Gedrag

Top 12 gedragsproblemen bij honden

Ongewenst gedrag wordt pas als een probleem ervaren als de eigenaren het gedrag als een probleem interpreteren.

Gedrag is een ander woord voor handelswijze of mannier van geconditioneerde omgangsvorm van de hond. Omgangsvormen die te maken hebben met ras-eigenschappen, persoonlijkheid en karakter van de hond.

 

1. Aan de lijn trekken

Help uw hond rustig naast u te leren lopen. Laat ze nooit trekken, anders leren ze dat het soms loont. Houd de lijn kort maar los. Stop wanneer je voelt dat het krap wordt. Ze zullen stoppen om te zien waarom je niet beweegt. Als ze terugkomen, beloon ze dan en blijf lopen. Na een paar dagen zullen ze erachter komen dat trekken hen nergens toe brengt.

trekken
roepen

2. Komt niet wanneer je wordt roept

Prijs je hond altijd als hij naar je toe komt, of je nu geroepen hebt of niet. Dat leert ze dat naar jou komen goed is. Zeg “kom” of “hier”. Ze begrijpen misschien niet wat je wilt als je gewoon hun naam noemt. Als ze niet komen, achtervolg ze dan niet. Roep ze opnieuw terwijl je weggaat. Daardoor komen ze meestal achter je aan. 

3. Springen

Het is normaal dat een hond mensen begroet door op te springen. Maar dat kan gasten afschrikken. Draai weg als je hond op je springt. Geef je hond geen aandacht tenzij hij zijn voorpoten op de grond heeft. Dan kun je ze begroeten en aaien. Of zeg dat ze moeten gaan zitten en wachten tot ze dat doen voordat je ze aait. Probeer je begroetingen altijd rustig te houden. Dat helpt je ​​hond om zijn eigen opwinding te leren beheersen. 

springen
bijten

4. Bijten

Elke hond kan bijten als hij zich bedreigd of nerveus voelt of pijn heeft. Door je hond vroeg op een verantwoorde manier te socialiseren, leert hij zich ontspannen te voelen bij mensen. Stel ze geleidelijk bloot aan verschillende situaties, zodat ze zich veilig kunnen voelen. Breng veel tijd met ze door, zodat ze leren mensen te vertrouwen. Let altijd op tekenen dat jouw hond zich niet op zijn gemak voelt, haal je hond dan uit de situatie om ervoor te zorgen dat de hond zich veilig voelt. 

5. Agressie

Een agressieve hond is meestal een hond die bang of nerveus is, of pijn heeft. Werk samen met een professionele therapeut om te leren hoe u uw hond kunt leren om op een gezonde manier op jou te vertrouwen. Een agressieve hond is vaak zijn veiligheidsgevoel kwijt geraakt door vele teleurstelling in zijn vertrouwenspersoon die weer moet worden opgebouwd.

agressief
Blaffen

6. De hele tijd blaffen

Sommige honden blaffen naar dingen die anderen negeren. Sommigen honden blaffen als ze gefrustreerd zijn. sommige honden blaffen meer dan de andere door ras-eigenschappen. Schreeuw nooit tegen je hond als hij blaft. Dat zou het erger kunnen maken. Coaching kan je helpen bij het oplossen van geblaf van frustratie. Als jij leert om je hond rustig te houden voordat hij iets leuks gaat doen, zoals wandelen, leert hij zijn impulsen onder controle te houden. 

7. Blaffen aan de deur

Om het geblaf te verminderen, leert je jouw hond een nieuwe gewoonte. Geef je hond een plek waar hij rustig kan gaan liggen en zich veilig voelt. Dat zal hem helpen kalm te blijven en ze iets te doen te geven. Laat een vriend(in) met iets lekkers naar de deur komen, maar open de deur alleen als je hond stil is. Doe dit genoeg en ze zullen leren om te relaxen mits ze traktatie’s aannemen.

blaffen
zeuren

8. Zeuren om aandacht

Zeurt jouw hond? Als je ze aait, naar ze kijkt of iets anders doet dan ze negeren, leer je ze dat zeuren werkt. Om het te stoppen, verlaat je de kamer zonder de hond aandacht te geven. Aai en speel met ze als ze niet zeuren.

