Wat te doen? Als je een zieke hond hebt geadopteerd bij een Stichting die niet volgens de Nederlandse wetgeving werkt. We krijgen de laatste tijd zeer veel verontrustende informatie. Zieke en gewonde honden die worden geadopteerd via stichtingen, die de honden uit het buitenland halen. Dit baart ons dan ook ernstige zorgen over de betrouwbaarheid van de vele stichtingen.

Lijst betrouwbare stichtingen

We hebben de Lijst betrouwbare Stichtingen opgezet op deze website omdat ook ik gedupeerde ben geworden van een zeer onbetrouwbare stichting. De stichtingen die op de Lijst betrouwbare stichtingen staan werken en voldoen niet alleen aan de Nederlandse wetgeving, ook de veiligheid, voor- en nazorg staat hoog in het vaandel. Ook in het land van herkomst van de honden wordt heel veel gedaan aan sterilisatie- en educatie-projecten.

We hebben de stichtingen die op deLijst betrouwbare stichtingen al voor je gecontroleerd. De stichtingen op de Lijst betrouwbare stichtingen worden dan ook regelmatig door ons gecontroleerd om zo de lijst ook betrouwbaar te houden. Je kan dus in een oogopslag zien welke stichtingen betrouwbaar zijn, echt aan alle Nederlandse voorwaarden voldoen. En heel belangrijk, bij eventuele problemen waar je tegenaan loopt met je nieuwe hond, je ondersteund wordt of dit nou fysieke of mentale problemen zijn.

Wat baart ons zorgen?

82081285 3385416961500140 4864463982171258880 n
Hartworm

Honden die naar Nederland afreizen waarbij blijkt dat ze eigenlijk doodziek zijn met verschillende zoönose. (*Een zoönose is elke ziekte of infectie die van nature overdraagbaar is van gewervelde dieren op dieren en mensen. Dieren spelen dus een essentiële rol bij het in stand houden van zoönotische infecties in de natuur.)

Stichtingen die zeggen dat de honden worden ontwormt, ontvlooit, bloedonderzoeken krijgen, waarbij de honden als zijnde gezond worden geadopteerd, is helaas steeds minder waar. We zien juist een toename van verschillende ziektes en besmettelijke infecties, maar ook honden met wonden en zwaar ondergewicht komen steeds vaker voor.

Natuurlijk hebben ze in hun paspoort staan dat ze alle verplichte entingen hebben gehad, ze zijn ontwormt en ontvlooit. Helaas kan je alleen maar constateren dat dit ook daadwerkelijk is gedaan, als je weet waar je naar zou moeten kijken in het paspoort. We zien ook nog steeds dat er valse paspoorten gebruikt worden. Elke hond moet in bezit zijn van een gezondheidsverklaring, uitslagen van de bloedtesten d.m.v. een rapportage van het laboratorium met de bloeduitslagen.

Wat te doen? Betaling en overdracht.

Als je besluit een hond via een stichting uit het buitenland te adopteren lees je dan eerst goed in. Houdt er rekening mee dat een hond volgens de wet een ding is, hoe hard dat ook klinkt. Als je hond ziek blijkt te zijn dat heb je een niet functionerend of stuk ding gekocht. Vergelijk je hond met een koelkast want dat is een ding. Als je koelkast stuk is bij aankoop heb je 2 weken om aan geven dat je koelkast stuk is. Dit geld ook voor je hond. Dus controleer je hond goed en laat je hond checken bij de dierenarts. Is je hond ziek raden we je aan om dit te melden bij de stichting waar je de hond hebt geadopteerd, laat de stichting je in de steek meld dit direct bij het NVWA te melden. Als de hond betaald is voordat je de hond gezien hebt kan je de hond ook niet checken. Helaas is het vaak zo dat, als de hond betaald is, de stichting zeker niks meer laat horen. Als de pup ziek blijkt te zijn, dan zijn de stichtingen vaak zeer moeilijk te bereiken.

Wat te doen? Kom je deze ongeregeldheden tegen, meld dit dan hier bij het NVWA.

Wanneer moet een hond die uit het buitenland komt geregistreerd worden?

Een hond die uit het buitenland komt, moet al gechipt zijn omdat hij anders de grens niet over mag. Na binnenkomst in Nederland moet hij (vanaf 1 april 2013) binnen 14 dagen geregistreerd worden bij een aangewezen databank op naam van degene (of de organisatie) die de hond geïmporteerd heeft. Wordt de hond daarna weer doorverkocht dan moet binnen 14 dagen na verkoop deze registratie gestopt worden en moet de koper zijn gegevens binnen 14 dagen bij een aangewezen databank opgeven.(bron: LICG)

Waar kan je zelf op letten als je je hond registreert bij de NDG?

Stichting moet de hond op naam zetten als de hond naar Nederland afreist en gelijk ook weer afmelden, zodat de chip van de hond al in Nederland bekent is. De adoptant moet binnen 14 dagen de hond zelf op naam zetten bij bijvoorbeeld bij NDG

NDG Snowy voorbeeld verhuis

De betrouwbare stichting zal er voor zorgdragen dat de honden die uit het buitenland komen en worden geadopteerd al bij de NDG geregistreerd staan zodat je de hond op jou adres kan verhuizen. Het chipnummer is dus al bekend in Nederland. Met dit scherm is uitgesloten dat jij als adoptant de hond importeert.

Het blijkt dat de verschillende programma’s die verantwoordelijk zijn voor de chip registratie niet allemaal evengoed met elkaar samenwerken. Het kan dus voorkomen dat je het scherm importeren uit het buitenland ziet. Vraag daarom de stichting altijd om te laten zien dat de hond al in Nederland op de stichting staat geregistreerd, alvorens deze op jou naam te zetten. De stichting moet het bewijs aan je kunnen overleggen zonder problemen.

.

Let op als je import uit het buitenland ziet.

Zelf hond importeren

Helaas gebeurt dit namelijk ook nog veel te vaak dat stichtingen niet volgens de Nederlandse regelgeving werken. Dit betekend dat ze de honden tijdens hun transport naar Nederland niet op de naam van de stichting zetten en zo totaal buiten zicht van het NVWA blijven. De NVWA kan niet controleren of deze stichtingen de honden hebben geïmporteerd omdat ze het de adoptant zonder dat ze het zelf weten de hond zelf importeren. De honden horen op naam van de stichting over te komen en de stichting hoort als de hond naar de adoptant gaat de hond bij de NDG te registreren op naam van de adoptant.

Importeer jij de hond of de stichting?

Import uit het buitenland

Als je op de site van de NDG bijgaand formulier moet invullen dan weet je dat de stichting niet werkt volgens de Nederlandse wetgeving en de hond illegaal naar Nederland is vervoerd. Neem dan eerst contact op met de stichting. Krijg je van de stichting geen logische verklaring neem dan echt contact op met het NVWA. Als de NVWA meerdere klachten krijgt, gaan ze uitzoeken waarom de stichting zich niet aan de Nederlandse wetgeving houdt. Overleg Met het NVWA wat je nu het beste kan doen.

NDG.nl is een van de vele websites waar je de chipregistratie kan uitvoeren, ik heb de NDG.nl als voorbeeld genomen.

Share This