Wat je in je hond stopt, krijg je 1000x terug.
Puppy begeleidingTips en Tricks VIP

Opvoeding en omgang met je hond.

Waarom stoppen we nu maar 10% aan oppervlakkige oefeningen in onze hond, en negeren voor het gemak maar de rest van hun kunnen.

Opvoeding en omgang met je hond is veel meer dan het aanleren van de zit, sta en af.

Hoe ga je om met de emoties van je hond, herkennen van deze emotes maar ook hun gevoelens is essentieel. Hoe je je hond begeleidt, zal ook helpen met met hoe je hond in het leven staat. Reactiviteit, onzekerheid, angstige of juist een zekere hond ligt vaak aan de manier hoe de begeleider van de hond in omgang en begrip voor de gevoelens en emoties omgaat.

 

Extroverte honden

Extroverte honden staan volledig open in de wereld. Honden willen alles ontdekken zonder enige vorm van zichtbare angst. Niks houdt deze honden tegen om hun wereld te verkennen en zoveel mogelijk te leren.

Introverte honden

Introverte honden lijken veel meer alles van de zij-lijn gade te slaan. Observeren veel meer, en zijn eigenlijk bang om mee te doen in het spel tussen de honden. Introverte honden zijn de honden die, eerst de kat uit de boom kijken.

De oppervlakkigheid van de opvoeding.

Bijna alle honden worden in groepen op de hondenschool allemaal trucjes geleerd, alsof elke hond op hetzelfde tempo en leerwijze alle oefeningen opnemen. Naar verschil in karakter en temperament van de honden wordt eigenlijk amper gekeken. Emoties en gevoelens van de honden worden hier veel te vaak genegeerd, terwijl honden eigenlijk altijd reageren naar gevoel en emotie. Dat is dan toch wel heel vreemd dat daar totaal geen aandacht aan wordt besteedt. Sterker nog, honden worden verplicht met elkaar “te socialiseren.”

Is de verplichte socialisatie wel zo goed voor je "introverte pup?

 Heb je een introverte pup? Dan is het juist heel belangrijk om juist naar je puppy te leren kijken om de hondentaal te leren kennen. Je leert dan wanneer je puppy eraan toe is om Kennis te maken zonder dat je pup wordt overlopen door een extroverte pup die direct bovenop jou introverte pup springt, waarvan jou puppy weer een trauma kan oplopen. Dit kan op latere leeftijd meestal rond de pubertijd problemen gaan opleveren in reactiviteit.

Ook schaadt dit de binding en vertrouwensband tussen jou en je hond. Dat is wat je ter alle tijden wilt voorkomen.

Een hond die zich veilig voelt, zal automatisch al bij je willen blijven, en veel beter je aanwijzigingen opvolgen. (Afhankelijk van het ras, aangezien het ene ras ook makkelijker leert dan het andere ras.)

Een hond die zich onveilig voelt kan zelfs stoppen met eten en zichzelf uithongeren. (honden waarvan de eigenaren op vakantie zijn en niet meer willen eten)

 

Wat doet verplichte socialisatie?

Introverte pups:

Wat gebeurt er met de introverte pup?

De introverte pup schrikt hier zodanig van dat dit blijvende traumatische schade op kan lopen, dit omdat de hond altijd onderop eindigd omdat de pup verstijft van angst. De pup is er duidelijk nog niet aan toe om met de andere hond(en) “te spelen.” Je kan je ook afvragen of gedwongen “socialisatie” altijd een spel is.

De introverte pup zal alleen maar onzeker worden bij elke “verplichte socialisatie”.

Extroverte pups:

Wat gebeurt er met de extroverte pup?

Bij extroverte pups die niet goed begeleidt worden, kunnen echte pestkoppen worden omdat ze niet leren wat grenzen zijn, wat ze wel en niet mogen.

Extroverte pups zijn ondernemend, pups die nergens bang voor lijken te zijn en overal op af stappen. Graag willen leren waarbij ze begeleidt moeten worden. Deze pups moeten de omgangsnormen nog leren kennen en gaan vaak veel te ver bij introverte pups.

 

Zowel de introverte als extroverte pups moeten worden begeleidt om goede omgangsnormen aan te leren zonder dat hun veiligheidsgevoel aangetast wordt.

Het veiligheidsgevoel is het allerbelangrijkste wat je je pup moet geven. De reden waarom je juist of de hond nu pup is of ouder, je de hond ten aller tijde moet begeleiden. Ben jij die goede coach voor je hond?

 

Puppy Begeleiding

Juist omdat je Puppy zoveel belangrijker is met Puppy Begeleiding. Om de begeleider te leren hoe je pup zich veilig voelt, daardoor ongecompliceerd kan opgroeien tot een stabiele hond.

Leer je hond begeleiden met wat echt belangrijk is voor jou als begeleider en voor je pup. 

Wat je in je hond stopt, krijg je 1000x terug.

 

Gevoelens en de emoties van je hond, wat doen ze met je hond, en waarom zijn de gevoelens en emoties zo belangrijk?

Als je leert rekening te houden met de gevoelens en emoties van je pup, zal daarmee het vertrouwen van je pup in jou als begeleider 1000x groter worden. Als je werkt aan het veiligheidsgevoel van je pup, zal de opvoeding veel soepeler verlopen waardoor er veel minder frustraties zullen zijn. Deze frustraties van de begeleider zijn de grootste stoorzenders in de opvoeding van je hond.

* Stop jij in je pup, wat je 1000X wil terug krijgen?

 

 

De missie

Meer bewustwording over de emotie’s en het gevoelsleven van de honden. De opvoeding van de hond zit ook een hele psychologie achter, waar nu geen tot weinig rekening mee wordt gehouden. Emoties van honden liggen heel dicht bij onze emoties, dit is ook wetenschappelijk d.m.v. MRI vastgesteld. 

 

Waarom zijn emoties zo belangrijk?

Gevoelens en Emoties

Een hond is net als wij een gevoelsdier. Een hond zal daarom altijd uit emotie reageren. Hoe je hond reageert is aangeleerd, dit zal dus ook per hond verschillen. Vaak hangt de reactie van de hond af op hoe jij als begeleider reageert. Voelt je hond zich gesteund omdat je je hond helpt, of juist niet ondersteund omdat de hond zelf maar moet uitzoeken hoe de hond zich uit de situatie redt, of het veiligheidsgevoel van zijn hond in iemand anders handen legt. Wat zegt dit over jou voor je hond?

Share This