9. Verlatingsangst

Als je hond boos wordt als je weggaat, leer hem dan dat je altijd terugkomt. Laat ze eerst 5 of 10 minuten alleen. Blijf elke keer wat langer weg. Geef ze een kauwspeeltje en zet de radio of tv aan. Geef je hond een gedragen t-shirt waar je geur in zit. Zorg dat je zelf kalm bent als je gaat en terugkomt, zodat ze weten dat alleen zijn oké is.Zeg “tot straks” of “”tot vanavond” zodat je hond weet dat je weer teug komt.

verlatings angst
Bedelen

10. Bedelen

Er is één trefzekere manier om dit te voorkomen: geef uw hond nooit eten aan tafel. Als je ze warm eten wilt geven wat ze heerlijk vinden, geef dit dan op hun eigen plek waar ze altijd eten, in hun eigen bak. Je kunt ze uit de kamer halen terwijl je eet. Als ze mogen meeeten met warm eten let er dan op dat het niet te zout of te gekruid is. Zoek uit wat wat ze wel en vooral niet mogen eten omdat er ook veel giftige stoffen in ons eten kunnen zitten voor de hond.

11. Kauwen

Honden, vooral puppy’s, verkennen de wereld met hun mond. Ze kauwen graag omdat het hen kalmeert. Maar het vernietigt je spullen. Erger nog – ze zouden iets kunnen eten als een sok die hun darmen zou kunnen verstoppen. Doorbreek deze gewoonte en geef ze kauwspeeltjes en neem dingen weg waar ze niet aan mogen knagen. Als je ze betrapt op het kauwen op iets dat ze niet zouden moeten kauwen, zeg dan “nee”, vervang het voorwerp door een goedgekeurd stuk speelgoed en prijs ze zodra ze erop kauwen.

Dogs chewing destructive behavior e1574276549985
graven

12. Graven

Honden houden erg van graven. Sommige honden zijn niet te trainen om ze te laten stoppen omdat het een overlevingsstrategie is of zelfs een ras-eigenschap. Zeg ‘nee’ als je ze op heterdaad betrapt, haal ze rustig weg en leidt ze af met iets waar je hond ook erg van houdt. Het helpt zeker niet om ze uit te schelden nadat ze klaar zijn. Je moet consequent zijn op het moment dat ze aan het graven zijn, niet daarna. Tip: Geef ze een zandbak waar ze naartoe kunnen, begraaf een paar favoriete speeltjes en kijk hoe leuk ze het vinden om de speeltjes eruit te halen. Beloon uitbundig en het zal hen helpen te leren dat ze de hele dag op die plek kunnen graven, zodat niet je hele tuin overhoop gehaald wordt.

Boek

Hondengedrag  is complex

Gedragsproblemen ontstaan niet opeens. Er zijn complexe aspecten waardoor gedragsproblemen ontstaan.

De 5 hoofdoorzaak van gedragsproblemen zijn;

  • Hechtingsproblemen bij honden uit de broodfok,
  • Aangeboren genetische afwijkingen,
  • Geconditioneerd gedrag,
  • Geen vooronderzoek en te hoge verwachtingen van de hond,
  • Communicatie/ miscommunicatie tussen hond en eigenaar.

 

 

 

 

Blogs

Heeft dit je interesse gewekt, lees dan ook eens mijn andere blogs.

De oppervlakkigheid rondom de opvoeding van onze hond.

De oppervlakkigheid rondom de opvoeding van onze hond.

Het selecteren van het geschikte hondenras is van essentieel belang voor het tot stand brengen van een harmonieuze relatie tussen mens en dier. Het is van belang om inzicht te verwerven in de diverse rassen en hun specifieke kenmerken om zo een weloverwogen keuze te...

7 Tips voor een goede samenwerking

7 Tips voor een goede samenwerking

De sleutels tot het opbouwen van een krachtige en gezonde vertrouwensband met je hond door middel van samenwerking en wederzijds begrip.Het opbouwen van vertrouwen tussen hond en begeleider is cruciaal voor een gezonde relatie. Dit vertrouwen begint al in de...

Ontwikkel een Vertrouwensband met Je Puppy

Ontwikkel een Vertrouwensband met Je Puppy

Een solide en veilige band creëren met je puppy is essentieel voor het waarborgen van een harmonieuze en stabiele toekomst.Het opvoeden van een puppy is een prachtige reis die geduld en toewijding vereist, maar de beloningen zijn onmeetbaar. Door je pup een veilige en...

Gedrag