijnen.

 

Boeken en coaching

Onze services

Boek

Boek: "De psychologie van de hond"

De ontwikkeling van een puppy begint al in de baarmoeder. Ook de hechting van de pup met de moederhond is bepalend voor hoe jouw pup in zijn/haar verdere leven zal gaan functioneren. Hoe en wanneer het gedrag van een puppy zich precies ontwikkeld, leg ik stap voor stap uit in dit boek. 

 

Puppy werkboek

Puppy werkboek

Puppy Werkboek helpt je om een goede vertrouwensband met de pup op te bouwen. Juist door naar de behoefte van je pup te leren kijken. Het veiligheidsgevoel van je puppy wordt hier zodanig mee vergroot, dat de pup er zelf voor kiest om bij je te blijven en je in de gaten te houden. De opvoeding gaat dan op een hele natuurlijke manier zonder de negatieve frustraties.

VIP

Coaching

Een stabiele band met je hond VIP

E-mail cursus met online begeleiding

95% van de honden zijn bang en onzeker. Hieruit kunnen grote gevolgen ontstaan in de relatie tussen jou en je hond.

Leer angst en onzekerheid herkennen en ga hiermee aan het werk met jezelf en je hond. 

stabiele band

Online cursus

Een stabiele band met je hond

E-mail cursus

95% van de honden zijn bang en onzeker. Hieruit kunnen grote gevolgen ontstaan in de relatie tussen jou en je hond.

Leer angst en onzekerheid herkennen en ga hiermee aan het werk met jezelf en je hond.

Missie

Bewustzijn creëren in hoe we een betere sterke verbinding met onze hond kunnen opbouwen en aangaan. Een verbinding die verder gaat dan alleen het moeten luisteren. 

Share This