Wanneer kan je nou echt spreken of weten dat je hond je vertrouwd of juist niet. Vertrouwen krijgen van je hond moet je verdienen en krijg je niet zomaar. Hoe weet je dat je hond je echt kan vertrouwen, of dat de relatie met je hond juist oppervlakkig is. Vertrouwen opbouwen is het moeilijkste om met je hond op te bouwen.

Emotie herkennen

  • Honden begrijpen heel goed onze emotie, maar begrijpen wij de emotie van de hond?
  • Houden wij rekening met de emoties van de hond?
  • Kan jij de emotie van je hond lezen?
  • Vaak zien we of de hond blij is want dat zegt de hond met zijn hele lichaam.
  • Herken je ook of je hond verdriet heeft? Dat wordt vaak al een stuk moeilijker om te zien.

Angst

Angst wordt vaak ook totaal niet herkent door de begeleider, als het wel wordt herkent. Wordt vaak de angst genegeerd door juist de hond te confronteren met zijn angst, door of hem geen steun te geven als ze los zijn, ze komen om hulp vragen of als ze aan de riem zijn ze in de situatie worden gesleept, want ze kunnen geen kant op.Vroeg of laat zal de hond zijn eigen beslissing nemen omdat de hond eigenlijk totaal is genegeerd in zijn angst, en dan ineens heb je probleemgedrag die uit het niets is ontstaan.

De vele gezichten van angst

Het hangt er vanaf hoe jij als begeleider je hond met angst begeleidt. Als je de angst niet herkent en daardoor ook zeker niet erkent, zal je hond zelf een weg gaan zoeken hoe om te gaan met zijn angst. Dit kan zeker op latere leeftijd gedragsproblemen gaan leiden, juist omdat de hond niet is begeleidt en geholpen hoe om te gaan met zijn angst. Angst kan komen door een verkeerde opvoeding, veel te jong bij de moeder vandaan gehaald. Pups hebben te weinig van hun moeder kunnen leren (broodfok) maar angst kan ook aangeboren zijn. Angst kan afkomstig zijn van vele factoren in het leven van de hond. Daarom is het van belang om je hond bij een verantwoorde fokker te kopen via de Ras-vereniging van het Ras naar keuze.

Herken je natuurlijk gedrag of is het probleemgedrag

Veel gedrag van een hond wordt als probleemgedrag ervaren, terwijl eigenlijk vaak het gedrag wat de honden vertonen Ras-eigenschappen zijn die bij het ras horen.

Agressie uit angst

Veel agressie komt ook voort uit angst, Denk aan uitvallen aan de riem, maar ook resource garding of voerbak-nijd kan een uiting van angst zijn. Resource garding kan bestaan uit het verdeigen van eigen speeltjes, maar kan ook zijn dat de hond de bank zodanig gaat bewaken dat je er niet meer bij mag. Ik heb al verschillende verklaringen gehoord van jaloers tot aan te veel privileges. Ik heb nog nooit een issue gehad met een hond om privileges of een jaloerse hond.

Waarom heb ik daar nooit enig probleem mee gehad?

Natuurlijk heb ik ook honden gehad die tegen me gromden. Het andere verschil is dat ik daar nooit een probleem van maak, ook grommen is hondentaal. Maar waarom gromt een een hond nou eigenlijk? Een hond gromt om je weg te jagen bij wat voor de hond op dat moment juist heel belangrijk is. Het zijn momentopnames.

Probleem: De hond zit op de bank en gromt tegen je, wat doe je dan? Je mag dus niet op de bank zitten omdat de bank voor hem is.

Oplossing: Ik accepteer dat er iets is wat erg belangrijk is voor de hond. Ik ga iets heel anders doen, bijvoorbeeld boven de was. dus echt helemaal uit zicht. Als ik dan weer naar beneden kom maak ik er een feestje van. De honden krijgen allemaal wat lekkers en ik kan dan gewoon op de bank erbij zitten. Het ijs is dan gebroken. Als je zelf het probleem groter maakt door het conflict aan te gaan verlies je dat altijd en zal je hond alleen maar meer probleemgedrag gaan vertonen. Als je het probleem minimaal maakt heeft de hond totaal geen reden om de bank te verdedigen, vooral niet tegen jou want als je hond een issue maakt dan ga je helemaal uit beeld. Uiteindelijk vindt de hond dat veel erger dan dat de hond het conflict aangaat met je. Dus zal het gegrom op de bank langzaam uitblussen.

Probleemgedrag vermijden

Door het vertrouwen op te bouwen zal je veel minder probleemgedrag bij je hond zien ontwikkelen, juist omdat hij je kan vertrouwen. De hond weet dat je geen conflicten wil, maar soms ligt er iets op of onder de bank wat voor je hond zeer belangrijk is op dat moment. Het is en blijven moment opnames. Het kan 5 minuten duren of een half uur, maar uiteindelijk zal je hond opgeven juist omdat jij als geleider en degene die hij moet vertrouwen er geen aandacht aan besteedt. Je haalt dan de noodzaak van de agressie weg.

Gratis E-book

Share This