Geschreven door Joyce van den Brink

Reactieve hond

 

 

CoachingProducten
meer begrip voor

Reactieve honden

Blaffende, uitvallende honden.

Blaffende, uitvallende honden. Je ziet ze her en der op straat. Groot, klein, met of zonder muilkorf en een baas die de hond flink aanpakt of niks lijkt te doen. Voor jou met je hond lijkt het heel wat. Zal die hond vals zijn? Waarom worden dat soort honden niet ingeslapen? Oh hij komt mijn kant op, ik hoop dat hij de hond houdt want straks grijpt hij mijn hond…

Zorgen

Zorgen die voorkomen begrijpelijk zijn. Maar wat gebeurt er in het hoofd van de uitvallende hond? Wil hij echt jouw hond opeten of is er iets anders aan de hand. Meestal is het dat er iets anders aan de oppervlakte ligt. En dat is angst. Vergelijk het met jezelf, stel je bent bang voor wespen (like me). Je zit lekker een beetje voor je uit te kijken en ineens zie je een wesp op een afstandje. Je gaat strakker in je lijf zitten van spanning, je begint wat te beven, je houd die wesp hoe dan ook goed in de gaten. Dan zweeft hij naar je toe. Zul je rustig kunnen blijven zitten? Vast niet. Dit geld ook voor onze honden. Ze willen dat wat ze spannend vinden ontwijken maar als dat niet kan (en dat kan ook meestal niet, ze zitten namelijk vast aan de riem) zullen ze een andere tactiek gaan inzetten.

Honden leren door ervaringen.

Honden leren door ervaringen. Wanneer ze meerdere malen een confrontatie krijgen die voor hun niet prettig is zullen ze daarvan leren, net zoals wij mensen. Een kleine hond die vaak onderste boven wordt gelopen door een grote hond zal leren dat grote honden helemaal niet leuk zijn en in het ergste geval zal hij dat projecteren op alle honden. Wanneer deze ervaring is ingesleten (en dat gaat snel) zal je hond gaan blaffen. Wellicht corrigeer je dit door een ruk aan de riem te geven. De hond gaat vervolgens leren dat het zien van een hond de voorspeller word van pijn. Want wanneer hij een hond ziet krijgt hij pijn aan zijn nek. De hond weet echt niet dat jij dat doet. Het is het pavlov effect. De hond koppelt het ene aan het ander. Zo leren ze bijvoorbeeld ook dat wanneer jij de riem pakt dat dit betekend dat ze naar buiten gaan.

Hoe kun je de hond helpen, als hij reactief is?

Stop als eerste met het geven van correcties. De hond leert er niks van behalve dat zijn gevoel klopt. Geef een hond de ruimte, wanneer hij van de prikkel af wil lopen volg hem maar. Honden zijn van nature conflict vermijdend. Daardoor hoor je vaak dat de hond aan de lijn uitvalt naar andere honden maar als hij los is dan is er niks aan de hand. Dat komt omdat als ze los zijn wel de ruimte kunnen benutten die ze nodig hebben. Als de hond toch uitvalt ben je veel te dichtbij. Wanneer dit gebeurt neem de hond weg van de prikkel en loop de andere kant op. Wees creatief en vermijd datgene zo veel mogelijk waar je hond op reageert. Hoe vaak ik al niet een andere kant op ben gelopen, of naar de overkant van de straat. Deze simpele dingen kun je zelf inzetten om het uitval gedrag van je hond te vermijden. Zo krijgt de hond meer rust en krijgt hij het vertrouwen dat hij zelf kan bepalen om te weg te lopen. Daarnaast zou ik aanraden om een goede hondentrainer te zoeken die werkt met vertrouwen en positieve bekrachtigen. Lees je eens in op BAT-therapie, dit is speciaal ontwikkeld voor honden die uitvallen.

Hoe kun je de begeleider helpen, met een reactieve hond?

Wellicht heb jij helemaal geen reactieve hond, maar ken je er wel een. Die pitbull uit de buurt of de beagle van de buren. Ondanks dat die mensen zelf aan de slag zullen moeten gaan met hun hond, zijn er een paar dingen waar jij bij kunt helpen om het voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Zo kun je bijvoorbeeld met een grote boog om de hond langslopen. Let goed op de lichaamstaal van de uitvallende hond. Vaak geven ze eerst kleine signalen die nauwelijks waarneembaar zijn. Dingen die je wel snel kunt zien is bijvoorbeeld het stil staan, het fixeren van de blik. Blijf dan vooral stil staan, zodat de hond de situatie kan beoordelen. Hij is namelijk aan het inschatten of jij al dan of niet gevaarlijk bent voor hem. Wanneer je dus doorloopt kan de hond dit niet meer beoordelen en zal hij uitvallen.

Iets anders wat je kunt doen is afstand vergroten door gewoon de andere kant op te lopen. Iets wat eigenaren van reactieve honden heel fijn vinden, geloof mij. Wanneer je zelf graag je ronde wilt vervolgen, geef dan de eigenaar van de reactieve hond de tijd om zelf actie te ondernemen, om weg te lopen of om naar de overkant te lopen.

Fijne wandeling!

De missie

Meer bewustwording over de emotie’s en het gevoelsleven van de honden. De opvoeding van de hond zit ook een hele psychologie achter, waar nu geen tot weinig rekening mee wordt gehouden. Emoties van honden liggen heel dicht bij onze emoties, dit is ook wetenschappelijk d.m.v. MRI vastgesteld. 

Leer meer over de emoties  van honden.

Volg onze blogs